Nye objektiver fra Sony, Pentax, Canon og Tamron

Både Sony, Pentax, Canon og Tamron har løftet på sløret for nye objektiver denne sommeren. 

© Sony, Ricoh Images, Canon og Tamron

Fire produsenter klare med nye vidvinkelobjektiver

Hvis du vurderer å investere i nytt objektiv, er det god grunn til å vurdere vidvinkel. Hele fire produsenter har nemlig sendt ut nye, gode vidvinkelobjektiver på markedet denne sommeren.

10. juli 2019 av Sarah Marie Winter

Sommerferien innbyr til mye fotografering med vidvinkel – de lange sandstrendene og den utrolige utsikten fra fjelltoppen krever en bred bildevinkel som kan få med så mye som mulig av omgivelsene.

Kanskje det er derfor både Sony, Pentax, Canon og Tamron har valgt å løfte på sløret for nye vidvinkelobjektiver denne sommeren. 

> Les også: Canon oppdaterer legendarisk G-serie

Nyhetene teller et 35 mm F1.8, et 10-17 mm F3.5-4.5, et 24-240 mm F4-6.3 og et 35 mm F1.4, så det er både noe til fotografen som foretrekker en fast brennvidde, og fotografen som vil ha et allsidig zoomområde. 

Lett og lyssterk vidvinkel til Sony fullformat

Sony 35mm F1.8 objektiv

Det nye Sony 35 mm F1.8 passer til Sonys fullformatmodeller Alpha7 og Alpha9.

© Sony

Det later til at det nye Sony FE 35mm F1.8 blir et mer kompakt og prissvennlig alternativ til det kostbare Zeiss Distagon FE 35mm F1.4 ZA. Dermed lukker objektivet et hull i produsentens linje med objektiver til fullformatsystemkameraer. 

Med en vekt på bare 280 gram, en lengde på 73 mm og en diameter på 65,6 mm er vidvinkelobjektivet et av de letteste i sin klasse, men det er ifølge Sony ikke noe som går ut over bildekvaliteten.

> Les også: 10 naturfenomener du må fotografere

Objektivet er nemlig konstruert på en måte som gir minimal kromatisk aberrasjon og skarphet helt ut i hjørnene selv på den største blenderåpningen. Dessuten er det utstyrt med to smarte knapper som kan endre fokustilstand og holde fokus.

Prisen er foreløpig ukjent.

Pentax oppgraderer fiskeøyeobjektiv

HD PENTAX-DA FISH-EYE10-17mmF3.5-4.5 ED

Det nye Pentax 10-17 mm gir gode muligheter for å være kreativ i fotograferingen.

© Pentax

Pentax har gått i en annen retning og har oppdatert det 13 år gamle fiskeøyeobjektivet Pentax 10-17mm F3.5-4.5 med nytt belegg som skal gi skarpere, mer kontrastrike bilder og minimere risikoen for forstyrrende reflekser. 

Objektivets ytre er dessuten blitt modernisert så det passer til nyere Pentax-kameraer med APS-C-brikke, og som noe nytt vil det være mulig å skru av motlysblenderen på objektivet så man kan få nesten sirkulære bilder. 

Prisen for Pentax 10-17mm F3.5-4.5 kommer til å ligge på ca 5499 kroner. 

Nytt Canon-objektiv til reisefotografen

Canon RF 24-240mm F4-6.3

Det nye zoomobjektivet fra Canon er perfekt for deg som vil prøve deg på EOS R-systemet.

© Canon

Hvis du ikke kan bestemme deg for om du vil investere i vidvinkel eller tele, så er Canons nye zoomobjektiv til EOS R-systemet en god kandidat for begge deler.

Brennvidden på 24-240 mm gjør objektivet ideelt til for eksempel reisefotografering, hvor du gjerne vil ha allsidighet, men ikke vil drasse på en blytung veske. I tillegg er det godt egent for hvis du vil ha ett objektiv til både landskap, portretter, sport og dyr. 

> Les også: Ukas utfordring: Kunstneriske landskaper

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM er forsynt med en fokus-kontrollring og en låsbar zoomring med 100 graders rotasjon, som ifølge producenten gir en direkte og nøyaktig kontroll.

Prisen er ikke offentliggjort ennå. 

Tamron lover skyhøy kvalitet

Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD

Tamron utfordrer Canon og Nikons originale objektiver med det nye 35 mm-vidvinkelobjektivet. 

© Tamron

Det er ikke bare Sony-fotografer som får mer å velge mellom når det gjelder objektiver på 35 mm. Tamron er nemlig klare med et objektiv til Canon og Nikon, som de selv kaller "det optisk sett mest perfekte objektiv som noensinne er lansert i selskapets historie".

Det lyssterke objektivet består av hele 14 linseelementer fordelt på ti grupper, herunder fire som er laget av såkalt LD-glass, som minimerer kromatisk aberrasjon.

Noe annet som adskiller objektivet fra de tilsvarende modeller på markedet, er værbestandigheten. Det er nemlig utstyrt med gummipakninger som hindrer regn og fukt i å trenge inn ved alle de utsatte punktene. 

Samtidig har frontlinsen fått et fluorbelegg som avviser vanndråper og fett, og så objektivets overflate er motstandsdyktig mot støt og riper.

Tamron SP 35mm F1.4 Di USD kommer til å koste cirka 11 000 kroner. 

Kanskje du er interessert i...