Derfor bør du dempe lysstyrken på kameraskjermen

Er du oppmerksom på hvor lys lcd-skjermen på kameraet ditt er? Under forklarer vi hvorfor det er viktig. 

© Shutterstock

Smart triks: Derfor bør du dempe lysstyrken på kameraskjermen din

Det er kanskje ikke det første du sjekker når du skrur på kameraet, men lysstyrken på kameraskjermen din er noe du burde være veldig oppmerksom på – særlig hvis du fotograferer om kvelden og om natten.

30. september 2020 av Sarah Marie Winter

For mange fotografer er kameraets lcd-skjerm til stor hjelp. Den viser hvordan bildet du skal til å ta, ser ut, og når du har tatt det, kan du nærstudere det for å sjekke om det er riktig eksponert og skarpt. 

Opp gjennom årene har kameraprodusentene gjort lcd-skjermene større og lysere, og på noen kameraer kan du også behandle råformatfilene direkte og sende dem til for eksempel mobilen, så du ikke trenger en datamaskin i det hele tatt.

Det er altså mange fordeler med lcd-skjermen, men også noen ulemper. 

> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene i kameraet

En lys skjerm ødelegger nattsynet

Hvis du vil fotografere Melkeveien eller andre motiver på nattehimmelen, er det viktig at du venner øynene dine til mørket, ellers blir det umulig å få øye på de svake gasskyene som indikerer kjernen i Melkeveien. 

Mange astrofotografer bruker for eksempel en hodelykt med rødt lys, så den ikke ødelegger nattsynet deres. Kan du tenke deg hva som skjer når du skrur på kameraet ditt og ser inn i en veldig lys LCD-skjerm? 

Svaret er at nattsynet ditt rett og slett forsvinner. Og det er ikke bare skjermen som avgir et kraftig lys – bruker du et speilløst systemkamera, vil også den elektroniske søkeren kunne ødelegge nattsynet ditt hvis den er stilt inn på en høy lysstyrke.

> Les også: Derfor må du oppdatere firmwaren i kameraet ditt

Derfor bør du dempe lysstyrken på kameraskjermen din

Pass på å dempe lysstyrken på kameraskjermen før du drar ut for å fotografere.

© ChameleonsEye / Shutterstock.com


Skjermen kan også skape problemer i dagslys

Hvis du ikke fotograferer om natten, spiller det selvfølgelig ingen rolle om du mister nattsynet. Men også i dagslys kan en for lys – eller mørk – skjerm være et problem. 

De fleste bruker skjermen til å sjekke om bildene er riktig eksponert. Det er en god vane så lenge du ikke bruker flere minutter på å stirre på skjermen – med det resultatet at motivet forsvinner. 

Men det du kanskje ikke tenker over, er at lysstyrken på skjermen påvirker måten du ser bildet på. 

Er skjermen for lys, vil det se ut som om bildet er overeksponert. Er skjermen for mørk, vil det omvendt se ut som om bildet er undereksponert. 

På bildene under kan du se hvordan lysstyrken på skjermen påvirker et korrekt eksponert bilde.

> Les også: Dette betyr blenderverdiene på objektivet ditt

Det er ikke bare lysstyrken på skjermen som kan påvirke hvordan bildet blir seende ut, men også lyset i omgivelsene du tar bildet i.

Står du i skarpt sollys, kan et riktig eksponert bilde se undereksponert ut, mens det i bekmørke kan se overeksponert ut.

Histogrammet lyver aldri

Løsningen på dette problemet er veldig enkel: Gjør det til en vane å alltid å sjekke histogrammet, når du er i tvil om eksponeringen sitter skikkelig. Et histogram lyver nemlig aldri. 

Hvis histogrammet treffer venstre side, er deler av bildet underbelyst. Treffer histogrammet høyre side, er noe i bildet overbelyst. En god eksponering er lav på de ytterste punktene og skaper en bue oppover over midten.

Men hva med kameraskjermen? Det er alltid lurt å justere lysstyrken så den passer til det lyset du fotograferer i.

På noen kameraer kan du legge til denne innstillingen til en hurtigmeny, og dermed må du ikke inn i mange forskjellige undermenyer hver gang. 

I sollys kan det være vanskelig å se hva som skjer på en mørk skjerm, så her bør du bruke høy lysstyrke. I svakt lys, for eksempel under en konsert eller under en stjernehimmel, er det best å bruke den laveste styrken.

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå

Kanskje du er interessert i...