En iPad med programmet Lightroom
© Best Pixels

Her slår nettbrettet datamaskinen på bilderedigering

Har du et nettbrett, er det mange grunner til å bruke det til fotoredigering. Noen ganger er det til og med bedre enn datamaskinen til å redigere bilder på.

15. november 2019 av Jeppe Vestergaard

Skal du redigere bildene dine med de mest avanserte verktøyene, er en datamaskin med et profesjonelt redigeringsprogram det beste alternativet.

Det er imidlertid langt fra alle som har behov for de mest avanserte verktøyene til bilderedigeringen. Her kommer et nettbrett på banen, da det gir deg masser av alternative muligheter for bilderedigering. På noen punkter er det til og med bedre enn en datamaskin.

Vi gir deg fire gode grunner til at du bør begynne å redigere bilder på nettbrettet.

1. Et nettbrett gir deg større kontroll
2. Redigeringsprogrammene til nettbrett er gode og billige
3. Det er enkelt å overføre bilder til nettbrettet
4. Du kan redigere bildene dine på farten

1. Et nettbrett gir deg større kontroll

Nettbrettets berøringsfølsomme skjem er genial når du skal redigere bilder. Du får nemlig en større kontroll enn det du normalt har på datamaskinen.

Det gjelder spesielt når du bruker en pensel til lokale justeringer i bilderedigeringen.

På nyere nettbrett kan du nemlig bruke en penn som registrerer hvor hardt du trykker med pennen.

Hardheten på trykket bestemmer hvor bløtt eller herdt penselen skal male. Det gjør det superenkelt å få helt presise justeringer.

> Les også: 5 gratis apper til bilderedigering på telefon og nettbrett.

Fotoredigering på en iPad

I dette tilfellet foregår fotoredigeringen på en iPad i programmet Lightroom. Skjermen kan i samarbeid med den hvite pennen måle hvor hardt du trykker på skjermen. Jo hardere du trykker, jo større effekt har penselen.

© Digital FOTO

2. Redigeringsprogrammene til nettbrett er gode og billige

Redigerer du bilder på datamaskinen vil du ofte oppleve at redigeringsprogrammene enten koster mye penger eller krever abonnement.

Hvis du i stedet bruker et nettbrett er det mange flere muligheter til å få gode og gratis redigeringsprogrammer eller avanserte programmer som koster forholdsvis lite.

Ett av programmene er Adobe Lightroom, som finnes i en gratis-versjon til nettbrett.

Utover dette kan du f.eks. også bruke Googles gratis fotoredigeringsapp, Snapseed, som har alle de viktige redigeringsfunksjonene og forskjellige filtre.

> Les også: 6 fotoapper du må ha på telefonen.

Snapseed på iPad

Her justeres bildet med en såkalt s-kurve i programmet Snapseed.

© Digital FOTO

3. Det er enkelt å overføre bilder til nettbrettet

Mange bilder blir i dag tatt med en kameratelefon. Mobilbilldene er ofte i riktig god kvalitet, og noen telefoner kan til og med knipse i raw-format, noe som gir deg flere muligheter i forhold til bilderedigering.

Den lille skjermen på kameratelefonen gir imidlertid ikke samme overblikk og kontroll som du får på et nettbrett. Heldigvis jobber et nettbrett og en kameratelefon veldig godt sammen.

Ofte deler de to maskinene bildene automatisk. Det kan de f.eks. gjøre gjennom Google Foto eller Apples iCloud-synkronisering.

> Les også: Overfør bilder fra mobilen i en fart.

En iPhone tar et bilde

Den lille skjermen på en kameratelefon er sjeldent optimal når du skal redigere bilder. Bruk i stedet nettbrettets større skjerm til å redigere bildene.

© Shutterstock

4. Du kan redigere bildene dine på farten

Hvis du elsker å reise med kameraet i hånden og en lett sekk på ryggen, er et nettbrett perfekt for deg.

Et nettbrett veier og fyller typisk mye mindre enn f.eks. en bærbar datamaskin. Derfor er det perfekt hvis du heller vil prioritere et ekstra objektiv i håndbagasjen enn en tung datamaskin.

Ut over dette har de fleste kameraprodusenter sine egne apper som sørger for at du kan sende bildene dine trådløst fra kameraet til nettbrettet uten vanskeligheter.

> Les også: 6 lette trinn for nybegynneren i fotoredigering.

Kanskje du er interessert i...