En datamaskin med Photoshop

Få større overblikk i Photoshop med disse hemmelige triksene

Photoshop kan fort bli uoversiktlig med alle sine lag og mange funksjoner. Her får du fire tips som gir deg større overblikk når du bruker Photoshop.

5. februar 2020 av Jeppe Vestergaard

Photoshop er uten tvil det beste programmet når du vil manipulere bilder og skape kreativt innhold, og er samtidig et godt program til å redigere bilder.

Men alle som har brukt Photoshop vet også at programmet raskt kan bli en anelse uoversiktlig å navigere i.

Slik trenger det imidlertid ikke å være. Her får du fire hemmelige triks som hjelper deg til å få et større overblikk i Photoshop.

1. Få overblikk over lagene dine

I Photoshop kan lagene fort bli mange, og det blir uoversiktlig. Heldigvis er det et triks som skaper mer overblikk.

I panelet ved lagene finner du et lite ikon med fire vannrette striper. Se på bildet under hvor du finnr ikonet.

Klikk på ikonet, og velg Panel Options.... I denne menyen kan du endre størrelsen på ikonet som viser hva lagene indeholder. Et større ikon gjør det enklere å se hvilke elementer du har i de enkelte lagene.

Hak eventuelt også av i Layer Bounds. Nå vil Photoshop zoome inn på elementet i laget så du kun ser det, og ikke resten av innholdet i bildet.

> Les også: 7 triks som gjør deg raskere i Photoshop.

Skjermbilde fra Photoshop

Klikk på ikonet der den svarte pilen peker. Så velger du Panel Options.... Her kan du velge hvordan lagene dine skal se ut. Større ikoner kan f.eks, øke overblikket over lagene dine.

2. Zoom raskt inn og ut

Hvis du jobber med små detaljer i Photoshop der du har zoomet langt inn i bildet, kan overblikket raskt forsvinne.

Holder du H-tasten nede på tastaturet og samtidig klikker og holder venstre museknapp nede, vil du se en ramme i bildet.

Denne rammen kan du trekke rundt i bildet så lenge du holder den venstre knappen på musen nede. Når du slipper knappen, zoomer Photoshop inn på det stedet du har plassert rammen.

> Les også: Rask frilegging i Photoshop.

3. Vis kun ett lag av gangen

Jobber du med mange lag er det lurt om du kan isolere lagene, så du kun ser det enkelte lag.

Hold Alt-knappen nede på tastaturet mens du klikker på det lille øyet til venstre for et lag. Nå viser Photoshop kun det laget du akkurat har valgt. Klikker du på øyet igjen, vil de andre lagene bli vist igjen.

> Les også: 5 feil alle fotografer har gjort i Photoshop.

Et skjermbilde fra Photoshop

Klikk på øyet, her markert med en rød sirkel, mens du holder alt-knappen nede på tastaturet. Heretter vil kun det enkelte lag vises. Klikk igjen på øyet, og de andre lagene vil igjen vises.

4. Tilpass bildet til skjermen

Bruker du Photoshop som bilderedigeringsprogram, finnes det et smart triks hvor du raskt kan zoome inn til 100 prosent og ut til full størrelse igjen.

I Photoshop trykker du bare Ctrl+1 på en PC eller CMD+1 på en Mac, hvis programmet skal zoome inn til 100 prosent. Vil du tilpasse bildevinduet igjen, trykker du Ctrl+0 på en PC eller CMD+0 på en Mac.

> Les også: Her er Photoshops fem viktigste verktøy.

Få de beste Photoshop-kursene med ny e-bok

Vi har akkurat gitt ut en ny e-nok hvor du får våre 24 beste kurs til spennende redigeringsmetoder i Photoshop.

Du lærer blant annet å skape stemningsfulle lyseffekter, å få liv i de gamle svart-hvite familiebildene eller å gi portrettene dine en lekker bokeh-effekt.

> Finn e-boken "Bli bedre i Photoshop," her.

Kanskje du er interessert i...