Antenneingeniør på toppen av Empire State Building

Joe McNally er en av verdens mest innflytelsesrike fotografer, og et av de mest kjente portrettene hans er dette av ingeniøren Tom Silliman, som skifter en lyspære på toppen av Empire State Building i New York. 

© Joe McNally

3 gode grunner til å ta portrettbilder i miljø

Det finnes mange gode grunner til å gå et par skritt bakover fra modellen og inkludere omgivelsene i bildet.

9. juli 2020 av Sarah Marie Winter

Mange forbinder nok ordet 'portrett' med et pent og oppstilt bilde mot en kritthvit bakgrunn. 

Hvis du fotograferer selv, betyr kanskje ordet noe sånt som å lete etter et sted med fint lysinnfall og en enkel bakgrunn som ikke forstyrrer, for eksempel en ensfarget vegg. 

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder

Men det er stor forskjell på denne typen portretter og portretter der det skjer noe rundt modellen, og hvor kan man faktisk kan se eller i hvert fall får et inntrykk av hvor vedkommende befinner seg.

Denne bildetypen kalles portretter i miljø, og det er en sjanger som er spesielt populær i aviser og andre nyhedsmedier, hvor bildene ofte skal fortelle en historie og ikke bare vise hvordan ansiktet til en bestemt person ser ut.

> Du kan også lese mer om reportasjesjangeren og hvordan du selv kommer i gang med den, her.

Jazzsaksofonist på bar i Manhattan

Med en røyk­maskin bak baren, to store ­blitslamper utenfor og en lokal saksofonist kunne Joe McNally gjenskape det støvete lyset som lå over Manhattans jazzbarer før.

© Joe McNally

Hvorfor ta portrettbilder i miljø?

Det finnes flere gode grunner til å bruke omgivelsene som modellen din befinner seg i til daglig, i bildene dine.

Den første er at det vil gjøre modellen din mer avslappet, fordi vedkommende er et sted de kjenner og føler seg komfortabel i. Mange blir selvbevisste og anstrengte når de blir plassert i et studio, og det unngår du ved å fotografere dem i for eksempel deres eget hjem.

Den andre er at omgivelsene gir deg flere fokuspunkter rundt omkring i bildet, som blikket kan vandre mellom, og det gir deg langt mer dybde til komposisjonen enn hvis bakgrunnen bare var en hvit vegg. 

Den tredje er at det gir de som ser på bildet, et innblikk i modellens personlighet og liv. Mange vil synes at nærbilder av noen de ikke kjenner, er ganske uinteressante – men hvis bildet forteller en historie om personen i bildet, kan det bli interessant. 

> Les også: Dette er alt du må vite om portrettfotografering

Liten jente leser skumle historier rommet sitt

I dette bildet er der brukt mer enn 10 eksterne blitser og fotolamper for å få den perfekte eventyraktige belysningen. Bildet ble blåst opp til en plakat på 9 x 13 meter til fotomessen PPI.

© Joe McNally

Hvordan tar du portrettbilder i miljø?

Du kan ta portrettbilder i miljø på et hvilket som helst sted, så lenge det har en eller annen forbindelse til personen du skal fotografere.

Et godt sted å begynne er i hjemmet deres, hvor det naturlig nok vil være mange gjenstander som forteller noe om dem, og hvor de sannsynligvis vil kunne slappe ganske så godt av. 

Men hvis de jobber med noe som ikke innebærer å sitte foran en datamaskin, vil du sannsynligvis også kunne ta spennende bilder på arbeidsplassen deres. 

Dette kunne for eksempel være en baker, en slakter, en skredder, en kunstner eller noe helt annet. Du kan også fotografere dem på stamkaféen deres, -restauranten, eller -baren. Eller hva med å fotografere dem der de holder på med idrett?

> Les også: Ta flotte sportsbilder

Historiefortellingens mester

I Digital FOTO nr. 11/2020 kan du lese et spennende intervju med amerikanske Joe McNally. Han er en av verdens mest innflytelsesrike fotografer, og det er bildene hans du kan se i denne artikkelen.

Joe har fotografert alt fra Donald Trump til Napalm-jenta, og du får disse historiene og mange flere i det åtte sider lange intervjuet. 

Du får også tips om hvordan du kan bruke en ekstern blits til å forsterke det naturlige lyset i en situasjon, så du kan ta autentiske portrettbilder som oser av livserfaring. 

Hvis du ikke abonnerer enda, kan du akkurat nå få to magasiner og en fleksibel fotoryggsekk for bare 59 kroner + porto! Ryggsekken er utstyrt med smarte justerbare rom som du kan plassere etter behov, så du får plass til alt utstyret ditt. 

Kanskje du er interessert i...