Mann sitter og nyter utsikten

Det er frusterende ikke å kunne gjengi et storslått landskap skikkelig. Vi hjelper deg godt på vei og setter fingeren på fem nybegynnerfeil du ikke må gjøre.

© Shutterstock

5 nybegynnerfeil som ødelegger landskapsbildene dine

Det er fem typiske feil du bør styre unna når du tar landskapsbilder. Vi hjelper deg godt på vei så du kommer hjem med enda bedre bilder fra fototuren.

1. En skjev horisontlinje

En skjev horisontlinje ødelegger symmetrien og roen i et landskapsbilde. Derfor er det viktig at du tar deg god tid til å plassere stativet, så kamera står rett før du trykker på utløserknappen. 

Hvis du fotograferer landskap i utfordrende terreng, kan du sette et lite vater i blitsskoen så du aldri tviler på om du har har en rett horisontlinje. 

Og hvis du likevel har tatt et fantastisk landskapsbilde der horisontlinjen ikke er helt i vater, kan rette den opp i de fleste bildebehandlingsprogrammer.

> Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Landskapsbilde av elv og skog

Hvis ikke det er noen opplagte elementer du kan bruke i forgrunnen, gjelder det å trekke fram bakgrunnen. Det kan du gjøre ved å ha elven helt i forgrunnen, som her. Dette gir øyet en naturlig sti gjennom bildet. 

© Shutterstock

2. Manglende dybdeskarphet

Både forgrunnen, mellomgrunnen og bakgrunnen bør være i fokusområdet til kameraet når du tar landskapsbilder. Det kan du sikre deg hvis du har riktig blenderåpning i kameraet ditt. 

En god dybdeskarphet der hele landskapet er i fokus, får du ofte med en blender på mellom F8.0 til F11. Det er her de fleste objektiver gjør landskap skarpest. 

Hvis du er en nybegynner på landskapsfotografering, kan du bruke blenderprioritet, som ofte heter A eller AV på programhjulet. Med denne innstillingen styrer du blenderen, men lar kameraet velge den beste lukkertiden.

> Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter 

3. Rystede bilder

Landskap er fine motiver å øve seg på for en fotograf, for de står stille. Det gir deg god tid til å finne de beste innstillingene for akkurat den situasjonen du er i.

Dessverre blir det tatt altfor mange rystede bilder av landskap, men du kan unngå det hvis du setter kameraet på et stativ.

Dermed blir heller ikke lange lukkertider noe problem, selv når lyssettingen endrer seg og du for eksempel tar bilder av solnedgangen.

Du kan ta bilder av landskapet og solnedgangen en god stund etter at solen har gått ned bak horisonten. Øk lukkertiden din i takt med at lyset forsvinner mer. 

© Shutterstock

4. Kjedelig komposisjon 

Landskapsbilder kan fort bli intetsigende og kjedelige hvis du ikke har tenkt over komposisjonen.

Derfor bør du vurdere hvordan du kan gjøre komposisjonen mer interessant. 

Det kan du blant annet gjør hvis du har både en for-, mellom- og bakgrunn i komposisjonen din. På den måten viser du også størrelsesforholdet mellom de forskjellige elementene i bildet bedre.

Og nettopp størrelsesforholdet kan bli uklart hvis vi for eksempel mangler noe i forgrunnen som vi kan sammenligne bakgrunnen med. Tenk derfor over om du kan inkludere tre eller flere lag i bildet ditt. 

> Les også: Det viktigste du som fotograf må vite om komposisjon

5. Flatt og kjedelig lys

Et dramatisk landskap skal komplimenteres av dramatisk lys. Derfor er det sjelden midt på dagen du får de mest interessante landskapsbildene, for lyset kan fort bli flatt og kjedelig. 

Tar du derimot landskapsbildene dine når solen kaster sitt oransje lys over marken, fjellene eller skogen, er mulighetene dine for å ta et godt bilde større. 

> Les også: 4 tips om lys du må kunne som fotograf

Kanskje du er interessert i...