Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S

Det finnes 85 mm-objektiver til de fleste store full-frame-systemene. Ett av de nyeste er dette Nikon NIKKOR Z 85mm F1.8 S til Nikons speilløse systemkameraer.

© Nikon

Derfor er 85 mm det ultimate portrettobjektivet

Et objektiv på 85 mm er det ultimate valget til portretter. Se hvorfor både modeller og fotografer elsker det klassiske objektivet.

11. mars 2020 av Kristoffer Engbo

Du kan selvfølgelig ta fine portretter med et vanlig zoomobjektiv, men vil du ha det ultimate objektivet til portretter kommer du ikke utenom en optikk med fast brennvidde på 85 mm.

>Les også: Alt du må vite om portrettfotografering

85 mm er en klassisk brennvidde til full-frame-kameraer, og full-frame-objektivene kan også brukes på kameraer med de mindre APS-C-sensorene hvor de tilsvarer omkring 130 mm.

Har du et kamera med en Four Thirds- eller APS-C-sensor, kan du også få objektiver som har en brennvidde, som tilsvarer 85 mm. Her må du gå etter objektiver på henholdsvis 42,5 og 56 mm.

Her kan du se hvorfor et objektiv på 85 mm er så bra til portretter.

>Les også: Få kontroll på kameraets sensorstørrelser

1. Du kan få gode bilder i svakt lys

Lysstyrken på disse objektivene er høy og ligger mellom F1.2 og F1.8. De store blenderåpningene betyr at du kan bruke lave ISO-verdier og forholdsvis raske lukkertider selv om lyset er svakt.

>Les også: Det betyr blenderen på objektivet

2. Du får en lekker bakgrunn

Portrett tatt med et 85 mm-objektiv

Med en blenderåpning på F1.4 kan du med et 85 mm-objektiv ta bilder av personer i full figur og samtidig få en godt sløret bakgrunn.

© Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

På grunn av de store blenderåpningene kan du ta portretter med liten dybdeskarphet så du får en kraftig sløret for- og bakgrunn. 

En bokeh, som en flott sløret bakgrunn også kalles, får personen til å tre mer frem.

>Les også: Forstå dybdeskarphet på 5 minutter

3. Objektivene er knivskarpe

Objektiver med fast brennvidde tegner ofte meget skarpt. 

Det gjelder naturligvis også 85 mm-objektivene. Spesielt hvis du blender en smule ned fra største blenderåpning og f.eks. velger F1.8 i stedet for F1.2, kan du få ekstremt skarpe bilder. 

4. Fortegningen er minimal

Brennvidden betyr at det er minimal fortegning, så ansiktets dimensjoner gjengis naturlig.

Er du abonnent, kan du se hvordan du justerer portretter i Lightroom i ett av avsnittene i vår videoserie “Grunnkurs i Lightroom”. Se avsnittet her.

5. Du kommer ikke for tett på

Portrett av kvinne med sløret bakgrunn

Avstanden mellom modell og fotograf må ofte være mer enn et par meter når man bruker et objektiv på 85 mm.

© Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

Det kan virke grenseoverskridende for personen du fotograferer hvis du må gå veldig tett på, men med en brennvidde på 85 mm er det god avstand mellom modell og fotograf.

Kanskje du er interessert i...