Bilde av kirke på Island med split toning

Med Lightroom-funksjonen Split Toning kan du gi bildet ditt et helt nytt uttrykk. Under ser du hvordan du gjør det. 

© Digital FOTO

Utfordring til deg: Bruk Split Toning i Lightroom

Du kjenner kanskje til funksjonen Split Toning i Lightroom, men vet ikke helt hva den skal brukes til. Det viser vi deg her – og vi utfordrer deg til å teste den på et av dine egne bilder.

15. april 2020 av Sarah Marie Winter

Lightroom er et program med mange forskjellige funksjoner, og i tilllegg til de vanlige justeringene, som eksponering, kontrast og fargemetning, finnes det også mer avanserte verktøy som gir deg enda mer kontroll over bildet.

Split Toning er et av disse verktøyene, og det ligger mellom panelene HSL/Color og Detail. Opprinnelig var Split Toning en mørkeromteknikk der man tonet høylys og skygger i forskjellige farger på svart-hvitt-bilder. 

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Gi bildene et helt nytt uttrykk

Men i dag finnes altså funksjonen også digitalt, og med den kan du blande to forskjellige fargetoner i bildet ditt. Du kan velge nøyaktige fargetoner og deretter justere hvor kraftige de skal være i bildet. 

Funksjonen kan gi alt fra landskapsbilder til portretter et helt nytt uttrykk. Vi har for eksempel brukt den til å forbedre et bilde, vi tok på Island. Lyset i bildet er en anelse kjedelig, så det vil vi gjøre noe med.

> Les også: Det beste programmet for raw-filene dine

Bilde av kirke i Island ubehandlet

Dette bildet er tatt tidlig på ettermiddagen, så lyset er mykt, men likevel en anelse kjedelig. Det fikser vi på med funksjonen Split Toning. 

© Digital FOTO

Slik bruker du Split Toning

Importer bildet i Lightroom, åpne det i modulen Develop og åpne deretter panelet Split Toning. Begynn med å finne en fargetone til høylysene ved å klikke på det grå feltet ved Highlights.

Når du trekker musen horisontalt bortover fargeskalaen, bytter du fargetone, og når du trekker den vertikalt over fargeskalaen, øker eller reduserer du fargemetningen. 

Du kan også trekke i skyveknappene Hue og Saturation i stedet. Vi har satt Hue til 51 og Saturation til 79. 

> Les også: Slik fjerner du uønskede detaljer i bildene dine

Skjermbilde av Split Toning fra Lightroom

De to firkantene i vinduet viser hvilken fargetone og fargemetning som er valgt for henholdsvis høylys og skygger. Siden vi ikke har valgt noe for skygger enda, ligger firkanten helt nederst. 

© Digital FOTO

Det finnes ikke riktige eller feil tall – det enkleste er rett og slett å prøve deg fram mens du holder godt øye med bildet.

Klikk deretter på det grå feltet ved Shadows, og gjør det samme. Her har vi satt Hue til 340 og Saturation til 19. 

> Les også: Slik fjerner du urenheter i portrettbildet ditt

Skjermbilde av Split Toning fra Lightroom

Med skyveknappen Balance, som ligger i midten av panelet, kan du tilpasse balansen mellom skygger og høylys og bestemme hvor mørke tonene skal være før skyggetoningen tar over for høylystoningen.

© Digital FOTO

Split Toning er et effektfullt verktøy, og det er viktig å være forsiktig med for eksempel fargemetningen så bildet ikke blir seende for kunstig ut. 

Ettersom vi har valgt en gyllen tone til høylysene, som ser naturlig ut i bildet vårt, har vi kunnet øke metningen skikkelig. Det kunne vi ikke ha gjort med for eksempel en blålig tone.

Resultatet er et bilde med et flott, gyllent skjær som ser ut som om det er tatt rett rundt solnedgang.

> Les også: 6 apper fotografen må ha på smarttelefonen sin

Bilde av kirke på Island med split toning

Det ferdige bildet ser naturlig ut og er vesentlig mer interessant enn utgangspunktet, som er midt på dagen. 

© Digital FOTO

Nå er det din tur!

Du har garantert også et bilde eller to som kunne trenge en oppfriskning i form av nye farger. Derfor utfordrer vi deg til å finne dem fram fra arkivet, eksperimentere med funksjonen og dele resultatet med oss!

Du kan enten dele bildet på Instagram med hashtag #diginordic, eller du kan sende det inn til fotokonkurransen vår

Riktig god fornøyelse.

Kanskje du er interessert i...