Mobiltelefon i solnedgang

Lag fantastiske HDR-videoer med mobilen

Med HDR får du flere detaljer og bedre lys, og de nyeste mobilene gir ikke bare bedre stillbilder, men også fantastisk flotte videoopptak i HDR.

Et vanlig kamera klarer ikke å fange og gjengi alle tonene i for eksempel en solnedgang der forgrunnen er mørk og bakgrunnen lys. Det betyr som regel at himmelen enten blir kraftig overeksponert og helt hvit, eller at forgrunnen blir svært mørk og uten detaljer.

For å få et resultat som minner mer om  det øynene ser, kan man ta flere bilder av motivet med ulike eksponeringer og sette dem sammen i et spesielt program. Resultatet er et bilde som viser detaljene i både forgrunnen og bakgrunnen. Begge er med andre ord riktig eksponert.

>Les også: Slik tar du den beste selfien

Den overveldende regnekraften i dagens mobiltelefoner gjør det mye lettere. Bruker du mobilkameraet, kan du nøye deg med å aktivere HDR-funksjonen i kamerainnstillingene, så sørger telefonen selv for å ta en serie med bilder raskt etter hverandre som så settes sammen når du trykker på utløseren.

Dermed får du bilder med langt flere detaljer i for eksempel himmel og forgrunn. Har telefonen også HDR-skjerm, kan du dessuten se at høylysene er mye kraftigere. Det kan gi et fantastisk flott inntrykk.

HDR-landskap

Med HDR får du detaljer i både mørke og lyse områder av bildet.

La dine egne HDR-videoer

Tidligere kunne du utelukkende ta stillbilder i HDR, men nå er det mange mobiltelefoner som også kan ta opp video i HDR, noe som gir utrolig flotte og mer livaktige opptak. Det gjelder blant annet Apples iPhone 12-modeller og nyere, og telefoner fra Samsung og Sony.

Opptakene kommer virkelig til sin rett når du ser dem på en mobil- eller tv-skjerm som kan vise HDR. Viser du dem derimot på en spiller som ikke støtter HDR, kan de imidlertid bli vist som enten et svart bilde eller med unaturlige farger.

>Les også: Slik lager du timelapse-video

Selv om det er flere forskellige standarder for HDR-video, som HLG, Dolby Vision og HDR10+, vil du som regel få HDR-opplevelsen på enheter som støtter Dolby Vision, selv om opptaket er gjort med HDR10+. 

Slik tar du opp i HDR

På en iPhone aktiverer du HDR i telefoninnstillingene under Kamera, der du velger HDR-video under Videoopptak. 

På Android-telefoner slår du som regel på HDR i kameraappen, der du aktiverer HDR i innstillingsmenyen under video.

Kanskje du er interessert i...