Ising på bro ved kysten

Det er ingen grunn til å pakke vekk kameraet om vinteren, for kuldegradene har med seg masser av spennende motiver. 

© Shutterstock

Oversett vinterfenomen kan gi fantastiske bilder

Det er ikke bare hvite jorder du kan fotografere i vintermånedene. Ett av de naturfenomenene som ikke får mye oppmerksomhet, men som kan gi flotte og stemningsfulle bilder, er overisning.

21. januar 2020 av Sarah Marie Winter

Når snøen faller endrer landskapet karakter og du får de gode bildene nesten rett foran deg. Men kuldegradene byr også på andre motiver enn snødekte trær og jorder som du fotograferer hvert eneste år. 

Faktisk er det flere spennende naturfenomener som kun oppstår, når temperaturen er tilstrekkelig lav, og det er derfor kun på spesielt kalde dager du kan ha flaks og se dem. 

Ett av de fenomenene er overising. 

> Les også: 3 tegn på at det er en fargerik himmel på vei

Overising på rekkverk og lysstolper ved kysten i solnedgang

Bruk himmelens sarte farger ved solnedgang som et lekkert bakteppe, og plassér den gjenstanden som har is på seg i forgrunnen. 

© Shutterstock

Hva er overising?

På meget kalde dager med kraftig vind viser overising seg ved at moloer, rekkverk, benker og andre gjenstander som er nær sjøen er pakket inn i et lag med is.

Fenomenet oppstår når lufttemperaturen faller, samtidig med at havets temperatur fremdeles er så høy at vannet ikke fryser til is. Når bølgene slår mot kysten vil vannet øyeblikkelig danne et panser av is.

Overising er et fenomen som gjennom historien har vært forbundet med stor fare, fordi det kan få skip til å kantre og fly til å forulykke.

Men hvis du bare holder deg ved kysten, kan det også gi blendende bilder som ikke ligner noe du har tatt før.

> Les også: Slik tar du flotte familiebilder om vinteren

Hvordan fotograferer du overising?

Bilder av solnedganger over ­havet blir lett tomme å se på, så her har du skansen til å få et interessant bilde av dagens siste timer. 

Brug f.eks. overist båthavn, et rekkverk eller et par lysstolper til å skape en linje gjennom bildet, og la ikke himmel og hav bli det dominerende elementet i bildet.

Fotograferer du med vidvinkel, er det viktig at du plasserer et element i forgrunnen. Vidvinkelens perspektiv skyver ­nemlig alle omgivelser lenger vekk fra hverandre, så du må tettere på enn med andre objektivtyper. 

Velg en blender på F11-F16, og legg fokus cirka en tredjedel inne i motivet. Her vil du ­oftest få den største dybdeskarpheten.

> Les også: Slik tar du vare på fotoutstyret i kulden

Overising på telefonmast

Overising oppstår både i stor og liten skala, og hvis du ikke bor i nærheten av kysten, kan du i stedet gå på jakt etter istapper i landskapet. 

© Shutterstock

Bruk fantasien

Overising er som regel mest imponerende ved kysten, men fenomenet kan også oppstå inne i landet når det regner. Her blir regnet til lange, sylspisse istapper, og det kan også gi spennende bilder.

Let f.eks. etter telefonmaster, sykler og træt som er rammet av overising, og gi eventuelt bildet et blålig fargeskjær i bildebehandlingen så den vinteraktige stemningen blir forsterket.

> Les også: 3 tips for fantastiske bilder i lav sol

Kanskje du er interessert i...