Ung kvinne som sitter på en brygge i et vakkert landskap

Selv om det er motivet som skal være skarpt, utgjør bakgrunnen mest av bildet. Derfor er det viktig at det ikke er noe som forstyrrer eller stjeler fokus fra motivet i den. 

© Shutterstock

5 tips for å få flottere bakgrunner i bildene dine

Det viktigste i bildet ditt er hovedmotivet, men hvis bakgrunnen er rotete, vil det stjele all oppmerksomhet fra motivet. Derfor får du fem tips for å få orden på bakgrunnen her.

26. april 2018 av Sarah Marie Winter

En av faktorene som raskt kan avsløre om du er en rutinert fotograf eller ikke, er bakgrunnen i bildene dine. 

Som nybegynner er det lett å bli så betatt av et interessant motiv at man helt glemmer å sjekke bakgrunnen for forstyrrende elementer. 

Men en trøblete bakgrunn kan fort ødelegge et ellers perfekt bilde, og dette er noe det kan være veldig vanskelig å rette opp i bildebehandlingen

Derfor kan du forbedre bildene dine kraftig ved å lære deg å se bakgrunnen mens du fotograferer. Her får du fem tips for å komme i gang.

1. Sjekk bakgrunnen før du trykker på utløserknappen

Eldre ektepar fotografert i en skog

En feil som veldig mange fotografer gjør, er å glemme å sjekke at hodene til modellene går fri av bakgrunnen. Som her, hvor det vokser en tykk gren ut fra hodet til den mannlige modellen.

© Shutterstock

Det høres selvfølgelig ut, men likevel glemmer veldig mange fotografer å orientere seg før de trykker på utløserknappen. Se etter farger som ikke passer med resten av bildet, for eksempel på skilt, plastposer og lignende. 

Sørg også for å unngå lyse områder som kan distrahere blikket, samt linjer som skjærer gjennom motivet ditt på en lite flatterende måte. 

En klassisk nybegynnerfeil er portretter med et tre, en lyktestolpe, et veiskilt eller en annen loddrett linje i bakgrunnen som ser ut som om den "vokser" ut gjennom hodet på modellen. 

Det blir nesten aldri pent, men det er lett å unngå, så vær oppmerksom.

Se også etter personer som ikke skal være der. Hvis noen går forbi i det sekundet du tar bildet, venter du til vedkommende er ute av bildet og prøver igjen. 

2. Flytt motivet ditt

Enda et enkelt råd, men likevel er det det første du bør gjøre hvis du har en bakgrunn som ikke fungerer. 

Du må nemlig be modellen din om å ta et skritt til høyre eller venstre, for ofte vil det løse problemet, fordi det forstyrrende elementet enten vil havne bak modellen eller utenfor bildet.

Les også: De beste tipsene for naturlige portrettbilder

3. Bytt vinkel selv

Hvis du ikke har mulighet for å flytte rundt på modellen din, finner du en ny vinkel å fotografere fra, hvor bakgrunnen er bedre.

Det betyr ikke nødvendigvis at du må kretse rundt modellen din, men kanskje bare at du må ned på kne for for eksempel å få med med av himmelen i bakgrunnen, eller at du må helt opp på tærne eller en stol og fotografere ned på modellen din, slik at bakken blir bakgrunnen din. 

4. Blend opp for å sløre bakgrunnen

Liten gutt fotografert på stor blenderåpning for å få uskarp bakgrunn

Å ta portrettbilder i storbyen kan være en utfordring, for der vrimler det av forstyrrende elementer som mennesker, reklamer, skilt, lyktestolper også videre. En løsning er derfor å bruke en stor blenderåpning.

© Shutterstock

Hvis du verken kan flytte på modellen din eller deg selv, er de store blenderåpningene vennen din. 

De kan nemlig eliminere stort sett alle forstyrrende elementer, for dybdeskarpheten din blir så liten at bakgrunnen blir uskarp. 

Hvis det er god avstand mellom motivet ditt og bakgrunnen, vil blender F2.8 være stort nok til at bakgrunnen blir uskarp. Vær varsom med å bruke den største blenderåpningen

Den enkleste måten for å bestemme blenderen er å bruke opptaksprogrammet blenderprioritet (a eller Av) og ta 4 til 5 bilder med forskjellige blenderåpninger. 

Begynn med en liten blenderåpning, for eksempel F16, og jobb deg nedover, ett blendertrinn om gangen. Når du kommer ned under F4, vil du kunne se bakgrunnen i bildene dine bli mer og mer uskarp. 

Imidlertid bør du likevel prøve å eksponere bildet slik at det ikke får noen overbelyste områder, for de vil fange blikket, uansett om man kan se hva som skjer i bakgrunnen eller ikke.

Les også: Det viktigste du bør vite om komposisjon som fotograf

5. Let etter – og noter deg – gode bakgrunner

Gammel bunker fra 2. verdenskrig begravd i sand på strand

Gamle bunkere ved kysten er en ideell bakgrunn for portrettbilder. De avdempede fargene på dem stjeler ikke oppmerksomhet fra motivet, men likevel tilfører de noe rått og gir karakter til bildet. 

© Shutterstock

Det mest sannsynlig beste tipset for å få flottere bakgrunner er å øve deg på å legge merke til omgivelsene du ferdes i og vurdere om du kan bruke dem til fotografering. 

Se både etter bakgrunner du kan bruke som et pent, ensartet bakteppe, men også bakgrunner med karakter og tekstur som kan gi bildene dine et interessant element. 

Hvis du støter på en flott bakgrunn, tar du et bilde av den med telefonen din og lagrer det i en mappe for flotte bakgrunner. 

De fleste smarttelefoner er utstyrt med en GPS. Da vet du nøyaktig hvor bakgrunnen er den dagen du trenger den.

En kikkert kan hjelpe deg med å se et spennende motiv - akkurat nå kan du få en kikkert med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Les mer her

Kanskje du er interessert i...