Få full kontroll på opptaksprogrammene i iPhone

Når du tar bilder med iPhone, kan du velge mellom forskjellige måter å fotografere på, som Portrett og Tidsforløp. Her får du oversikt over alle – og kontroll på hva du kan justere i undermenyene.

Du har nesten alltid telefonen tilgjengelig, og derfor er den et perfekt verktøy for raske øyeblikksbilder i hverdagen.

Men smarttelefoner byr på mange muligheter for å komme deg et skritt videre fra de raske skuddene fra hofta, og her går vi gjennom opptaksprogrammene du finner på iPhonen din. 

>Les også: Alt du må vite om kamera-appen i iPhone

Bilde er et godt utgangspunkt

Bilde er standardinnstillingen, og tar et klassisk rektangulært bilde. I tillegg til mulighetene for å justere fokus og eksponering, kan du også: 

  • slå blitsen av og på øverst til venstre.

  • slå live-funksjonen av og på øverst til høyre. Den tar opp en sekvens på tre sekunder, som spilles av når du trykker og holder inne på bildet.

  • velge frontkameraet ved å trykke på de to buede pilene nederst til høyre.

  • bruke nattmodus (bare på nyere telefoner). Nattmodus aktiveres automatisk når kameraet registrerer omgivelser med lite lys. Symbolet, som ser ut som en måne og er plassert øverst til venstre, lyser gult når funksjonen er aktiv. Det vil også stå et antall sekunder, og det er lukkertiden din – altså hvor lenge iPhonen bruker på å ta bildet og dermed slipper inn lys. Du kan endre dette ved å trykke på symbolet for nattmodus.

  • trykke på den lille pilen øverst i midten og få flere muligheter: Blant annet forskjellige faste beskjæringer (inkludert kvadrat), en 3- eller 10-sekunders timer og mulighet til å bruke filtre. På litt eldre modeller er funksjonene alltid synlige øverst på skjermen.

Portrettfunksjonen gir uskarphet

Funksjonen Portrett er tilgjengelig på de fleste nyere iPhone-modeller, og den er rett og slett super i godt lys. Her får du nemlig mulighet til å gjøre bakgrunnen uskarp, slik at motivet ditt, for eksempel en person eller et dyr, fremstår klart og med minimal dybdeskarphet.

Når du fokuserer, vil telefonen varsle hvis du må gå lenger unna motivet ditt. Portrettfunksjonen fungerer når den lille boksen med tekst blir gul.

iPhone med portrettfunksjon
Enkle portretter

Portrettfunksjon på iPhone er spesielt effektiv til bilder med bakgrunnsuskarphet.

Du kan stille inn flere av de samme tingene som for Bilde, men i portrettfunksjonen kan du også justere blenderen .

Øverst til høyre trykker du på det lille ikonet av en f med ring rundt. Dra sidelengs for å endre blendertallet – et lavt tall gir stor blenderåpning og dermed liten dybdeskarphet, mens et høyt tall gir liten blenderåpning og større dybdeskarphet.

I portrettmodus kan du også velge mellom ulike lyseffekter som skal simulere studiolys – Studielys, Spisslys, Scenelys, Svart-hvitt scenelys og Svart-hvitt high-key-lys.

Du kan bytte mellom dem ved å dra til høyre (eller venstre) i raden med ikoner som vises rett over de ulike opptaksmodusene. Disse effektene kan også legges til etterpå i redigeringen.

>Les også: Tre fotoapper til iPhonen din

Video lar deg spille inn sekvenser

Det sier seg vel nesten selv – her har du mulighet til å ta opp kortere eller lengre videosekvenser. 

Trykk én gang på utløserknappen for å starte opptaket, og trykk igjen for å stoppe.

>Les også: Er klapptelefonen på vei tilbake?

Panorama får med alt

Med denne funksjonen kan du få et ekstremt bredt panoramabilde. 

Trykk én gang på utløserknappen mens du holder telefonen på høykant. Flytt iPhonen fra venstre til høyre gjennom motivet ditt (eller trykk på pilen for å endre retning).

Prøv å følge den gule hjelpelinjen, og beveg telefonen sakte, men kontinuerlig. Når pilen kommer til den gule linjen, trykker du på utløserknappen igjen.

iPhone med panoramafunksjon
Ubegrenset utsikt

Du må være stødig på hånden når du bruker panoramafunksjonen på en iPhone, men til gjengjeld kan du få med hele utsikten.

Tidsforløp er det samme som timelapse

En timelapse-video er en video satt sammen av mange bilder som er tatt i intervaller. Det er perfekt til å vise en utvikling, f.eks. et bygg eller et tidsforløp, for eksempel fra dag til natt.

I en iPhone på norsk heter funksjonen Tidsforløp. Her kan du altså spille inn video i valgte intervaller. Når du trykker på utløserknappen, tar kameraet regelmessig bilder til du trykker på knappen igjen. Du kan ikke endre intervallene i iPhonens egen kameraapp.

>Les også: Tre hemmeligheter i mobilkameraet ditt

Sakte gir deg tid til å granske

Med Sakte vil videoen din bli tatt opp som vanlig, men når den spilles av, blir den vist i slow motion. 

Du kan også redigere videoen din og velge når Sakte-funksjonen skal starte og stoppe.

Kanskje du er interessert i...