Bilde av ung gravid kvinne foran vindu

Det er mye du må ta høyde for når du fotograferer gravide kvinner. Her får du de beste tipsene for å ta vakre gravidbilder. 

© Shutterstock

Slik tar du flotte portrettbilder av gravide

Gravidfotografering er noe helt annet enn vanlig portrettfotografering, og det er flere ting du må være oppmerksom på for å få gode bilder som modellen vil like. Les mer under.

14. desember 2020 av Sarah Marie Winter

For mange kvinner er graviditeten en spesiell tid, og mange har lyst til å forevige den med et flott bilde som fremhever den voksende magen på flotteste vis.

Å fotografere en gravid kropp er imidlertid noe helt annet enn å fotografere en ikke-gravid kropp, og hvis du vil være sikker på å få gravidbilder som den vordende moren vil like, er det derfor viktig at du forbereder deg.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene for portrettbilder

Tidspunktet er viktig for gravidbilder

Når du skal fotografere gravide, er tidspunktet helt avgjørende for resultatet, og det beste tidspunktet er mellom uke 25 og 35. Da er magen ganske stor, men ikke for stor til at kvinnen føler seg lite fotogen.

Unngå å fotografere i den siste måneden – da synker typisk magen, og noen kvinner får vann i kroppen. I tillegg kan du jo risikere at fødselen begynner mens du står med kameraet rettet mot henne ...

> Les også: Slik fjerner du urenheter i portrettbildene dine

Stramme klær kan ødelegge gravidbildene dine

Også klærne til modellen din spiller en viktig rolle, for klær kan lage merker i huden, som det er veldig vanskelig å fjerne i bildebehandlingen og få det til å se pent ut.

Be derfor modellen din om ikke å ha på seg stramtsittende klær i timene før fotograferingen – heller ikke undertøy og strømper. Dette er spesielt viktig hvis hun skal være mer eller mindre avkledd.

Under fotograferingen skal modellen ha på seg klær hun føler seg komfortabel i. De kan godt være tettsittende, for da blir det enklere å fange den store magen. Unngå ruter og loddrette striper, for det kan skape flimring i bildet.

Hvis dere skal fotografere i naturen, kan flagrende kjoler bidra til flotte bilder. Husk å ta med en assistent som kan slenge på kjolen mens du tar bildet.

> Les også: Slik tar du det perfekte profilbildet

Bilde av ung gravid kvinne mot mørk bakgrunn

Under fotografering av gravide er det viktig at magen er i fokus. Det kan du gjøre for eksempel ved å bruke én lyskilde og plassere den gravide i profil. 

© Shutterstock

Gravidbilder skal fremheve magen

Magen er det viktigste i gravidbilder, og det er lurt å tenke kontraster når du skal fremheve den, for eksempel ved å la den gravide stå mot en lys bakgrunn i en svart topp. 

Når det gjelder poseringen, fungerer det generelt bra å be kvinnelige modeller om å bøye det ene benet, da det skaper en flott kurve på kroppen. 

De fleste gravide tar seg aller best ut fra siden eller litt skrått, hvor man kan se den runde magen tydelig. Be modellen om å snu seg litt fra side til side, så du kan se når magen ser penest ut. 

Ofte vil du kunne få et fint smil hvis du ber modellen om å se ned på magen og for eksempel tenke på hvor herlig det blir å holde babyen for første gang.

> Les også: Slik tar du flotte innendørsbilder i svakt lys

Bruk gjerne hender i bilder av gravide

Hender på magen fungerer bra i bilder av gravide, så be modellen om å legge hånden nærmest kameraet under magen, den andre over, og sørg for at man kan se begge hendene og armene så hun ikke ser amputert ut.

Noen gravide vil ha med kjæresten eller ektefellen i bildet, og da fungerer det også bra hvis han står bak henne med hendene på magen.

Husk at hvis hun er veldig avkledd, må også han minst ha bar overkropp, ellers vil det se rart ut – eller så bør begge være påkledd.

Hvis noen søsken skal være med på bildet, velger du den enkleste løsningen for lys, lokasjon og posering. Det i seg selv vanskelig nok å få for eksempel en toåring til å kysse mammas mage, så du har ikke tid til å fikle med blits eller noe annet underveis.

> Les også: Dette er det beste programmet for raw-filene dine

Bilde av ung gravid kvinne i flagrende kjole på åker

Du kan ta et gravidbilde i både stuen og ute i naturen. Er du utendørs, er det best å fotografere rundt soloppgang eller solnedgang, mens lyset er mykt.

© Shutterstock

Du kan ta bilder av gravide i stuen

Dagslys, for eksempel fra et vindu, gir deg pene og naturlige gravidbilder, og motlys kan skape flotte silhuetter med en kulerund mage.

En av de mest populære måtene å fotografere gravide på er ved å bruke en såkalt low key-lyssetting, hvor hele bildet er veldig mørkt, og skyggene er tunge.

Dette kan du gjøre hjemme i en relativt mørk stue med for eksempel en stålampe som den eneste lyskilden. Hold god avstand til bakgrunnen slik at lyset ikke treffer den.

Du kan også bruke blits, men det er litt mer avansert, og med en konstant lyskilde kan du alltid se hvor på magen lyset faller.

Be gjerne modellen din om å bruke litt tid på å se på bilder på for eksempel Pinterest i forkant av fotograferingen, så dere har noe å gå ut fra når det gjelder stil og uttrykk.

Og husk at de fleste gravide raskt blir slitne og trenger mange pauser – og vann.

> Les også: Kom godt i gang med svart-hvitt

Kanskje du er interessert i...