Ta vakre og annerledes bilder av høsten

Høsten er full av spennende motiver, og her får du inspirasjon til noen av de flotteste.

© Shutterstock

Dette må du fotografere om høsten

Med sine brente farger og dramatisk vær er høsten en av de beste tidene for å være fotograf. Her har du fem motiver du må teste denne høsten.

8. oktober 2020 av Sarah Marie Winter

Hvis det er ett tidspunkt du må holde batteriene fulladet og minnekortene klare, er det høsten. De gylne fargene på trærne, frostnettene og de tåkete morgenene er alle faktorer som gir deg muligheter for å ta fantastiske bilder.

Under får du en dose med inspirasjon til hva du bør gå på jakt etter i det fargerike landskapet.

Spindelvev med duggdråper

Et av de vakreste motivene som dukker opp i kjølvannet av de synkende temperaturene, er edderkoppspinn med duggdråper på. 

For å få et så tydelig et spindelvev som mulig må du fotografere i motlys, for da blir sollyset brutt i de mange små vanndråpene. 

Du kan også bruke et makroobjektiv og en stor blenderåpning og gå helt innpå spindelvevet. Det vil gi fantastisk uskarphet i bakgrunnen og glitrende bokeh.

> Les også: Alt du må vite om makrofotografi

Ta vakre og annerledes bilder av høsten

Du kan fotografere det vakre spindelvevet på flere måter, men det beste er å fotografere mot solen, for da blir spindelvevet tydeligst. 

© Shutterstock

Sopp i skogbunnen

Har du en skog eller bare noen trær i nærheten, vil du kunne finne mange tegn på at høsten er på vei – sopp, kastanjer, epler, kongler og bær er bare noen av dem.

Det finnes mange fotogene sopper. Fluesoppen er en som alle kjenner igjen, og med sin røde farge lyser den flott opp i skogbunnen. 

Gå helt ned på kne når du fotograferer, og bruk en stor blenderåpning, for eksempel F3.5. Dermed får du isolert soppen fra skogbunnen. 

> Les også: Dette betyr blenderverdiene på objektivet ditt

Ta vakre og annerledes bilder av høsten

Gå helt innpå fluesoppen for å få mange detaljer i den særpregede overflaten. 

© Shutterstock

Tåkete landskap

Tåke kan gi landskapsbildene dine en helt annen stemning og atmosfære, og høsten byr på mange tåkete morgener – du må bare stå opp tidlig.

Videre er det lurt å finne et høyt utsiktspunkt, gjerne over en skog eller en by, for da kan du bruke tåken til å skape lag i bildet.

Bruk en kort lukkertid for å få mest mulig tekstur i tåken, for eksempel 1/400 sekund. 

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Ta flotte og annerledes bilder av høsten

Tåke er et flyktig fenomen som du oftest kan se ved soloppgang. 

© Shutterstock

Speilinger i skogstjern og sjøer

Et motiv som er vakkert året rundt, er speilinger – men om høsten gjør de gylne bladene dem også enda litt mer imponerende.

Bruk et teleobjektiv til å skape et komprimert perspektiv, og utelat himmelen i komposisjonen din. Se også etter hus eller andre interessante elementer. 

Hvis vinden skaper krusninger på vannet, bruker du en lang lukkertid for å glatte ut overflaten og få en myk og jevn speiling. 

> Les også: Alt du må vite om komposisjon

Ta vakre og annerledes bilder av høsten

Et lite hus ved vannkanten skaper blikkfang i et ellers ensartet bilde. 

© Shutterstock

Bakbelyste trær

Høsten kan by på fantastiske solnedganger, men i seg selv er ikke en solnedgang et spesielt interessant motiv. Til gjengjeld blir den det hvis du plasserer ett eller flere trær foran den. 

Bruk en liten blenderåpning, for eksempel F8.0, for det gir sollyset en stjernelignende form med lange, tynne spisser, og du får god dybdeskarphet i landskapet. 

> Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Ta vakre og annerledes bilder av høsten

Bruk et tre til å filtrere sollyset og dermed få et interessant bilde av solnedgangen. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...