Når det blir produsert nye objektiver, skjer det som oftest på bakgrunn av etterspørsel fra brukerne, eller hvis det er hull i objektivporteføljen til for eksempel et nytt speilløst kamera.
Men innimellom blir det også lansert objektiver der det er helt tydelig at produsentens mål har vært å markere seg som spesielt nyskapende eller innovative.
Når slike objektiver blir lansert, klarer ikke vi i Digital FOTO å unngå å tenke «... Men hvorfor? Og hvordan skal vi kunne bruke det?» Så det har vi bestemt oss for å finne ut av.
Vi har samlet fem objektiver av den mer særpregede typen, som har blitt lansert i løpet av de siste tre årene. Under kan du lese om hvilke det er og hva du egentlig kan bruke dem til.
> Les også: Stor guide til objektiver
1. Laowa 24mm F14 macro probe

Det ser ikke akkurat ut som et vanlig objektiv, og du har også begrensede muligheter med det. Men Laowas 24 mm makroobjektiv kan noe ingen andre objektiver kan.
© Venus OpticsDer er ingen tvil om at dette 40 centimeter lange, vanntette objektivet fra Venus Optics tar prisen for det aller mest uvanlige.
Med den spesielle makrovidvinkelen, som har en maksimal blenderåpning på F14, kan du gå helt innpå for eksempel insekter og samtidig få med dyrets omgivelser i bildet og i fokus.
Hvis du elsker den uskarpe bakgrunnen som kjennetegner makrobilder, så er ikke dette objektivet noe for deg. Til gjengjeld er det det hvis du er nysgjerrig på hvordan det ser ut i inni et vepsebol, i akvarier og andre vanskelig tilgjengelige steder.
Objektivet skal imidlertid drives av en ekstern powerbank, og detaljnivået i bildene er ikke særlig imponerende, så du må ikke investere i det for å ta imponerende bilder kvalitetsmessig.
Pris: 19 988 kr
> Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv
2. Laowa 25mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro

Det er sjeldent at du kan gå helt innpå insekter og samtidig få med omgivelsene deres i bildet, og derfor åpner Laowas 25 mm makroobjektiv opp for en helt ny måte å fotografere på.
© Venus OpticsEn annen oppsiktsvekkende nyhet er dette ultramakroobjektivet, også fra Venus Optics, som med 2,5–5 ganger forstørrelse plasserer seg mellom et makroobjektiv og et mikroskop.
Fem ganger forstørrelse må kunne gi rå bilder av insekter, tenker du kanskje – men på grunn av opptaksavstanden på cirka fire centimeter må du virkelig nært motivet, og da har de fleste levende insekter stukket av.
Dessuten vil du måtte blende ned en god del for å få bare en smule dybdeskarphet, og det betyr at lukkertiden som oftest vil bli på flere sekunder.
Objektivet egner seg derfor best til helt statiske motiver som du kan fotografere inne og på stativ, for eksempel døde insekter, abstrakte mønstre, smykker eller lignende.
Pris: 6869 kr
> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt
3. Laowa 9mm F2.8 Zero-D

Er du av typen som vil ha med så mye som mulig av et landskap i bildet, bør du vurdere ultravidvinkelen fra Laowa.
© LaowaDet tredje objektivet i rekken er, ikke overraskende, også fra Venus Optics, og det mest interessante med dette objektivet er den ekstreme bildevinkelen på 113 grader horisontalt.
Det er ingen automatik i objektivet, så det kan hende at du må stille inn kameraet ditt til å fotografere uten objektiv, før du kan gå i gang med å bruke det. Samtidig må du si farvel til autofokus.
Imidlertid gjør ikke det så mye, for på F8.0 vil alt i bildet fra en halv meter til uendelig bli knivskarpt, så det er så godt som umulig å stille fokus feil.
Objektivet egner seg perfekt for for eksempel landskap, arkitektur og astro, og med en lengde på bare seks centimeter er det alltid plass til det i fotovesken.
Pris: 6198 kr
> Les også: Dette betyr blenderverdiene på objektivet ditt
4. Tokina SZX 400mm F8.0 Reflex MF

Er du ute etter en billig tele til stillestående motiver og har lyst på en utfordring eller to, er Tokinas 400 mm noe for deg.
© TokinaTeleobjektiver er som regel både tyngre og dyrere enn andre objektiver, men her skiller objektivet fra Tokina seg ut. Det veier nemlig bare 355 gram og koster under 2000 kroner.
Det kommer av at objektivet er en såkalt speiltele, som er utformet som et teleskop med speil foran og bak. Det gir noen begrensninger, blant annet en fast blender på F8.0 og utelukkende manuelt fokus.
Dessuten gir speilkonstrusjonen en spesiell bakgrunnuskarphet, også kalt «donut-bokeh», fordi de lysende sirklene i bakgrunnen ser ut som ringer, eller donuts.
På grunn av den manuelle fokuseringen er ikke objektivet egnet for dyreliv, men er bra til for eksempel landskaps- og fullmånebilder.
Pris: 2999 kr
> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene
5. Nikon NIKKOR Z 58mm F0.95 S Noct

Portrettobjektivet til Nikons speilløse systemkameraer er ikke bare grisedyrt – det er også vanskelig å bruke det. Men det vanker belønning for de som kjøper det og klarer å bruke det.
© NikonHvis du er en av fotografene som tenker «jo større blenderåpning, desto bedre», er Nikons svindyre portrettobjektiv perfekt for deg. Den maksimale blenderen er nemlig helt nede på F0.95.
Det gir vanvittig flott bakgrunnsuskarphet, men også visse begrensninger. Når dybdeskarpheten er så liten, vil den minste unøyaktighet i fokuseringen gjøre at fokus ligger på feil sted, for eksempel på øyenvippene i stedet for selve øyet.
Det gjør det ikke noe enklere at objektivet kun har manuelt fokus og veier hele to kilo. Du vil altså måtte ha med stativ og bruke focus peaking hvis du vil ha brukbare resultater.
Og ja, i tillegg må du ha 93 000 kroner på konto.
Pris: 92 989 kr
> Les også: Derfor er et 50 mm-objektiv din nye bestevenn