Bruk lyset du har for hånden

Bruk mobillyset til portretter

Selv om det er lite dagslys, kan du likevel ta fremragende portrettbilder ved bruke et annet lys du har for hånden – bokstavelig talt.

Der er ikke mye naturlig lys å finne i den mørke høst- og vintertiden, men det skal ikke hindre deg i å ta lekre portrettbilder. Vi har fisket opp mobilen fra lommen og brukt den som lyskilde.

Disse fire punktene må du huske når mobilen skal gi lys til portretter:

  • Mobiltelefonen kan gi et flott og dramatisk lys. Aktivér lyset på telefonen, og la lyset treffe fra siden eller skrått ovenfra – f.eks. ved å la modellen holde telefonen selv. Det gir pene, diskrete skygger, og du har hendene frie. Det krever imidlertid litt beskjæring etterpå.
  • Hvis du opplever at autofokusen til kameraet har problemer med å gripe på grunn av begrenset med lys, så fokusér manuelt i stedet.
  • Det er tross alt begrenset med lys som kommer fra mobilen, så vær forberedt på å gå opp på minimum ISO 3200.
  • Mobillyset minner om dagslys i fargetemperaturen. Derfor er det ganske greit å bruke automatisk hvitbalanse eller velge dagslysinnstilling.

> Les også: Bruk nettbrettet ditt som motivlys

I magasinet Digital FOTO nummer 16/2016, som er ute nå, setter vi fokus på det lyset du har for hånden. Her bruker vi også månen og gatelyktene som lyskilder til både portretter og landskapsbilder. Som abonnent kan du lese hele artikkelen via linken øverst på siden.

Hvis mobilen ikke er nok, trenger du kanskje en blits til portrettbildene dine. Finn riktig blits for Canon her og den riktige blitsen for Nikon her.

Kanskje du er interessert i...