Fotograf med kamera i hånden

I noen situasjoner kan det virkelig lønne seg å stille inn kameraet til jpeg-format.

© Shutterstock

5 gode grunner til å fotografere jpeg i stedet for raw

Selv om vi vanligvis anbefaler å fotografere i råformat, er det likevel noen situasjoner der jpeg har sine fordeler. Det er for eksempel mye enklere å dele jpeg-filer.

Når kameraet er satt til å fotografere i jpeg, tar kameraet seg av konverteringen av de rå bildedataene. Resultatet er en komprimert fil som tar betraktelig mindre plass enn en råformatfil..

Hvert kamera har sin egen måte å konvertere råformatfiler på, noe man ser spesielt godt på hvordan farger og bildestøy blir håndtert. 

Jpeg-filene kan dermed sammenlignes med tiden for analog film, der det var forskjell på en bestemt Kodak-film sammenlignet med en film fra f.eks. Fujifilm.

Jpeg er det ledende filformatet

Selv om jpeg-standarden har mange år på baken – den ble patentert helt tilbake i 1992 – er den fortsatt ledende innen komprimerte filformater. 

Jpeg er nemlig generelt ganske så skånsom i komprimeringen, og formatet kan leses av alle programmer og nettlesere. Det gir fantastisk god anvendelighet.

I kameraet kan du som regel stille inn hvordan kameraet skal komprimere til jpeg, for eksempel hvor stort tap av informasjon du vil tillate. Du kan også stille inn om jpeg-filen skal være stor, mellomstor eller liten. Det kan ha betydning for hva du skal bruke bildet til.

Under kan du se hvilke gode grunner vi har for å velge jpeg-formatet: 

1. Flere bilder på kortet med jpeg
2. Raske bildeserier i jpeg
3. Bruk bildstilene i kameraet
4. Enkel raw-konvertering
5. Rask deling med jpeg

Kamerameny med valg av jpeg og raw

I kameramenyen kan du raskt velge om du bare vil fotografere i jpeg – eller raw og jpeg på samtidig.

© Digital FOTO

1. Flere bilder på kortet med jpeg

Siden jpeg-filene tar opp mindre plass enn raw-filer, kan du ha langt flere bilder på minnekortene dine. Det samme gjelder for harddisken på datamaskinen når du overfører bildene til den.

Du kan uten problemer velge den best mulige jpeg-komprimeringen.

2. Raske bildeserier i jpeg

Skal du fotografere lynrask action, kan de store råformatfilene stikke kjepper i hjulene. Med mindre kameraet er lynraskt kan bufferen slite med å bearbeide de store filene når du tar bildeserier.

Med jpeg kan du ofte holde utløserknappen nede til kortet er fullt.

>Les også: Ta flotte sportsbilder

Fotograf fotografer motorsport

Hvis du fotograferer action med mange bildeserier, sikrer jpeg-formatet deg ofte flere bilder enn med råformat.

© Shutterstock

3. Bruk bildstilene i kameraet

Når du fotograferer i jpeg, kan du allerede i kameraet bestemme hvordan uttrykket til bildet skal være. Med såkalte bildestiler, som heter Picture Style på Canon og Picture Control på Nikon-kameraer, kan du bestemme over for eksempel farger og kontrast. De fleste kameramerker har lignende funksjoner.

Med Fujifilm kan du velge simuleringer av klassiske filmtyper, og noen kameraer tillater også bruk av effektfiltre på jpeg-bildene dine. Du kan også velge å fotografere i svart-hvitt.

>Les også: Lær teknikken bak bildestiler

4. Enkel raw-konvertering

Hvis du ikke er helt rå på bildebehandling og kanskje heller ikke så god på raw-konvertering, gir jpeg deg kameraprodusentens beste forslag til hvordan bildet bør se ut.

5. Rask deling med jpeg

Med jpeg er bildene klare for å bli overført til smarttelefonen eller nettbrettet ditt, så du umiddelbart kan dele blinkskuddene dine på for eksempel Facebook eller Instagram.

Er du vant til råformat, kan du med fordel velge å fotografere i både jpeg og raw. Da har du fortsatt råfilen for bildet, samtidig som du også har en jpeg-versjon du kan dele med én gang.

>Les også: Det beste programmet for raw-filene dine

Bonus: Det smarte alternativet

I løpet av de siste par årerne har HEIF-formatet kommet til.

Det blir spesielt brukt i Apples iPhone-modeller, men har også spredd seg til flere smarttelefoner og kameraer.

HEIF står for High Efficiency Image File Format. Saken er den at en HEIF-fil tar opp halvparten så mye plass som en jpeg-fil, og det uten at kvaliteten blir dårligere.

>Les også: Alt om HEIF-formatet

Kanskje du er interessert i...