Eng i solnedgang

Midtsommeren er et magisk tidspunkt på året for fotografer, og her kan du lese hva du må fotografere når dagen er på hell og lyset blir gyllent. 

© Shutterstock

Dette må du fotografere på de milde sommerkveldene

Sommerens lyse kveldstimer gir gode sjanser til å få flotte bilder. Her får du en runde frisk inspirasjon til hva du kan rette kameraet mot – og tips til hvordan du får de beste bildene.

3. juni 2019 av Sarah Marie Winter

1. Portretter i motlys

Liten gutt med hund på eng i motlys

Barn og dyr er ideelle motiver i det bløte, disige lyset fra solnedgangen.

© Shutterstock

Om dagen er sollyset altfor hardt til portretter, men om kvelden kan du få fullstendig magiske bilder hvis du plasserer motivet ditt foran solen. 

Den lave solen vil nemlig legge seg som en slags hinne over bildet, noe som demper kontrastene og gir et flott, gyllent skjær.

Velg spotmåling så du ikke risikerer å få under-eksponerte bilder. Det vil i de fleste tilfeller få bakgrunnen til å brenne ut, men i denne typen portretter gir det en fin effekt. 

> Les også: Slik bruker du spotmåling

2. Sankthansbål

Sankthansbål på bredden om kvelden

Den varme ilden mot den kjølige, blå himmelen gir en flott kontrast i bildet.

© Shutterstock

Den 23. juni er den korteste natten i hele året, og det feires overalt i Europa med bål, fest og sang. Du kan få stemningfulle bilder ved å fotografere bålet i den blå timen etter solnedgang, som er omkring klokken 22.

Flammene er meget lyse, så undereksponér bildet litt, så den oransje fargen bevares. 

Hvis du bruker et halvautomatisk program som blenderprioritet eller lukkertidsprioritet, kan du bruke eksponeringskompensasjonen.

Hvis sankthansfesten foregår ved et vann, kan du også gå rundt til andre siden av vannet, så du får med speilingen fra bålet. 

> Les også: 3 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

3. Silhuetter på stranden

Silhuett av kjærestepar på stranden i solnedgang

Få en sterkere komposisjon ved å plassere silhuettene dine mot siden av bildet, så den fargerike himmelen blir hovedmotivet.

© Shutterstock

Silhuetter er en god måte å fange en vakker solnedgang på, og om sommeren er det opplagt å ta familien med ut på stranden, hvor det er fritt utsyn til horisonten, og hvor vannets speiling gir balanse i bildet.

Det er viktig at silhuettene dine ikke overlapper hverandre så omrissene som gjør dem gjenkjennelige viskes ut. 

F.eks. kan et par som holder hender risikere å smelte sammen til en ugjenkjennelig, svart flekk hvis de står for tett på hverandre.

> Les også: 6 tips til å fotografere stemningsfulle silhuetter

4. Barn i springvann 

Liten gutt som leker i springvann og ler

Du kan bruke en vidvinkel og få med hele springvannet – eller du kan bruke et teleobjektiv og gå helt tett på barnet, så ansiktsuttrykket og dråpene kommer i fokus. 

© Shutterstock

De varme sommerdagene innbyr til masser av lek med vann, og du kan få morsomme bilder ved å fotografere barn som hopper rundt i springvann, løper gjennom strålen fra vannslangen i hagen, eller plaskende i et badebasseng.

Hvis du vil vise bevegelsen i vannet som på bildet over, så bruk en litt lengre lukkertid, f.eks. 1/200 sekund. 

Hvis du vil fryse vanndråpene så de blir til små krystaller i luften, må lukkertiden være minst 1/1000 sekund. 

> Les også: Slik tar du portretter med fart

5. Pariserhjul i fornøyelsespark

Karusell i fornøyelsespark i bløtt lys fra solnedgangen

Det er ingen grunn til å forsøke å presse inn hele aktiviteten i bildet – hvis det er et pariserhjul som her, vil man kunne kjenne igjen formen, og da er det like greit at beskjæringen er tett. 

© Shutterstock

For barn er turen til Tusenfryd, Bø Sommarland eller Dyreparken i Kristiansand ett av sommerens absolutte høydepunkter, og det er faktisk god grunn til å ta med kameraet gå turen.

De mange fargestrålende aktivitetene kan nemlig gi interessante, grafiske bilder – spesielt hvis du blir i parken til om kvelden, hvor fargene på himmelen blir mer sarte, og skyggene mindre harde. 

Pariserhjulet er en klassisk forlystelse som har en spennende geometrisk form og ofte fine pastellfarger. Still deg så tett på aktiviteten som du kan, så du kan fotografere direkte opp og få en ren, blå bakgrunn.

> Les også: Få de beste fargene med riktig fargerom

Kanskje du er interessert i...