Her i Digital FOTO blir vi tilsendt veldig mange bilder av solnedgangen – faktisk er det sannsynligvis det motivet som er aller mest populært blant leserne våre.
Og det med god grunn, for det er nesten umulig å la kameraet ligge når solen er på vei ned under horisonten, og himmelen eksploderer i gylne farger.
Jo mer imponerende solnedgangen har vært, desto mer skuffende er det også når bildene ikke avspeiler det fantastiske synet.
Under kan du se hvilke feil som går igjen oftest i mindre vellykkede bilder av solnedgangen – og hvordan du unngår dem.
1. Du fotograferer for tidlig på kvelden
Noe så elementært som tidspunktet på kvelden spiller faktisk en stor rolle for hvor gode bildene dine blir. Jo senere det er, desto bedre er som regel forholdene.
Fargene er sterkest når solen henger lavt på himmelen, og det er mye lettere å treffe riktig eksponering fordi sollyset er mindre skarpt enn når den står høyere på himmelen.
2. Du pakker bort kameraet for tidlig
Mange fotografer skrur kameraet og legger det i vesken når solen har forsvunnet ned under horisonten, men det er en stor feil.
Som oftest er det nemlig rett etter at solen har gått ned, at fargene på himmelen blir sterkest og skyene mest interessante.
Dessuten er det lettere å eksponere når det ikke er en kraftig lyskilde i bildet. Likevel er det en fordel å ha med et kamerastativ, for da trenger du ikke tenke på lukkertiden når lyset forsvinner.
> Les også: 3 feil du må unngå når du behandler bilder av solnedgangen

Her har vi et vakkert landskap, men fordi himmelen er skyfri er det ikke noe som filtrerer det kraftige sollyset, som har blitt til en stor, hvit flekk. Her skulle man ha funnet et element i forgrunnen som kunne blokkere litt for solen.
© Shutterstock3. Du peker kameraet direkte mot solen
Det er ingen som bestemmer at du må inkludere solen i bildet ditt, men hvis du gjør det, er det viktig at det er noen skyer på himmelen som kan filtrere det direkte lyset.
Hvis himmelen er helt skyfri, finner du noe i forgrunnen eller bakgrunnen som kan delvis kan blokkere lyset, for eksempel et tre eller en bygning.
Det kan nemlig skade både øynene og kameraet hvis du ser rett mot solen gjennom kameraet, men du unngår altså også forstyrrende reflekser i bildet.
4. Du fokuserer for mye på solen
Veldig mange blir så betatt av solnedgangen at de utelukkende fokuserer på den når de tar bilder.
Det høres kanskje litt ulogisk ut, men solen bør aldri være det eneste elementet i bildet, da det i de aller fleste tilfeller vil resultere i en uinteressant komposisjon fordi solen er så langt borte at det er vanskelig å forholde seg til den.
Se derfor etter brygger, fyrtårn eller noe annet i forgrunnen du kan bruke til å fange blikket og lede det gjennom bildet.
> Les også: Det viktigste du som fotograf må vite om komposisjon

En solnedgang over havet er flott, men gir temmelig kjedelige bilder. Her kunne man ha funnet en seilbåt, en brygge eller noe annet i forgrunnen og brukt det som blikkfang.
© Shutterstock5. Du eksponerer feil
I en solnedgang er det enorm kontrast mellom lys og skygger, og typisk vil bildebrikken i kameraet ikke kunne få med alle nyansene i ett bilde. Derfor er det deler av bildet som blir kritthvite eller kullsvarte.
Dette kan du løse på flere måter. Mange kameraer kan stilles inn til å ta en bildeserie med forskjellige eksponeringer, som du så etterpå kan smelte sammen til ett bilde med et større dynamisk omfang.
Innstillingen heter Auto Bracketing, og den ligger typisk under menypunktet Eks.komp./AEB, bak knappen BKT eller i menyen Bruksmodus.
En annen metode for å få en balansert eksponering uten å ta bildeserier er ved å bruke et gradert filter som er mørkt på den ene halvparten og klart i den andre.
> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder