Fotograf med kamera omringet av mennesker

Mangler portrettene dine «det lille ekstra,» bør du lese videre. 

© Sarah Marie Winther

Fotografen som intervjuer de store fotografene: Dette er mine 3 beste triks til portretter

Som journalist for Digital FOTO har jeg opp gjennom årene intervjuet mange internasjonale fotografer, men jeg fotograferer selvfølgelig også selv. Under får du de beste triksene mine for å ta flottere og mer unike portretter.

9. desember 2020 av Sarah Marie Winter

Som journalist for Digital FOTO har jeg intervjuet en lang rekke store fotografer, men ved siden av har jeg faktisk også fotografert en hel del selv - blant annet til de mange forskjellige veiledningene vi har hatt på trykk i magasinet. 

Underveis har jeg funnet ut at du godt kan ta flotte portrettbilder selv om du ikke har et arsenal av dyre objektiver eller et fullt utstyrt fotostudio til rådighet. 

Under kan du lese om redskapene jeg synes har vært mest effektive når jeg har skullet gi portrettene mine «det lille ekstra».

Vi snakker ikke om banebrytende teknologi til mange tusen kroner, men bare noen gode – og til tider litt undervurderte – hjelpemidler. 

> Les også: Nybegynnerens guide til portretter

Portrett av ung kvinne sittende på en benk mot en rød vegg

Dette bildet er tatt på avstand, men skal du ta nærbilder, er en reflektor et fantastisk og billig verktøy for å skape reflekser. 

© Digital FOTO

1. Reflektor

En av de billigste og enkleste metodene for å løfte et portrett er ved at bruke en reflektor. Med den kan jeg lyse opp ansiktet naturlig og skape catchlight, et lysglimt som gir mer levende øyne.

Når jeg ser profesjonelle fotografer bruke reflektorer, ser de store og uhåndterbare ut, men den utgaven jeg har, kostet 500 kroner og kan pakkes ned i en nylonveske på størrelse med en middagstallerken.

Er du på vei til opptak og kan se at dagslyset svikter, kan du bruke noe så enkelt som et en hvit papp til å reflektere lyset. Hvis du har et par minutter, limer du på aluminiumsfolie og får en enda kraftigere reflektor.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder

2. Off-camera-blits

Du har selvfølgelig hørt om blits, men har du også hørt om off-camera-blits? Det er når du fyrer av blitsen uten at den sitter på kameraet, for eksempel med en kabel eller en trådløs sender.

Og dette er smart til portretter, for det gir meg mye friere tøyler med tanke på retningen på blitzlyset. Jeg kan for eksempel lyse opp modellen min bakfra slik at lyset bare skaper et smalt omriss av profilen til modellen, eller fra siden slik at ansiktet blir mer kontrastfullt.

Du finner en blitskabel på internett for 300 til 500 kroner, og du kan gjør det samme med en primitiv sender. Har du ikke en blits, kan du kjøpe en fra tredjepartsprodusenter som Godox eller Yongnuo for en drøy tusenlapp.

> Les også: 5 tips for å ta gode portrettbilder

Portrett av ung kvinne sittende på en benk med prisme foran kameraet

Med et prisme foran kameraet kan du skape et stemningsfullt og unikt portrettbilde. 

© Digital FOTO

3. Prisme

Det absolutte favorittredskapet når det gjelder portretter, er det trekantede glassprismet mitt. Det er 15 centimeter langt og kostet en drøy hundrelapp på eBay, og det har reddet utallige portrettbilder for meg.

Ved å holde prismet foran objektivet kan jeg skape speilinger, regnbuer og andre utrolige effekter som gir portrettet et helt annet uttrykk og får det til å skille seg ut fra mengden.

Du kan også bruke andre glassobjekter, for det handler bare om å bryte lyset på en annen måte enn det vi vanligvis ser. Du kan for eksempel eksperimentere med briller, forstørrelsesglass, gamle champagnestoppere og lignende.

> Les også: De beste gratisprogrammene for bildebehandling

Stort intervju i Digital FOTO

Hvis du vil vite mer om hvordan jeg fotograferer, bør du skaffe deg Digital FOTO nr. 19/2020. Her kan du også lese om hvorfor jeg reiser til Øst-Europa på fototur, og hvordan jeg tar øyeblikksbilder på gaten uten at noen ser det.

Abonnerer du ikke enda, kan du akkurat nå få to numre av Digital FOTO + boken «Bli en bedre fotograf» for 88 kroner inkludert porto og ekspedisjon!

Boken inneholder komplette og nyttige veiledninger til alle de viktigste motivene, fra portretter og solnedganger til ville dyr og astro – og mye annet spennende mellom disse.

Kanskje du er interessert i...