Det er menneskelig å gjøre feil, og derfor skammer vi oss heller ikke over å si at vi har gjort mange feil opp gjennom årene.
De fleste er helt ufarlige og har i verste fall resultert i at vi ikke fikk tatt det bildet vi hadde tenkt oss.
Men vi har også gjort feil som potensielt kunne ha ødelagt kamerautstyret eller bildene, og her ser vi på dem.
Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv
1. La kameraet stå uten objektiv
OK, denne feilen har vi ikke gjort selv – men vi har sett flere fotografer ha et kamera liggende uten verken objektiv eller deksel på, og det skjærer i hjertet hver gang.
Når det ikke er et objektiv på kameraet ditt, er bildebrikken ekstremt utsatt for støv og skitt, og derfor bør du aldri sette det fra deg "åpent".
2. La et tungt objektiv henge fra kameraet
Hvis du er av typen som liker å ha kameraet hengende langs siden mens du for eksempel vandrer rundt i en storby eller et landskap, bør du lese dette.
Det fungerer nemlig greit med lette objektiver, men noen objektiver er så tunge at de med tiden vil slite på fatningen, fordi den må bære hele vekten til objektivet.
Samtidig er det høy risiko for at objektivet vil dunke inn i ting du passerer på veien – om det så er en lyktestolpe, søppelbøtter eller svingdører.
Støtt derfor objektivet med den ene hånden, også selv om du ikke bruker kameraet. Alternativt kan du ta en veske over skulderen og la kameraet ligge i den.
> Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Lite er så frustrerende som å miste alle bildene fra for eksempel en ferie fordi kameraet var skrudd på da du tok ut minnekortet.
© Shutterstock3. Bytte objektiv mens kameraet er på
De fleste fotografer vet godt at de skal snu kameraet nedover når de bytter objektiv, for da reduseres risikoen for at det virvler inn støv på bildebrikken.
Men du må også huske å alltid skru av kameraet før du løsner objektivet. Basert på egne erfaringer er det lurt å holde kameraet slik at du ikke kan komme borti av/på-knappen ved et uhell.
4. Ta ut minnekortet mens kameraet er på
Det har skjedd at vi har vært så ivrige etter å se hvordan bildene har blitt, at vi glemte å skru av kameraet før vi trakk ut minnekortet.
Da risikerer du at filene på kortet går tapt, og hvis det skjer, finnes det ingen metode for å få dem tilbake igjen.
5. Formatere kortet uten å sjekke innholdet
Noen fotografer formaterer minnekortet hver gang de skal bruke kameraet, og andre gjør det bare når kortet er blitt ganske fullt.
Uansett hva du gjør bør du alltid bla gjennom bildene før du trykker på "Formater kort". Det kan nemlig dukke opp bilder som du har glemt å ta en kopi av, og da er de borte når kortet har blitt formatert.
> Les også: Derfor må du oppdatere firmwaren i kameraet ditt