© Shutterstock

Fem feil du lett gjør med tele

Et teleobjektiv bringer deg nærmere motivet, og er uunnværlig til for eksempel sport, action og fuglefotografering. Den store brennvidden gjør imidlertid at det er lett å gjøre feil som resulterer i uskarpe bilder. Se hvordan du unngår feilene her.

Med et teleobjektiv får du ganske enkelt noen unike fotomuligheter der du kommer nærmere et motiv på lang avstand. 

For fulge- og actionfotografen er de lange brennviddene uunnværlige, men de stiller ekstra krav til riktige innstillinger hvis du vil ha knivskarpe bilder. 

Her kan du se de fem vanligste feilene med teler – og hva du kan gjøre for å unngå dem. 

>Les også: Vidvinkel: Slik får du mest ut av objektivet

1. Feil lukkertid

En stor tele kan være tung å balansere, og det kreves en rask lukkertid hvis du vil unngå uskarpe bilder. Normalt anbefales det at lukkertiden tilsvarer brennvidden – altså 1/300 sekund ved 300 mm. 

Mange bildestabiliseringer kan imidlertid kompensere ganske mye. Derfor avhenger det helt av hvor rolig du kan holde kameraet. Ta noen testbilder ved ulike lukkertider og sjekk skarpheten på datamaskinen. 

2. Treg fokus

Når du fotograferer med et stort teleobjektiv, kan du oppleve at autofokusen er treg og bruker lang tid på å finne fokus på det rette stedet. 

Du kan få raskere fokus ved å aktivere knappen for fokusbegrensning på siden av objektivet, hvis kameraet har den funksjonen. Da må fokusen bare jobbe i et mindre område og blir dermed raskere. 

>>Les også: Derfor må du kjenne til disse fem brennviddene

Telezoomobjektiv

Hvis teleobjektivet ditt har en knapp som kan innsnevre fokusområdet, så aktiver den for å øke hastigheten. 

© Shutterstock

3. Undereksponerte bilder

Ettersom mange teler ikke er spesielt lyssterke og for eksempel har F.5.6 eller 6.3 som største blenderåpning, kan du risikere undereksponerte bilder hvis du f.eks. fotograferer action med en rask lukkertid på f.eks. 1/2000 sekund med det lukkertidsprioriterte programmet S eller Tv. Her er løsningen å aktivere Auto ISO.

4. For liten dybdeskarphet

Hvis du velger en stor blenderåpning, for eksempel 2,8 eller F4,0 med en kraftig tele, kan du oppleve at ikke hele motivet er skarpt. Dybdeskarpheten er nemlig veldig liten med tele. 

Du kan saktens få en flott uskarp bakgrunn på F8,0 med lange brennvidder som 300 eller 400 mm. 

5. Manglende skarphet

Når du fotograferer over store avstander, vil forskjellen i temperaturen i luften og på bakken lett vise seg som varmedis som reduserer skarpheten i bildene dine. Her er løsningen å gå nærmere motivet. 

> Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Kanskje du er interessert i...