Kvinne fotografert i svakt lys.

Lyssterke objektiver gjør at du kan ta skarpe bilder med flott bakgrunnsuskarphet.

© Shutterstock

Derfor bør du ha et lyssterkt objektiv

Flere produsenter har begynt å lansere lyssterke objektiver, men har du oversikt over fordelene med disse modellene? Vi gir deg tre gode grunner til å kjøpe et lyssterkt objektiv.

Stadig flere nye objektiver er ekstra lyssterke modeller som gir deg en rekke fordeler når du fotograferer.

Du kjenner igjen de lyssterke objektivene på at de har et svært lavt blendertall skrevet på siden – ofte mellom F0.5 og F1.8.

Blenderen er et justerbart hull i objektivet, som du kan styre fra kameraet eller på objektivet. 

Er hullet stort, bruker du et lavt blendertall, for eksempel F1.8, og med et høyt blendertall, for eksempel F22, er hullet lite.

Har objektivet ditt en stor blenderåpning, kan mer lys slippe inn til bildebrikken i kameraet, og det kan gi deg spektakulære bilder.

Her får du tre gode grunner til å kjøpe et lyssterkt objektiv.

1. Du kan bruke lyssterke objektiver i svakt lys uten å bruke høy ISO-verdi

De lyssterke objektivene har som sagt større blenderåpning, og det gjør det blant annet mulig å ta skarpere bilder i svakt lys.

De fleste fotografer øker ISO-verdien eller aktiverer blitsen når lyset er begrenset, noe som gir kornete bilder eller bilder med kunstig og hardt lys.

Med et lyssterkt objektiv fanger du bedre det duse lyset først og sist på dagen – eller innendørs under for eksempel konserter.

Et lyssterkt objektiv som dette Samyang-objektivet gjør det enklere å ta både landskaps-, gate- og arkitekturbilder i svakt lys.

> Les også: Dette betyr lysstyrken på objektivet ditt

Solnedgang i dust og mykt lys.

Det finnes flere lyssterke vidvinkelobjektiver som er spesialdesignet for å kunne fange det myke og flotte lyset i den gylne timen – uten at du må øke ISO-verdien.

© Shutterstock

2. Du kan skape sterkere bakgrunnsuskarphet

Du kan få svært liten dybdeskarphet med objektiver på for eksempel F1.8, og det gjør det lettere å ta portrettbilder med flott bakgrunnsuskarphet.

Med en lang brennvidde og god avstand til motivet får du flotte portretter der høylysene i bakgrunnen blir til vakre bokeh-sirkler.

Derfor er de lyssterke objektivene favoritten til mange portrettfotografer, ettersom du kan gjøre en forstyrrende bakgrunn myk og flott.

> Les også: Derfor bør du kjenne til disse fem brennviddene

Portrett med sterk bakgrunnsuskarphet

Med et lyssterkt objektiv kan du få myke bokeh-sirkler i dagslys og om kvelden. Du får de beste resultatene hvis det er små, kunstige lys bak motivet.

© Shutterstock

3. Du får utrolig høyt detaljnivå og skarphet

Med et lyssterkt objektiv som kan stilles inn til å fotografere med veldig store blenderåpninger, blir det enklere å legge skarpheten akkurat der du vil ha den.

Det er en fordel hvis du for eksempel fotograferer blomster eller insekter, og vil ha bilder hvor skarpheten ligger på et veldig lite område.

På mange lyssterke objektiver er skarpheten i midten veldig flott, men også helt ut i kanten av bildet, hvor også hjørnene blir helt skarpe. 

Med disse blir det lettere å ta flotte makrobilder enn med mer lyssvake objektiver, der det er vanskeligere å legge skarpheten nøyaktig.

Les også: Derfor er et 50 mm-objektiv din (nye) bestevenn

Makrobilde av sommerfugl

På makrobilder er det svært vanskelig å få hele motivet skarpt. Det skyldes den utrolig lille dybdeskarpheten du får med et lyssterkt objektiv.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...