Kvinne tar selfie

I mange nyere smarttelefoner er det mulig å ta bilder på manuelt program. Det gir de samme mulighetene for å styre eksponeringen som med et DSLR-kamera.  

© Shutterstock

3 hemmeligheter i mobilkameraet gir deg bedre bilder

Kameraet i smarttelefonen din blir bedre og bedre hver gang du oppgraderer til en ny telefon, og det kan være vanskelig å følge med på utviklingen. Her har du tre smarte funksjoner du kanskje ikke kjente til.

27. desember 2020 av Christian Trant

Hver gang en ny smarttelefon blir lansert, blir også grensene for hva kameratelefonen kan gjøre, flyttet.

Bildekvaliteten er som regel det vi legger mest merke til, men faktisk blir også kameratelefonene oppgradert på en lang rekke andre punkter.

Raw gir deg flere muligheter i bildebehandlingen

Du har kanskje hørt at det er en stor fordel å fotografere i råformat fremfor jpeg når du fotograferer med speilreflekskameraet et speilløst systemkamera.

Men du visste kanskje ikke at også nye kameratelefoner lar ta bilder i råformat.

Som med speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer, er det bedre å bruke råformat med telefonen, fordi du får langt høyere bildekvalitet.

Raw-filen inneholder nemlig opplysninger om hvor mye lys hvert piksel på bildebrikken har mottatt, og det gir flere muligheter i bildebehandlingen, for etterpå kan du justere hvitbalansen og dermed fargegjengivelsen uten kvalitetstap.

Derfor bø du velge råformat når du tar bilder med smarttelefonen din. Hvis den har denne funksjonen, kan du skru den på under innstillinger. Ofte vil det være en skyveknapp ved raw, hvor du kan aktivere og deaktivere funksjonen.

> Les også: Disse 3 raw-konverterne foretrekker vi

Kvinne tar bilde med smarttelefon

Hvis du ikke er interesseret i å behandle bildene dine etter at du har tatt dem, er jpeg det beste formatet.

© Shutterstock

Få en flottere eksponering 

Mange fotografer bruker eksponeringskompensasjon for å få den beste eksponeringen når de fotograferer.

Med eksponeringskompensasjon kan du raskt styre eksponeringen på plass når lysmålere sliter. Du kan nemlig både øke og redusere lysmengden i bildet.

Den samme funksjonen finner vi nå også i nye smarttelefoner, hvor du har mulighet for å justere eksponeringen.

Du finner funksjonen på de fleste smarttelefoner ved å trykke på +/- symbolet. Hvis innstillingen ikke har sitt eget symbol på skjermen, kan du finne den under innstillinger, som ofte er markert som et tannhjul.

> Les også: Slik fungerer eksponeringskompensasjon

Kvinne tar bilder under konsert

Eksponeringskompensasjonen er spesielt praktisk når lyset endrer seg regelmessig. Dette kan for eksempel være under konserter.

© Shutterstock

Serieopptak gir et stort bildeutvalg

Hvis du vil fotografere action, sport eller bare ta det perfekte bilde av noen som ikke kan sitte stille, hjelper funksjonen serieopptak deg.

Funksjonen fungerer på samme måte som når du setter et vanlig kamera til å ta serieopptak. 

Du bruker funksjonen ved å holde utløserknappen nede på smarttelefonen din.

Serieopptak tar flere bilder raskt etter hverandre, og så kan du velge ut det beste etterpå.

På de fleste smarttelefoner holder du utløserknappen nede for å ta en bildeserie, men på iPhone 11 og iPhone SE skyver du utløserknappen til venstre og holder den nede for å ta en bildeserie. Slipp for å stoppe.

> Les også: Apple lanserer iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro og 12 Pro Max

Personer spiller fotball på stranden

Opplever du at bildene dine blir uklare når du fotograferer noen som beveger seg, setter du smarttelefonen din til å serieopptak. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...