Mann i jakke med paraply under stor stein

Hvis man er god i Photoshop kan man enkelt få denne stenen som i virkeligheten kun er cirka 10 centimeter lang til å se gigantisk ut.

© Tommy Ingberg

Fotokunstnerens 5 tips til å lage realistiske sammensatte bilder

Photoshop kan gjøre det umulige mulig, men hvis du ikke passer på kan du ende opp med bilder som ser helt urealistiske ut. Få fotokunstneren Tommy Ingbergs beste tips til å blande bilder.

30. desember 2019 av Sarah Marie Winter

Den svenske fotografen og kunstneren Tommy Ingberg har gjort seg bemerket over hele verden med sine gåtefulle fotomontasjer som tar opp vanskelige emner som sorg, raseri og lengsel.

Montasjene er stat sammen av mange forskjellige bilder, og noen av dem er tatt i studioet hans, mens andre er tatt rundt omkring i Sverige eller på reiser i utlandet. 

Tommy mener ikke at man må være ekspert i Photoshop for å kunne lage sammensatte bilder, men det er visse ting man skal holde øye med, så man ikke gjør jobben unødvendig vanskelig for seg selv.

Her får du hans fem beste tips til å komme igang med fotomontasjer.

> Les også: Photoshops 5 viktigste verktøy

1. Ta alle bildene selv

For at det ferdige bildet skal se realistisk ut er det viktig at kildebildene er i høy kvalitet, og derfor bør du holde deg unna å bruke bilder du finner på nettet. 

Hvis du f.eks. vil ha et bilde av en overdimensjonert måne over et landskap, så sørg for å ta bildet av månen selv, så du har bildet i full oppløsning. Det gjør redigeringen mye enklere.

> Les også: 5 feil alle fotografer har gjort i Photoshop

2. Bruk så få kildebilder som mulig

Det kan godt være at det er mer prestisje i å si at bildet ditt består av 50 forskjellige bilder enn tre, men det er mye enklere å oppnå et troverdig resultat hvis du bare trenger å få tre bilder til å passe sammen.

> Les også: 7 hemmeligheter som gjør deg raskere i Photoshop

Skikkelse på tom vei med egg og eggeskall

Bildet her har Tommy valgt å kalle "Careful". Alle bilder kan kjøpes i liten, mellomstor og stor størrelse på Tommys hjemmeside.

© Tommy Ingberg

3. Knips i likt lys

Sørg for at lyset er likt på alle bildene du bruker ved f.eks. å kun fotografere utendørs på overskyete dager, og bruke en softboks eller lyset fra et vindu i portretter.

> Les også: Bedre Photoshop på iPad

4. Zoom inn for presisjon

Når du skal markere motivene dine i bildebehandlingen, så zoom inn til minst 2-300 prosent. På den måten kan du være helt presis og slipper å starte forfra senere fordi du har oversett en detalj.

> Les også: Få fart på Photoshop med actions

5. Jobb i svart-hvitt

Det er lettere å lage en realistisk fotomontasje hvis du jobber i svart-hvitt. Da trenger du ikke bekymre deg om hvert enkelt bildes hvitbalanse, og du kan male med svart og hvit pensel hvis du f.eks. skal lage skygger eller tåke. 

> Les også: Mye enklere frilegging i Photoshop

Skikkelser i jakker med flyvende hatter og mapper

Bildet her har fått tittelen "Army". Alle bilder kan kjøpes i liten, mellomstor og stor størrelse på Tommys hjemmeside.

© Tommy Ingberg

Hvis du enda ikke er abonnent, har vi en rekke spennende tilbud til deg akkurat nå.

Så snart du har bestilt abonnementet ditt får du tilgang til Fordelssonens mange videoer og guider med det samme.

Som abonnent kan du lese de siste nummerne av Digital FOTO på nettbrett eller smarttelefon med appen Wype.

Kanskje du er interessert i...