Brukte kameraer på bord
© Shutterstock

Slik sjekker du brukt fotoutstyr før du kjøper

Det finnes utallige muligheter for å kjøpe brukt fotoutstyr og spare tusenvis av kroner. Vi forklarer hvordan du sikrer deg at utstyret er helt i orden.

8. april 2020 av Jeppe Vestergaard

Når du kjøper brukt fotoutstyr er det mange penger å spare. Det kan også bli en dyr investering hvis du får kjøpt brukt fotoutstyr som er i dårlig forfatning.

Her får du de beste tipsene til hvordan du sikrer deg at det brukte fotoutstyret er i orden.

Slik sjekker du brukt optikk

Når du kjøper brukte objektiver er der noen spesielle ting du alltid bør sjekke. 

Er det dype hakk i objektivet er det tegn på  at det har vært utsatt for et støt eller fall. Små riper på det ytterste glasset er ikke nødvendigvis en katastrofe.

Ta med en lommelykt og lys gjennom objektivet. Det gjør det enklere å se om det er støv eller mugg inne i objektivet som er dyrt å få reparert.

Undersøk om det er olje rundt blenderbladene. Det er et dårlig tegn. Bladene må dessuten reagere raskt når de åpner og lukker.

Til slutt bør du forsiktig riste på objektivet og høre etter om det er løse elementer. Sjekk også om et zoomobjektiv er løst ved å snu det på hodet.

> Les også: Pust liv i portrettet med dette trikset.

Et gammelt objektiv

Når du kjøper brukte objektiver er det alltid en god idé å gi dem en grundig rengjøring, da det kan forlenge levetiden.

© Shutterstock

Slik sjekker du et brukt kamera

Er du ny innen fotografering eller bare vil utvide samlingen av kameraer, er et brukt kamera en god og billig vei å gå. Du bør imidlertid teste det før du kjøper det.

Er det mulig bør du ta et testbilde på F16 av en hvit overflate. Viser testbildet støv må sensoren bare renses. Riper kan du dessverre ikke reparere selv.

Spør etter antallet bilder kameraet har tatt. Det viser hvor slitt lukkeren er. Avhengig av kameraet kan det typisk ta 50 000 til 500 000 bilder, og dyrere kameraer kan ta flest bilder.

Til slutt skal det ikke være noen form for væske verken ved sensoren eller speilet.

> Les også: Bør du velge system- eller speilreflekskamera?

Et brukt kamera gjøres rent.

Når du kjøper et brukt kamera må du være ekstra oppmerksom på sensorens forfatning. Støv og flekker kan lett fjernes, men riper krever utskifting av sensoren.

© Shutterstock

Slik sjekker du brukt fototilbehør

Ved en del brukt fototilbehør som f.eks. stativer er det lett å se om varen har graverende feil.

Men det er ofte lettere å reparere om uhellet skulle være ute. Derfor er det forholdsvis risikofritt å investere i f.eks. stativer eller sekker, hvor du fort kan spare mye penger ved å kjøpe brukt.

Du kan ofte spare mye på å kjøpe brukte batterier eller et batterigrep. Her kan du spørre om selger vet hvor mange ganger batteriene har vært ladet opp.

Et batteri til et kamera kan typisk lades ut og lades opptil 1500 ganger, hvor det i prinsippet blir dårligere per syklus. Et brukt batteri vil derfor aldri være fullt så godt som et nytt.

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ.

Kanskje du er interessert i...