Nikon Z fc

Nikon Z fc er inspirert av det legendariske Nikon FM2

© Nikon

Legendarisk Nikon-kamera i ny innpakning

Det nyeste systemkameraet fra Nikon er litt av en overraskelse, siden det ikke ser ut som de vanlige Z-modellene. Derimot er Nikon Z fc designet i beste retrostil med det legendariske FM2 i tankene.

30. juni 2021 av Poul Siersbæk

Nikons nye systemkamera skiller seg ut fra den tradisjonelle Z-serien. 

Nikon Z fc er nemlig et rendyrket retrokamera med tydelige hint til et av fotohistoriens mest ikoniske kameraer – Nikon FM2.

Speilreflekskameraet FM2 kom på markedet i 1982 med en lang rekke banebrytende funksjoner og teknologier i et kompakt og robust design. Med blant annet en lukkertid på 1/4000 sekund, noe som var imponerende på den tiden. 

Kameraet ble raskt populært blant ledende fotojournalister, som Steve McCurry og Mary Ellen Mark.

Dedikerte innstillingshjul

Med sitt ikoniske design er det ikke rart at Nikon nå lar kameraet gjenoppstå i et moderne og speilløst kamerahus i stil med designet vi også kjenner fra Fujifilms X-serie. 

Av samme grunn er Nikon Z fc utstyrt med dedikerte innstillingshjul som f.eks. ISO og lukkertid, og det vanlige grepet på moderne kameraer finnes ikke her. 

Designet er enkelt og klassisk.

>Les også: Dette må du vite om speilreflekskameraer

Nikon Z fc

Nikon Z fc er kjent for sine mange dedikerte innstillingshjul.

© Nikon

Retrokamera med APS-C-sensor

Det nye Nikon Z fc er et systemkamera med såkalt DX-format, som betyr at kameraets sensor er av APS-C-typen. Det samme gjelder Nikon Z 50. Det er også den samme sensoren på 20,7 megapiksler som sitter i Nikon Z fc. Faktisk deler de to kameraene mange spesifikasjoner. Kameraet kan for eksempel ta 11 bilder i sekundet, og det er 209 fokuspunkter.

Skjermen måler 3,0 tommer og har en oppløsning på 1,04 millioner punkter. Den optiske søkeren er på 2,36 millioner punkter. Men akkurat som på Z 50, er det ingen bildestabilisering.

Nikon Z fc koster kr 10 990, men kameraet kan også kjøpes i forskjellige sett. Man kan for eksempel velge kameraet med en spesiell sølvfarget utgave av objektivet Z DX 16-50 mm F3.5-6.3 for 12 590 kroner.

Ved lanseringen av Nikon Z fc, er Nikon også klar med de to nye objektivene NIKKOR Z 28 mm F2.8 SE og NIKKOR Z DX 18-140 mm F3.5-6.3 VR. 

>Les også: Her er det beste kompakte systemkameraet

Nikon Z fc

Nikon Z fc er det første Z-kameraet med sidehengslet skjerm som kan vinkles i alle retninger.

© Nikon

Retrokamera fra Nikon

Det er forøvrig ikke første gang Nikon lanserer et retrokamera som supplement til de tradisjonelle modellene. I 2013 kom blant annet det digitale speilreflekskameraet Nikon Df med fullformatbrikke, som også lignet på et analogt speilreflekskamera.

Vi venter spent på om det også kommer en retroversjon av fullformatkameraet Z 7II.

Du kan lese anmeldelsen av Nikon Df her.

Kanskje du er interessert i...