Liten pike med høne

Du har sikkert fotografert barna dine mange ganger, men hva med naboens barn? Gi deg selv en utfordring med en av våre ideer. 

© Shutterstock

3 portrettprosjekter som utfordrer deg

Du er sikkert vant til å ta bilder av familiemedlemmer og venner, men nå er det på tide med noe nytt. Her er tre enkle idéer til annerledes portretter du kan kaste deg over.

20. januar 2020 av Sarah Marie Winter

De fleste som kjøper seg et portrettobjektiv starter med å ta bilder av personene som er dem nærmest  – kjæresten eller ektefellen, barna og kjæledyrene. 

Og det er da også en god måte å lære hvordan objektivet fungerer på, men når man har kontroll på det tekniske er det ingen grunn til å holde seg til å fotografere sine aller nærmeste.

Å utfordre seg selv til å fotografere folk man ikke kjenner er nemlig en veldig bra måte å holde fotogleden og teknikkene ved like.

Men hvem skal man da fotografere? Det får du svaret på lenger nede, hvor vi gir deg tre idéer til overkommelige, men inspirerende prosjekter hvor du kan få brukt portrettobjektivet ditt og til og med få noen spennende bilder. 

> Les også: 12 morsomme fotoprosjekter du kan starte med i år

1. Ta bilder av naboene dine

De er rett ved deg, og de kjenner deg sannsynligvis i en viss grad, så derfor har de sikkert heller ikke noe i mot at du fotograferer dem.

Naboene dine er et av de letteste motiverne du kan finne – ut over din egen familie – men derfor kan de også gi interessante billeder. Utnytt det at du går forbi hjemmet deres hver eneste dag, og bruk omgivelsene i portrettet ditt.

Bestefar og barnebarn ved en busk

Å fotografere naboene er en forholdsvis lett måte å utfordre deg selv og fotografere noe annet enn det du pleier.

© Shutterstock

Har de f.eks. hund eller høns, kan du få ett av barna til å holde dyret i armene som på bildet ovenfor. Det gir ømhet og varme i portrettet. Hvis en av de voksne er glade i bilen sin kan du også fotografere dem foran den. 

Når du henvender deg til dem, så fortell om prosjektet ditt, og hvis de sier nei takk, så gå videre til neste hus. De fleste mennesker vil gjerne hjelpe når de kan, så risikoen for å få et nei vil være forholdsvis lav.

Hvis du er modig nok, så spør i hvert hus i veien du bor i, så du til slutt har 10-20 portretter fra samme sted. Det vil gi et spennende bilde av området, og det er morsomt å se tilbake på når det har gått et par år.

> Les også: 10 fotoidéer som kan kickstarte kreativiteten

2. Ta bilder i den lokale idrettshallen

Et sted hvor det alltid er masser av energi og trykk er i den lokale idrettshallen, og det er da også et opplagt sted å reise til med portrettobjektivet.

Uansett om det er et stort badmintonstevne eller bare den ukentlige fotballtreningen som er i gang, vil det være masser av mennesker i godt humør der.

Ung fotballspiller på fotballbane med ball

De fleste sportsutøvere har ikke noe i mot å bli fotografert, og hvis været er bra, kan du få et godt bilde ute på banen. Husk å velge en stor blenderåpning hvis du vil ha en uskarp bakgrunn. 

© Shutterstock

Det første du bør gjøre, er å gi deg selv til kjenne. Spør om det er noen som har lyst til å få tatt et bilde av seg selv etter treningen, og finn et sted du kan fotografere vedkommende hvor bakgrunnen ikke er alt for forstyrrende.

Hvis belysningen er meget dårlig, kan du med fordel ta med en ekstern blits som du peker opp i taket, så lyset ikke blir for kraftig og hardt. Du kan også fotografere modellene dine utenfor hvis det ikke er for kaldt.

Også her kan du bruke omgivelsene. F.eks. kan modellen holde en ball eller en racket, stå i et mål, eller sitte på tilskuerbenkene.

> Les også: Her er alt du trenger å vite om portretter

3. Vend kameraet mot deg selv

Har du noen gang tatt et bilde av deg selv – altså et ekte bilde og ikke en selfie? Kun de færreste fotografer snur jevnlig kameraet rundt og gir seg selv god tid til å ta det perfekte selvportrettet.

Men det er det faktisk god grunn til å gjøre. Dels kan du nemlig øve deg i de klassiske portettteknikkene, og dels kan du tillate deg selv å være mye mer kreativ enn når du fotograferer andre mennesker, fordi du selv bestemmer hvor lang tid du vil holde på. 

Ung kvinne med briller og oppsatt hår i skygge fra persienner

Skygger fra f.eks. persienner kan gi en interessant effekt i et selvportrett. Sett kameraet på selvutløser med to eller ti sekunders forsinkelse, og eksperimentér alt du kan.

© Shutterstock

Det krever ikke mer enn et kamera med selvutløser å komme i gang, og har du et kamerastativ, blir det enda enklere. Du kan variere bildene i det uendelige med f.eks. lys og skygge, prismer, bekledning, eller alt hva du kan finne på. 

> Les også: Slik tar du sterke bilder av folk du kjenner

Kanskje du er interessert i...