© Shutterstock

Lås opp hele potensialet til objektivet ditt

Du kan få imponerende detaljer, komme deg nærmere motivene og få objektiver som holder seg skarpe lenger, hvis hvis du låser opp det fulle potensialet til objektivene dine. Her får du fire tips for å ta de aller beste bildene med objektivene dine.

12. februar 2020 av Jeppe Vestergaard

Vil du ha mest mulig ut av objektivene dine, må du lese dette. 

Du får fire tips som sørger for at du får mest mulig ut av objektivene dine.

1. Triks gjør lyset mer interessant

Du kan gi gatelys eller for eksempel solen en flott stjerneeffekt som løfter bildene dine til et nytt nivå. Det gjør du ved å bruke en liten blenderåpning.

Effekten kommer som regel når du nærmer deg F11-F13. Omkring F16 er effekten størst. Unngå å bruke høyere blendertall, da kvaliteten på bildet synker rundt F22.

Ulempen med denne metoden er at du må bruke en liten blenderåpning, altså et høyt F-tall. Det gir ofte lange lukkertider, noe som kan resultere i at du er nødt til å bruke et stativ.

I stedet kan du kjøpe et stjernefilter som gir den samme effekten. Filtrene finnes typisk med fire-, seks- eller åttetakkede stjerner.

> Les også: Alt du må vite om filtre til kameraet ditt.

Stjerneeffekt i et bilde

Med den lille blenderåpningen får du denne effekt, der lys får form som en stjerne.

© Shutterstock

2. Bruk gamle objektiver på nye kameraer

Selv om du har byttet kamerasystem, kan du likevel bruke de gamle objektivene dine på det nye kameraet. Med en adapter kan du nemlig spare en mye penger, siden du ikke trenger å kjøpe nye objektiver. Adapteren fungerer som mellomledd fra objektivfatningen til kamerafatningen. 

Produsenten Metabones spesialiserer seg på å lage adaptere til forskjellige kameraer og objektiver. Adapteren Speed Booster tillater også at man setter fullformatobjektiver på kameraer med mindre bildebrikker og får høyere lysstyrke. 

Med noen adaptere mister du imidlertid muligheten for å bruke kameraets autofokus.

> Les også: Få mer ut av de gamle objektivene dine

3. Slik får du en rett horisont

Vidvinkelobjektiver er perfekte for landskap, for de får med alt. Imidlertid må du passe på at du får en vannrett horisont, siden kraftige vidvinkler gir fortegning.

For å få en rett horisont på for eksempel 14 mm, må objektivet peke rett fram i vater. Er kameraet rettet litt opp eller ned, blir horisontlinjen buet.

Unngå også at viktige elementer ligger helt ute i kanten av bildet, for det er typisk der fortegningen blir kraftig med vidvinkel.

> Les også: Unngå de klassiske feilene med en vidvinkel

Et landskapsbilde tatt med en vidvinkel

Her er det tydelig hvordan et vidvinkelobjektiv gir fortegning i kanten av bildet. Her ligger imidlertid kameraet i vater, så horisonten er blitt rett.

© Shutterstock

4. Riktig stabilisering gir bedre bilder

IS, OIS, VR er alle forskjellige forkortelser for at objektiver har bildestabilisering. Det hjelper til med å gi skarpe bilder håndholdt, selv på lukkertider som er lengre enn det brennvidden normalt tilsier.

På avanserte objektiver kan du typisk velge mellom tre moduser for bildestabilisering. Som regel er det markert med tallene 1, 2 og 3 på objektivet.

Modus 1 er den klassiske stabilisering, der objektivet kompenserer for de skjelvende hendene dine.

Modus 2 gir mulighet for å panorere uten at bildestabiliseringen motarbeider kameraets bevegelse.

Modus 3 er typisk for flakkende motiver. Her slår noen kameraer av bildestabiliseringen i søkeren, så det i stedet bare bruker stabilisering i det øyeblikket du trykker på utløseren.

> Les også: Slik fungerer bildestabiliseringen i kameraet ditt.

Fugler flyr

Hvis du fotograferer fugler i flukt, bør du sette kameraet til modus 3, hvor du kan fotografere flakkende motiver.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...