© Shutterstock

4 tips til annerledes landskapsbilder

Landskap er et av de mest populære motivene å fotografere, men mange landskapsbilder blir bare en kjedelig gjengivelse. Her er fire tips til hvordan du kan fotografere landskapsbilder som skiller seg ut fra mengden.

Et vellykket landskapsbilde skal vise den naturlige skjønnheten i et område, men det er faktisk ikke så enkelt som det høres ut. 

Altfor mange fotografer trykker nemlig bare på utløserknappen og lar kameraet gjøre resten – og det gir som regel landskapsbilder som er lite inspirerende å se på. 

Her får du flere gode tips til hvordan du kan få bildene dine til å skille seg ut fra mengden.

1. Skygger gir tekstur i landskapet

Når du fotograferer store vidstrakte områder, kan det være vanskelig å få frem de forskjellige lagene i landskapet – spesielt når solen står høyest på himmelen.

Det sterke lyset midt på dagen gjør at detaljene uteblir, og det kan være en god idé å vente med å ta bildet til lyset er mer dempet. 

Når solen senker seg, er det enklere å se skygger og kontraster i landskapet, og det gir flottere bilder, ettersom landskapet virker mer dramatisk.

> Les også: 3 motiver du bør fange på manuelt program

Landskapsbilde med skygger.

Når solen er nærmere horisonten, er det enklere å fotografere skyggene i landskapet. 

© Shutterstock

2. Fokusér på små detaljer

En god dybdeskarphet der hele landskapet er i fokus, får du ofte med en blender mellom F 8,0 til 11. Det er her de fleste objektivene tegner landskapet skarpest. 

Men det er ikke nødvendigvis hele landskapet som er interessant, og derfor kan det være en idé å bruke en stor blenderåpning. Jo større blenderåpning du velger jo mer lys blir sluppet inn i kameraets sensor – og jo mindre dybdeskarphet får du. 

Du kan få et annerledes landskapsbilde hvis du prøver å bruke en mindre blender enn for eksempel F8.0 slik at skarpheten ligger kun et lite sted i det store landskapet. 

En liten dybdeskarphet fører øynene i en retning, og du som fotograf bestemmer hvilke deler av komposisjonen som skal være skarp. 

> Les også: 5 tips til blendende bilder av broer

Landskapsbilde med liten dybdeskarphet

En stor blenderåpning gir en lav dybdeskarphet, mens en liten blenderåpning gir en høy dybdeskarphet.

© Shutterstock

3. Et teleobjektiv gjør andre komposisjoner mulige

Et teleobjektiv er et av de beste objektivene du kan ha i kameravesken din når du tar bilder av landskap. 

Det er fordi et teleobjektiv gjør det mulig å isolere objekter og andre detaljer i landskapet med en svært liten dybdeskarphet. 

Du kan zoome inn på linjer, mønstre, lag, teksturer og til og med silhuetter for å få mer interessante bilder. 

Teleobjektivet gir deg også mulighet til å ta vakre landskapsbilder, selv om det er uheldige ting i forgrunnen som antenner og strømmaster. 

> Les også: 10 fotografer du må følge på Instagram

Fotograf med teleobjektiv.

Objektiver som dekker 150–300 mm betegnes som moderate teleobjektiver, og disse objektivene er gode til landskap, ettersom brennvidden trekker perspektivet sammen og får elementer i horisonten til å virke tettere på motivet enn de egentlig er.

© Shutterstock

4. Utnytt speilinger i vannet

Hvis du kan speile himmelen i vannet, kan det gi noen fantastiske bilder. Den største utfordringen er likevel at det ikke må blåse så mye, for da blir det krusninger på vannets blanke overflate.

Det kan derfor være en god idé å sjekke værmeldingen før du drar ut på fototur. De flotteste speilingene får du når det blåser under fem meter per sekund. 

> Les også: 4 metoder for annerledes bilder av byen

Speiling i vannoveflaten

Et bra speilbilde har interessante objekter på himmelen, for eksempel en skyformasjon eller en solnedgang. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...