Slik fotograferer du en regnbue

En regnbue kan være et magisk element i et landskapsbilde, men de oppstår - og forsvinner - raskt, så det gjelder å være klar når det skjer. 

© Shutterstock

Slik fotograferer du en regnbue

En regnbue er et flyktig naturfenomen som kan gi ethvert landskapsbilde et stemningsfullt og magisk uttrykk. Her får du tipsene våre for hvordan du fotograferer naturens vakre fargespill best mulig når det plutselig oppstår.

27. mai 2019 av Sarah Marie Winther

En regnbue oppstår når solstrålene treffer vanndråper i luften. Her brytes og reflekteres sollyset på samme måte som i et prisme, noe som gir oss det flotte fargespillet. 

Det er vanligst å se en regnbue når solen skinner samtidig som det regner, men regnbuer kan også oppstå i fosser eller hvis du spruter med en hageslange i solskinn. 

Du kan med andre ord både oppsøke steder der det er større sannsynlighet for å se regnbuer, samt skape dine egne, for eksempel for å kunne øve deg på det øyeblikket der en naturlig regnbue viser seg. 

Regnbuer kan oppstå plutselig og forsvinne igjen veldig fort, så du må være rask på labben hvis du vil ha brukbare bilder av fenomenet. Her får du de beste tipsene våre. 

1. Se i motsatt retning av solen 

Du kan komme ut for at det er regn og solskinn samtidig, men ingen regnbue. 

Det skyldes at regnbuen egentlig bare er solskinn som blir reflektert på en bestemt måte, og den refleksen er bare synlig hvis du ser i motsatt retning av solen. 

Du må altså stå med solen i ryggen for å kunne se en regnbue. 

2. Husk komposisjonen 

En regnbue er et vakkert fenomen, men den holder ikke til å være det eneste elementet i bildet. 

Så selv om det kan være fristende å konsentrere seg om regnbuen, må du huske å lete etter elementer du kan bruke til å skape en spennende forgrunn.

> Les også: Alt fotografen bør vite om komposisjon

regnbue over by
© Shutterstock

Her er kuplene og hustakene med på å skape en spennende forgrunn, og den flotte, mørkeblå himmelen får et ekstraelement av regnbuen. 

3. Tenk over brennvidden 

Det finnes ikke ett objektiv som er perfekt for regnbuer – objektivvalget kommer nemlig an på hvordan du vil bruke regnbuen i bildet. 

Hvis du har et storslått landskap, er en kraftig vidvinkel ideell, for da vil du kunne få med hele regnbuen i bildet og dermed ramme inn landskapet. 

Hvis du vil at en av endene på regnbuen skal treffe et element i bakgrunnen, for eksempel et stort tre eller en gammel låve, er en tele et opplagt valg, for da vil du kunne trekke dette elementet nærmere, uten at avstanden til regnbuen endrer seg. 

Så lenge du beveger deg parallelt med regnbuen, altså med solen i ryggen, vil den ta like mye plass i bildet. 

> Finn den store objektivguiden vår her

4. Skru på et polariseringsfilter på 

På mange regnbuer er fargene svake til å begynne med, men de kan bli veldig intense på noen få sekunder, så det er lurt å vente og følge med. 

Hvis du få fram fargene enda mer, kan du bruke et polariseringsfilter på objektivet. 

Imidlertid kan filteret også blokkere refleksene fra lyset som skaper regnbuen, så se på regnbuen og skru på filteret til fargene er kraftigere i søkeren enn i virkeligheten. 

> Les også: 4 filtre du bør kjenne til

regnbue over vakkert landskap
© Shutterstock

Et polariseringsfilter kan få fram flottere farger i både regnbuen og landskapet – men hold øye med regnbuen mens du skrur på filteret.

5. Bruk kamerastativ

En himmel full av mørke skyer gir ikke så mye lys, og derfor er det ofte nødvendig å bruke et kamerastativ for ikke å ende opp med rystede bilder. Bruker du et polafilter, vil det også stjele cirka 1,5 blendertrinn av lyset.

Når kameraet står på et stativ, kan du til gjengjeld sette det på manuelt opptaksprogram og undereksponere bildet litt. Dette vil gi deg litt mer mettede farger og få regnbuen til å komme tydeligere fram.

> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

6. Beskytt utstyret ditt

Å fotografere regnbuer innebærer naturlig nok en viss mengde regn. 

Siden mange kameraet og objektiver ikke er tettet mot dette, er det lurt å beskytte utstyret ditt med et regntrekk eller rett og slett bare en plastpose.

Trekk posen rundt kameraet, sett en strikk rundt om objektivet så posen sitter tett rundt det, og lag et hull ved frontlinsen.

> Få fire smarte fototriks med en plastpose her

Få tips til å ta flottere feriebilder i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 9/2019 har vi funnet fem generiske motiver som de aller fleste tar bilder av på ferie – bilder som ofte ender opp med å ligne på hverandre. 

I artikkelen får du råd om hvordan du generelt tar mer interessante bilder av for eksempel en historiske bygning, en skyskraper og landskap – men du får også idéer for hvordan du tar et bilde som er bare ditt eget.

Kanskje du er interessert i...