Portræt af ung kvinde

Hvilket objektiv skal man bruke når man tar portrettbilder? Svaret er ikke så enkelt, men under får du forklaringen. 

© Shutterstock

Finn riktig brennvidde til portrettene dine

Det er ikke noe som heter portrettobjektiv – men det er bestemte brennvidder som egner seg bedre til portretter enn andre, og objektivvalget ditt har stor betydning for hvordan bildene blir.

1. april 2020 av Sarah Marie Winter

Hvis du er en nybegynner innen portrettfotografering, har du sikkert tenkt på om du skal investere i et nytt objektiv, og hvilket som i så fall egner seg best til portretter.

Og svaret er – som med alt annet innen fotografering – ikke så enkelt. Objektivvalget kommer nemlig an på hvilken type portrettbilder du vil ta.

> Les også: Dette er alt du må vite om portrettfotografering

Hvilket objektiv gjengir ansiktet best?

Portrettbilde av mann i storbyen

Med et teleobjektiv får du et naturlig perspektiv og flott bakgrunnssløring.

© Shutterstock

Når alt kommer til alt, handler jo portrettfotografering om å gjengi en bestemt person, for eksempel en kjæreste, et familiemedlem eller en venn fra vedkommendes beste side.

Så når du skal velge objektiv, er det også verdt å tenke på at det rett og slett er noen brennvidder som gjengir ansiktsproporsjonene på en mer flatterende måte enn andre.

Bruker du for eksempel et vidvinkelobjektiv på 20 mm til å ta et nærportrett, må du gå helt innpå personen, og derfor vil ansiktet til vedkommende være nært frontlinsen på objektivet.

Når du gjør det, blir ansiktet smalere, og særlig pannen og nesen blir kjempestore. Det er nok de færreste som vil være fornøyd med å bli fremstilt på den måten.

Derimot vil et kort teleobjektiv på mellom 85 og 150 mm gjengi ansiktet uten forvrengning, og derfor er denne brennvidde et opplagt valg for portretter fra skuldrene og opp.

Som en bonus er det lett å få en flott bakgrunnssløring som gjør at personen virkelig står fram fra omgivelsene.

> Les mer om fordelene med et 85 mm-objektiv her

Hva med gruppebilder?

Gruppebilde av kvinner

Skal du ta gruppebilder, er et objektiv med en fast brennvidde på 50 mm et opplagt valg.

© Shutterstock

Vil du ta halv- eller helfigurbilder, er et objektiv i normalområdet, altså omtrent 50 mm, det som egner seg best. 

Da må du ikke gå så lang bakover for å få med hele personen i bildet, og samtidig vil du kunne fotografere flere personer på én gang og bruke det til for eksempel gruppe- eller familiebilder. 

Hvis du vil ta portretter i miljø, også kalt reportasjebilder, bør du gå for et vidvinkelobjektiv på mellom 24 og 35 mm.

Da får du med mye av omgivelsene i bildet, og personen er typisk så langt fra frontlinsen at ansiktet ikke vil bli så forvrengt.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene for portrettbilder

Kanskje du er interessert i...