Ung kvinne i blått vann

Ved å bruke farget vann kan du skape en fascinerende effekt i bildet, som ikke ligner på noe du har gjort før. Under ser du hvordan du gjør det.

© Digital FOTO

Slik bruker du farget vann til å ta fortryllende portretter

Det krever overraskende få ingredienser å ta et flott og sanselig portrett hvor modellens ansikt stikker opp av vannoverflaten. Her får du en enkel oppskrift.

21. august 2019 av Sarah Marie Winter

Hvis du bruker internett til å søke etter inspirasjon for hva du skal fotografere, er det gode muligheter for at du har kommet over bilder som er blitt manipulert i Photoshop på den ene eller andre måten. 

Kanskje er bakgrunnen blitt byttet ut, eller det er blitt lagt på effekter som for eksempel røyk, stjerner eller sommerfugler. Ofte er det ganske tydelig at det er snakk om kunstige effekter, og det er irriterende, for da virker bildet mindre troverdig. 

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det faktisk ganske lett å skape spennende effekter direkte i fotograferingen. Her kan du se hvordan du får et vakkert portrett hvor ansiktet til modellens bare akkurat stikker opp over den blå vannoverflaten.

> Les også: Slik tar du flotte portrettbilder av noen du kjenner

1. Kjøp helmelk og blå konditorfarge

Det fine med denne effekten er at den bare krever tre ingredienser – helmelk, blå konditorfarge og et badekar som kan fylles med vann. 

Mengden helmelk kommer an på hvor stort badekaret ditt er, og hvor ugjennomsiktig du vil at vannet skal være. Vi brukte 1,5 liter til et lite badekar.

Du får kjøpt konditorfarge i butikker og en del apoteker.

> Les også: Ta dramatiske portrettbilder i direkte sol

2. Bland ingrediensene i badekaret

Blå konditorfarge og melk i vann

Det er viktig å tilføre konditorfarge til vannet gradvis - på den måten har du kontroll over fargen og gjennomsiktigheten. 

© Digital FOTO

Skru på vannet i badekaret og hell fortløpende i melk og konditorfarge så det blander seg skikkelig med vannet, og så du kan kontrollere hvordan konsistensen skal bli. 

Det er lettere å tilføre mer melk enn å fjerne den fra vannet igen, så hold litt igjen på melken til å begynne med. 

> Les også: 4 triks for din neste photoshoot

3. Kom deg opp i høyden med en krakk

Plasser en krakk eller en stol ved siden av badekaret så du kan fotografere modellen rett ovenfra og ned. 

Prøv ikke å stille deg med en fot på hver side av karet – du risikerer å gli, og en tur i badekaret kan være fatal for kameraet ditt.

> Les også: Slik tar du det perfekte profilbildet

4. Sett en ekstern blits på kameraet

Er det tilstrekkelig med naturlig lys fra for eksempel et ­vindu, bruker du det. Hvis ikke setter du en ekstern blits på kameraet og retter den mot den veggen som er lengst unna. På den måten blir lysrefleksen mindre kraftig.

Ta et prøvebilde og juster eventuelt lysstyrken på blitsen. Vi brukte 1/8 lysstyrke. Bruk det innebygde reflekteringspanelet eller en diffuser til å myke opp lyset.

> Les også: 3 gratistips for bedre lys i portrettbilder

5. Eksperimenter med vinkel og posering

Det er høy sannsynlighet for at modellen din ikke har prøvd et lignende oppsett før, og derfor er det viktig at du instruerer ham eller henne grundig og viser fram bildene underveis slik at vedkommende kan se hvordan det ser ut fra ditt perspektiv.

> Les også: 3 tips for posering i portrettbidler

Kanskje du er interessert i...