Skikkelser på en brygge fotografert med for lang lukkertid

Når du fotograferer på blenderprioritet, velger kameraet selv lukkertiden og ISO-verdiene for deg. Men i situasjoner med svakt lys kan du bli nødt til å øke ISO-verdien, da lukkertiden ellers blir for lang, og du får bevegelsessløring – slik som her. 

Bli kvitt de frustrerende bomskuddene en gang for alle

Kameraer er i dag så avanserte at det burde være umulig å ta et dårlig bilde. Men allikevel, ser vi stadig vekk bilder som er overbelyste, underbelyste, rystede eller uskarpe. Heldigvis kan du, med bare noen få innstillinger, få bedre kontroll på bildene dine.

14. juni 2018 av Sarah Marie Winter

Moderne kameraer har et virvar av forskjellige knapper og innstillinger, og det er nok ikke alle hobbyfotografer som kjenner hver og én funksjon i kameraet sitt. 

Ikke desto mindre er det noen få funksjoner du må kjenne betydningen av hvis du vil ta gode bilder. 

Det er ikke avanserte funksjoner, men det kan være vanskelig å forstå sammenhengen mellom dem. 

Brennvidden og lukkertiden henger sammen

De fleste velger brennviddene etter det motivet de skal fotografere. Men brennvidden påvirker faktisk både lukkertiden, bilder perspektiv og dybdeskarpheten

Jo lengre brennvidden er, desto vanskeligere er det å unngå rystelser hvis du fotograferer uten stativ. 

Derfor må du sørge for å stille kameraet til en lukkertid der nevneren er minst dobbelt så stor som brennvidden – for eksempel 1/200 sekund på 100 mm.

Har du et APS-C-kamera, vil 100 mm tilsvare ca 150 mm, og så må du bruke en enda kortere lukkertid. 

Hvis du fotograferer på blenderprioritet, må du være oppmerksom på hva lukkertiden din endrer seg til når du blender ned.

Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon som fotograf

Bilde tatt i Nyhavn med utbrent høylys

Fotografen bak bildet har ikke holdt øye med histogrammet sitt og derfor ikke oppdaget at himmelen har forsvunnet fullstendig. I mange kameraer kan du aktivere en høylysadvarsel som får områder uten detaljer til å blinke når du ser bildet på LCD-skjermen.

Øke ISO-verdien på blenderprioritet

Hvis du fotograferer på blenderprioritet, velger kameraet en lukkertid for deg, mens du selv velger ISO-verdien og blenderåpningen. Men det er viktig at du holder øye med lukkertiden kameraet velger.

Velger du en liten blenderåpning, slipper det nemlig ikke inn så mye lys, og derfor er kameraet nødt til å velge en lenger lukkertid.

Blir lukkertiden for lang, for eksempel 1/30 sekund, risikerer du uskarpe bilder fordi du ikke kan holde kameraet stille så lenge.

Derfor er du nødt til å øke ISO-verdien slik at du kan få en kortere lukkertid. For ekempel blir 1/30 sekund på ISO 100 til 1/250 sekund på ISO 800.

Les også: Her er 5 klassiske nybegynnerfeil fotografer bør unngå

Full oversikt i det nye Digital FOTO

Selv om du har kontroll på blender, lukkertid og ISO-verdier, kan du allikevel godt ende opp med ubrukelige bilder. Det er nemlig et par andre funksjoner du også bør være kjent med. 

I det nye nummeret av Digital FOTO 9/2018 får du en full oversikt over de essensjelle innstillingene, så du kan si farvel til bomskuddene en gang for alle. 

Slutt på bomskudd

Det er grundige forklaringer til hver innstilling samt eksempler på de mest typiske feilene nye fotografer gjør. 

Du kan også ta en test sist i artiklen og se om du har kontroll på hvilke årsaker som ligger bak bomskuddene.

Som abonnent får du umiddelbart tilgang til det aktuelle magasinet og de ni siste numrene i Wype-appen.

Akkurat nå får du to numre av Digital FOTO og den store kursboken vår om bildbehandling "100 tips og kurs" for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...