Med to nye speilløse systemkameraer vil Canon hedre arven fra de suksessrike speilrefleksene med APS-C-brikke, som EOS 850D og EOS 7D. Canon har nemlig valgt å ta i bruk en APS-C-brikke i to nye kameraer som er utstyrt med den samme store R-fatningen som vi også har på speilløse fullformatmodeller som EOS R5 og R6.
Flere godbiter er også arvet fra det lynraske flaggskipet Canon EOS R3. Det gjelder f.eks. den kraftige Digic X-prosessoren og det avanserte fokussystemet som automatisk kan registrere og spore dyr, mennesker og kjøretøy.
Vi har allerede holdt de to nye kameramodellene i hendene, og så langt har vi et svært godt inntrykk av design og ergonomi. Du kan snart lese de omfattende anmeldelsene våre i Fordelssonen.

Begge kameraene har fått en ny og smart knapp i front som gjør det enkelt å skifte mellom enkelt fokus og følgefokus.
© CanonRask lillebror
Canon EOS R10 er navnet på den minste APS-C-modellen med en oppløsning på 24,0 megapiksler. Kameraet kan ta 15 bilder i sekundet med mekanisk lukker og opptil 23 bilder per sekund med elektronisk lukker og kontinuerlig autofokus.
Kameraet har en innebygd popup-blits, som den du kjenner fra for eksempel EOS 850D, og du kan filme i 4K med både 30 og 60 bilder i sekundet. EOS R10 har plass til ett SD-kort i UHS-II-klassen.
Prisen for Canon EOS R10 uten objektiv er 10579 kroner. Kameraet fås også med settobjektiv.
>Les også: Bør jeg velge speilreflekskamera eller speilløst systemkamera?

Med sin store R-fatning kan både R7 og R10 bruke de samme RF-objektivene som fullformatmodellene.
© CanonToppmodell til krevende entusiaster
På det større Canon EOS R7 er oppløsningen høyere, og her ligger den på 32,0 megapiksler. Kameraet, som inntil videre er toppmodellen når det gjelder APS-C-brikke, har innebygd femakset bildestabilisering som med utvalgte objektiver kan kompensere for åtte eksponeringstrinn. Du vil altså kunne fotografere håndholdt med en lukkertid på ett sekund.
EOS R7 er også raskere enn EOS R10. Med den elektroniske lukkeren kommer hastigheten opp på hele 30 bilder per sekund med fullt følgefokus når du tar serier.
På videosiden håndterer EOS R7 4K med både 30 og 60 bilder per sekund, og det er mulig å ta opp i det profesjonelle C-Log-formatet, som er velegnet til avansert videoredigering.
Kameraet har også et nytt innstillingshjul som sitter ved siden av søkeren og omslutter en lett tilgjengelig styrespak. Plasseringen er overraskende god. Innstillingshjulet kan brukes på samme måte som det store hjulet som f.eks. de eldre EOS 5D-modellene har. Det kan f.eks. være justering av eksponeringskompensasjon eller når du blar i bildene du har tatt.
Til forskjell fra EOS R10 har EOS R7 dessuten et større og kraftigere batteri, og kameraet kan ta to SD-kort av UHS-II-typen.
Prisen for Canon EOS R7 er 16 549 kroner. Kameraet fås også i sett med to forskjellige objektiver.
Les også: Her er det beste kompakte systemkameraet

Begge kameraene har berøringsfølsomme skjermer som er helfleksible.
© CanonKameraserie på vei ut
Canon har allerede speilløse systemkameraer med APS-C-bildebrikke. Det er den svært kompakte EOS M-serien, som har sin egen objektivserie. Med lanseringen av APS-brikker i de store R-kameraene har Canon dermed to APS-C-systemer. Vi anser det derfor som sannsynlig at den lille M-serien vil bli faset ut. Vi har imidlertid ikke fått dette bekreftet, men vi følger utviklingen med stor interesse.

De nye RF-S-objektivene er laget til APS-C-brikker, og bildeutsnittet vil bli beskåret hvis de brukes på et fullformatkamera.
© CanonNye objektiver er tilpasset til R7og R10
Sammen med de to kameraene er Canon også klare med to egne APS-C-objektiver til R-systemet. Det er et lite RF-S 18–45 mm F4.5–6.3 IS STM og et større RF-S 18–150 mm F3.5–6.3 IS STM. Det er også disse objektivene som kan kjøpes i sett med de nye kameraene.
Både EOS R7 og R10 kan også brukes med eksisterende RF-objektiver for fullformat.
Les også: Stor guide til objektiver