Derfor må du fotografere i jpg i stedet for raw

5 gode grunner til å knipse jpeg i stedet for raw

Selv om vi vanligvis anbefaler å fotografere i råformat, er det likevel noen situasjoner der jpeg har sine fordeler. Det er f,eks, mye enklere å dele jpeg-filer.

6. februar 2017 av PS

Når kameraet er satt til å fotografere i jpeg, tar kameraet seg av konverteringen av de rå bildedataene. Resultatet er en komprimert fil som tar betraktelig mindre plass enn en råformatfil..

Hvert kamera har sin egen måte å konvertere råformatfiler på, noe man ser spesielt godt på hvordan farger og bildestøy blir håndtert. 

I dette henseendet kan man sammenligne jpeg-filene med tiden for analog film, der det var forskjell på en bestemt Kodak-film sammenlignet med en film fra f.eks. Fujifilm.

Jpg er det ledende filformatet

Selv om jpeg-standarden har mange år på baken – den ble patentert helt tilbake i 1992 – er den fortsatt ledende innen komprimerte filformater. 

Jpeg er nemlig generelt ganske så skånsom i komprimeringen, og formatet kan leses av alle programmer og nettlesere.

I kameraet kan du som regel stille inn hvordan kameraet skal komprimere til jpeg, for eksempel hvor stort tap av informasjon du vil tillate. Du kan også stille inn om jpeg-filen skal være stor, mellomstor eller liten. Det kan ha betydning for hva du skal bruke bildet til.

Under kan du se hvilke gode grunner vi har til å velge jpeg-formatet: 

Sådan vælger du Raw og Jpeg i kameraet

Under indstillinger for kvalitet kan du vælge, om du vil fotografere i jpg eller raw - eller begge dele. 

1. Raske serieopptak

Hvis du skal fotografere lynrask action, kan den store størrelsen til råformatfilenes stikke kjepper i hjulene. Med mindre kameraet er lynraskt, kan bufferen ha problemer med å bearbeide de store filene når du tar bildeserier. 

Med jpeg kan du nærmest holde utløserknappen nede til kortet er fullt.


2. Flere bilder på minnekortet

Siden jpeg-filene tar mindre plass enn raw-filer, kan du ha langt flere bilder på minnekortene dine. Det samme gjelder for harddisken i datamaskinen, når du fører over bildene dit.


3. Bruk bildestilene i kameraet

Når du knipser jpeg, kan du allerede i kameraet bestemme hvordan uttrykket til bildet skal være. Med såkalte bildestiler, som hos Canon heter Picture Style og hos Nikon blir kalt Picture Control, kan du bestemme f.eks. farger og kontrast.

Noen kameraer tillater også bruk av effektfiltre på jpeg-filene, og du kan velge å fotografere i svart-hvitt.

Les også: Lær teknikken bak bildestiler


4. Enkel raw-konvertering

Hvis du ikke er helt rå på bildebehandling og kanskje ikke har så mye peiling på raw-konvertering, gir jpeg deg kameraprodusentens beste forslag til hvordan bildet bør se ut.


5. Rask deling

Med jpeg er bildene klare for å bli overført til smarttelefonen eller nettbrettet, slik at du umiddelbart kan dele blinkskuddene dine på f.eks. Facebook eller Instagram.

Kanskje du er interessert i...