Slik bruker du dronen til foto

Slik bruker du dronen til foto

Droner er i dag tilgjengelige for alle. Her ser vi på hva man kan gjøre med en kameradrone, og hvordan du får tatt de beste bildene.

24. april 2016

I takt med at dronene har stormet inn på markedet, har det åpnet seg nye perspektiver og muligheter for fotografer. Det er spennende, men det hvordan man skal gripe det fatt er også litt uoverskuelig.

"Vi ser tusenvis av bilder hver eneste dag. I blader, i sosiale medier, på tv også videre. Vi er blitt immune for gode bilder. En av de måtene, du som fotograf kan skille deg ut på, er ved å fange motiver med nye perspektiver. Her er dronen helt avgjørende. Verden finnes ikke bare i øyenhøyde", forteller dronefotograf Tim Kemple til Digital Foto nr. 7/2016.

5 Gode råd til dronefotografering

1. Klart fokus

Husk dine grunnleggende fotokunnskaper. Mange kameradroner har en fast blender omkring F2,8, men med stor avstand til motivet blir dybdeskarpheten som regel stor. Hvis lukkertiden kan justeres manuelt, så må den gjerne være minst 1/500 hvis du vil unngå rystede bilder.

2. Tenk motiv framfor kvalitet

De fleste droner under 10-12.000 kroner har 12 megapiksler. Det gir fine bilder, men kvaliteten er ikke på nivå med speilreflekskameraet ditt. La dronens muligheter være avgjørende for bildet ditt, og hold fokus på motivet.

3. Vær bak kameraet

Når du fotograferer på bakken, flytter du deg hele tiden for å få den riktige vinkelen, det korrekte lyset og den beste komposisjonen. Det må du også gjøre når du fotograferer med dronen, selv om den er langt borte.

4. Kjenn dronen din

Øv deg på å manøvrere dronen før du skal fotografere. Få en følelse for funksjoner, kontroll og batterilevetid, så du har mer overskudd til motiv og bilde, når det går braker løs.

5. Sjekk værutsiktene

Bildene blir best når himmelen er flott, og solen står lavt, og dronen er mye lettere å manøvrere når det ikke blåser og regner for mye.

HUSK!

Sjekk altid lovgivningen der du fotograferer. Reglene er forskjellige fra land til land, og det kan bli en dyr fornøyelse, hvis du bryter reglene.

Les også: Fransk droneturist risikerer gigantbøter

I det nyeste nummeret av Digital FOTO kan du lese hele artikkelen om droner (abonnenter kan laste den ned som PDF via linken øverst i artikkelen). Her kan du også lese om fotografene som monterer et 400.000 kroners Phase One-kamera på dronen og flyr ut over en foss på Island.

I Digital Foto 7/2016 byr vi dessuten på:

Lær teknikken bak selvutløseren

Her ser vi nærmere på funksjonen i kameraet, som kan hjelpe deg til både skarpere bilder og mer kreative blinkskudd. Les også: Lær teknikken bak selvutløseren

Intervju: Jimmy Nelson, "Et bilde før de forsvinner"

Jimmy Nelson har de siste årene besøkt og fotografert noen av verdens stammefolk fra Tsaatanerne i Mongolia til Himbaer i Namibia. Les om hvordan han jobber, og se de fascinerende bildene. Les også: Jimmy Nelson: Et bilde før de forsvinner

12 tips til å fange våren

12 flotte tips med fokus på kamerainnstillingene og tips til steder og begivenheter til vårbildene.

Kanskje du er interessert i...