Landskap med melkevei

Astrofotografi er en teknisk utfordrende sjanger, men det finnes mange apper som gjør fotograferingen lettere.

© Shutterstock

5 uunnværlige apper for astrofotografen

Astrofotografi er en utfordrende sjanger, og du vil ofte få bruk for all den hjelpen du kan få. Her kan du lese om hvorfor smarttelefonen er din beste venn når du skal fotografere himmelfenomener.

15. juli 2019 av Sarah Marie Winter

Astrofotografi er en spennende sjanger, men den krever også litt forberedelse. For å overhodet kunne fange visse himmelfenomener med kameraet gjelder det nemlig å stå på rett sted på det helt rette tidspunktet på dagen og året. 

Heldigvis betyr den teknologiske utviklingen at det finnes masser av apper som kan vise månefaser, stjernebilder, mørke områder og mye mer som gjør fotograferingen mye lettere.

Vi har samlet de fem appene vi synes er mest brukbare til astrofoto, og det er både noe for iPhone- og Android-brukeren.

1. Light Pollution Map
2. Dark Sky Meter
3. The Photographer's Ephemeris
4. Deluxe Moon
5. The Weather Channel

> Les også: Slik fotograferer du stjerner

Stor fullmåne på himmel bak mørke trær

Hvis du har et helt spesielt motiv i tankene som du vil ha i forgrunnen i fullmånebildet ditt er det viktig at du vet om månen rent faktisk er synlig fra den retningen.

© Shutterstock

1. Light Pollution Map

De fleste himmelfenomener krever mest mulig mørke, og det kan være veldig vanskelig å finne hvis du bor i en storby, en drabantby eller et tettsted.

Faktisk kan selv tettsteder være så hardt rammet av lysforurensning at du må bort for å finne et sted som er mørkt nok til at det er mulig å se Melkeveiens bånd av stjerner på himmelen.

Med appen Light Pollution Map - Dark Sky får du ikke bare et kart som viser lysforurensningen overalt i verden, men også et liveoppdatert kart over hvor det eventuelt er nordlys.

Du får også en kalender over meteorsvermer, supermåner, måneformørkelser og nordlys, og du kan stille inn en alarm når ett av disse fenomenene opstår. 

Appen finnes både til iOS og Android. Hent den i Fordelssonen her!

> Les også: Slik unngår du lysforurensning

2. Dark Sky Meter

Hvis du er i tvil om det er mørkt nok på himmelen på stedet du står, kommer appen Dark Sky Meter deg til unnsetning. Den bruker nemlig kameraet i smarttelefonen til å måle hvor lys himmelen er.

Appen er ganske lett å bruke. Du starter med å ta en lysmåling mens du holder fingeren din over kameraet, så det er helt dekket til.

Når det er gjort gjør du en ny lysmåling, men denne gangen skal du peke kameraet mot zenit, som er det punktet på himmelen som er rett over hodet ditt.

Appen viser også når solen går ned og står opp, når det blir mørkt og lyst, samt månens fase og flere andre ting.

Appen finnes foreløpig kun til iOS. Hent den i Fordelssonen her!

> Les også: Slik får du de beste bildene av meteorsvermer og stjerneskudd

Stjernespor på himmelen i barskog

Nordstjernen er alltid ´sentrum for stjernenes spor, og derfor er det viktig å vite hvor på himmelen den er hvis du vil ha en komplett sirkel av spor i bildet. 

© Shutterstock

3. The Photographer's Ephemeris

Når det kommer til landskapsfotografi er The Photographer's Ephemeris en av de mest anvendelige appene, siden den viser hvordan sollyset faller på et hvilket som helst tidspunkt på dagen.

Men appen er også veldig nyttig for astrofotografer, ettersom den blant annet viser månefaser, lysstyrke, retning, samt Melkeveiens sentrum og når den er mest tydelig på himmelen.

The Photographer's Ephemeris benytter seg av teknologien augmented reality til å visualisere nattehimmelen på den mest realistiske måten, og det gjør det lettere å finne det rette stedet å fotografere.

Appen finnes både til iOS og Android. Hent den i Fordelssonen her!

> Se video: Talentfull landskapsfotograf lærer deg å få magiske bilder av stjerner og Melkeveien.

4. Deluxe Moon

Drømmer du om å fotografere månen, er denne appen det beste redskapet i tillegg til kameraet. Den gir deg all informasjon du trenger om månen – nøyaktige månefasetider, tidspunktet for oppstigning, nedstigning og mye annet.

Faktisk er appen også brukbar, hvis du vil fotografere Melkeveien, da den også viser hvor mye lys månen reflekterer tilbake på himmelen i sin nåværende fase. Dermed kan du se om det er for mye lys til at stjernerne er synlige.

Det beste tidspunktet å fotografere stjerner på er ved nymåne.

Appen finnes både til iOS og Android. Hent den i Fordelssonen her!

> Les også: Ta flotte bilder av månen

Nordlys over hav med stein i forgrunnen

Det er helt bestemte tidspunkter på året det er større sjanse for nordlys. I tillegg må du vite hva du skal holde øye med i værvarselet. 

© Shutterstock

5. The Weather Channel

Hvorfor en værapp, tenker du kanskje? Ja, suksessen med å fotografere fenomener på himmelen avhenger fullstendig av hvordan været er. Hvis himmelen f.eks. er dekket av skyer, kan du like godt pakke sammen og gå hjem. 

En av de mest presise værappene på markedet er The Weather Channel, som i tillegg til å vise været også kan fortelle deg om vindstyrken, luftfuktigheten og siktbarheten på gjeldende dag. Hvis du planlegger en fototur, kan appen vise været ti dager frem. 

Appen finnes både til iOS og Android. Hent den i Fordelssonen her!

> Les også: Slik fanger du nordlyset

Kanskje du er interessert i...