Barn i sol
Sommer, sol og skarpe bilder

Solskinn får fram det beste i oss, og med disse fem tipsene også i bildene dine.

5 tips for å fotografere når solen skinner

Når sommeren venter rundt hjørnet, venter også gode bildene – men ikke helt uten utfordringer. Her har du fem ting du må vite for å få best mulig bilder når solen stråler på sitt sterkeste.

17. mai 2018 av Louise Hagemann

1. Fotografer hele dagen

Solen står høyest og steker sterkest i sommermånedene. Vanligvis hadde vi foreslått at du venter til de siste timene av dagen, men hva skal du gjøre resten av dagen da? 

Faktisk kan du kan få godt utbytte av det skarpe lyset ved å bruke en reflektor. Det sikrer at lyset ikke er til hinder for kreativiteten. En reflektor er en stor, reflekterende skjerm som gir lys der det vanligvis hadde vært skygger. 

Dette betyr at portrettet, som tidligere hadde fått kraftige, stygge kontraster mellom høylys og skygge, nå kan bli lyst helt opp. Dette gjør også lyset på motivet jevnere, og derfor er risikoen for feileksponering lavere.

I denne artikkelen kan du se hvordan du enkelt og billig lager din egen reflektor.

Les også: Perfekte portretter med reflektor

2. Bruk blitsen

De lange sommerdagene gir oss mye dagslys å fotografere i, men det betyr på ingen måte at du skal pakke bort blitsen din for sommeren. 

Selv på en skyfri sommerdag kan du bruke den til å få mer liv i bildene dine. 

Med en kraftig blits ved siden av kameraet får du gode muligheter for å ta portrettbilder med en sterk kontrast mellom det opplyste motivet ditt og den blå sommerhimmelen.

Les også: Slik bruker du Highspeed-Sync på blitsen din

3. Bruk skyggene

Direkte sollys kan være hardt og utilgivende, men det er i hvert fall godt for noe. De skarpe solstrålene kaster nemlig markante, skarpe og mørke skygger som du kan bruke på flere måter i bildene dine. 

Du kan bruke persiennere til å kaste skyggestriper over motivet ditt, og flekkvise lyset under et tre kan gi et flott mønster. På gaten kan en vegg i direkte sollys også gi stilige skygger av forbipasserende.

Bruk spotmåling for å unngå overeksponering.

Jente ved persienner
Persienneportrett

Du kan også bruke sollyset innendørs, for eksempel ved å skape kreative skygger i et portrett, som her, hvor persiennene er redskapet.

Les også: 3 gode tips for å fotografere i motlys

4. Kom nærmere innpå dyrene

I de tidlige morgentimene er lyset er lavt og gyllent, og dette er et perfekt tidspunkt for makrofotografering fordi insektene fortsatt er sløve. Prøv deg med en litt lengre brennvidde, for eksempel 100 mm, slik at du ikke trenger å komme helt innpå dem.

Hvis det ikke er helt vindstille, kan du eventuelt ta med en reflektor eller leskjerm slik at vinden ikke beveger motivet ditt.

Marihøne på blad
Tett på marihøna

Marihøner er gode, fargerike makromotiver, og de er aktive om sommeren. Bruk eventuelt en reflektor til å kaste lys tilbake på insektet.

5. Stopp lyset

Å ta bilder i direkte dagslys kan sette en begrensning for de kreative utfoldelsene dine hvis du ikke er godt forberedt. Vil du for eksempel prøve deg på en lang lukkertid midt på dagen, møter du begrensninger med den store lysmengden. 

Men med et variabelt gråfilter bestemmer du selv hvor mye lys bildebrikken i kameraet skal få. 

Resultatet er at du i fullt dagslys kan fotografere bevegelsene i et landskap uten å få et bilde med voldsom overeksponering.

Les også: 4 filtre du bør kjenne til

> Akkurat nå får du et smart 3-i-1 objektivkit til mobiltelefonen din med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Les mer her. 

Kanskje du er interessert i...