Fotograf pakker opp nytt objektiv fra eske

Cashback kan høres ut som et smart markedsføringsstunt, og det er det til dels også – men det kan også spare deg for mye penger. 

© Shutterstock

Smart konsept kan gi deg kontantrabatt på kamerautstyr

Fra tid til annen reklamerer fotobutikkene med såkalt cashback når du kjøper bestemte produkter. Men hva går det ut på? Det forklarer vi nedenfor.

17. mai 2021 av Sarah Marie Winter

Hvis du har vært i en fotobutikk – enten fysisk eller på nettet – i løpet av de siste par årene, har du kanskje møtt på begrepet cashback i forbindelse med at du har kunnet spare noen kroner. 

Hva betyr cashback?

Når det er cashback på et produkt, betyr det at du kan få en viss prosentandel av prisen tilbakebetalt hvis du registrerer produktet ditt etter kjøpet. 

Som regel må du inn på produsentens hjemmeside og søke om cashbacken. Her må du legge inn slikt som produktets serienummer og adressen din. Noen ganger må du også sende inn kvitteringen.

Det er altså en type rabatt som ikke trekkes fra i kassen. Noen produsenter overfører pengene til kontoen din, mens andre sender et betalingskort med penger på.

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå

Familie ser på kamera i fotobutikk

Med cashback kan produsentene tilby redusert pris i en begrenset periode og samtidig bestemme hva det skal gis rabatt på og hvor stor rabatten skal være. Likevel kan det være en fordel for deg. 

© Shutterstock

Hvorfor trekker ikke selskapene fra rabatten med en gang?

For det første er det produsentene og ikke forhandlerne som tilbyr rabatten. Når du kjøper en vare med cashback, får altså butikken du har kjøpt den i, fortsatt full pris for varen.

For det andre er det mer innbringende for produsentene, fordi mange kunder ikke får somlet seg til å søke om rabatten. Dermed får produsenten full fortjeneste på varen, samtidig som de kan reklamere med rabatt.

For det tredje vil ikke en vanlig rabatt gi produsentene tilgang til kontaktopplysningene dine. Etter registreringen står du i databasene deres, og dermed kan de sende reklame direkte til deg.

> Les også: Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

Hvorfor bruke cashback?

Det høres kanskje bare ut som et smart triks fra produsentenes side, men det finnes faktisk svært gode grunner til å følge med på om det er cashback på produkter.

Hvis du bare kjøper utstyr du allerede har vurdert å bruke penger på, og du faktisk får registrert det etterpå, kan du ofte få en rabatt som er bedre enn noe Black Friday-tilbud.

Akkurat nå gir Canon for eksempel cashback på 4000 kroner ved kjøp av et Canon EOS R5-hus. Det enkleste er å sjekke produsentenes egne hjemmesider for eventuell cashback, og deretter finne produktene i nærmeste butikk. 

> Les også: Stor guide til objektiver

Kanskje du er interessert i...