En person jobber med Apple Bilder på sin iPhone
© PuneDesign / Shutterstock

Slik bruker vi Apple Bilder på iPhone

Se fire funksjoner vi bruger i Apple Bilder her, og les også om tre scenarier der appen kommer til kort.

29. september 2019 av Jeppe Vestergaard Jensen

Selv om Apple Bilder er blitt bedre med iOS 13, er det imidlertid aldri blitt favoritt-appen vår. Det kommer for eksempel av at redigeringsmulighetene er få.

Men det betyr ikke at Apple Bilder ikke er en anvendelig app, og vi bruker den ofte til andre formål enn mere ambisiøs bildebehandling.

Her bruker vi alltid Apple Bilder 

En person trykker på Bilder-appen på en iPhone.

Apple Bilder har både sine fordeler og ulemper.

© Shutterstock

1. Når bildene våre er snudd feil vei

Det høres kanskje merkelig ut, men vi gang på gang tar vi bilder som vender feil vei.

Det kommer av at iPhone-en vår ikke alltid skjønner om den står på høyde- eller breddeformat. Heldigvis gjør ikke det noe, for det er lett å snu bildet i Apple Bilder.

Vi finder bildet i appen, klikker på Rediger og deretter logoen med to piler, som indikerer at vi vil snu bildet.

Så klikker vi på den hvite firkanten med en pil over øverste høyre hjørne. Nå snur bildet seg 90 grader hver gang vi trykker på knappen.

I den nyeste versjonen av Apple Bilder kan du også snu video. Det er smart hvis kamera ditt ikke skjønte om du ville filme i høyde- eller breddeformat.

2. Vi beskjærer bildene våre med Apple Bilder

I den samme menyen som vi finner funksjonen som roterer bilder, finner vi beskjærings-verktøyet. Vi bruker det hvis vi vil skjære bort noe vi ikke vil ha med i bildet, eller hvis vi vil zoome inn på noe.

Noen ganger velger vi også et nytt format til bildet vårt. Det gjør vi ved å trykke på ikonet nede i høyre hjørne, hvor vi kan velge hvilket format bildet skal ha.

> Les også: 6 apper fotografen må ha på telefonen sin.

Et bilde blir redigert i Apple Bilder

Her er vi i ferd med å snu på et bildet i Apple Bilder så horisonten blir rett.

© Shutterstock

3. Apple Bilder er smart for markeringer

Vi bruker kameratelefonene våre på jobb daglig. Vi tar for eksempel bilder av ting og tekster som vi må huske.

Noen ganger er det imidlertid nødvendig å kunne skrive opplysninger på bildet eller fremheve noe vi vil at også for eksempel kollegaene våre skal legge merke til.

Når du trykker på Rediger, kommer du inn i redigeringsmodulen, hvor du kan se en liten sirkel med tre prikker.

Når du trykker på det ikonet, får du mulighet for å trykke på Merking. Her inne kan du skrive og tegne på bildet, men du kan også trykke på sirkelen med et plusstegn i.

Nå kan du for eksempel ramme inn ting med firkanter og sirkler. Du kan også legge til tekst eller sette inn din egen underskrift.

En stilig detalj er også at du kan sette inn et forstørrelsesglass som zoomer på bildet. Det bruker vi særlig hvis vi for eksempel vil vise spesielle detaljer i bildet.

> Les også: Bli en bedre fotograf med Fotoskolen.

NASA-bilde hvor det er zoomet inn på Buzz Aldrin

Her har vi zoomet inn på bildet så vi kan se at Buzz Aldrin faktisk ser mot fotografen, Neil Armstrong.

© NASA

4. Apple Bilder fikser små og raske forbedringer

Apple Bilder kan selvfølgelig også redigere et bilde. Vi bruker imidlertid ofte andre apper når bildebehandlingen vår må være skikkelig god. Her kan se de andre appene vi bruker ofte.

Men det betyr ikke at vi ikke noen ganger bruker bruker Apple Bilder til å utføre en rask redigering av bildene våre. Trykker du på Rediger i Apple Bilder, kan du velge det lille ikonet som forestiller en knapp du kan skru på.

Her kan du justere lyset, fargen eller gjøre bildet svart-hvitt. Det er ofte i Lys-kategorien vi her i redaksjonen utfører små forbedringer av bildene våre.

Har du for eksempel tar et bilde av et papirark eller en skjerm under en konferanse eller forelesning, kan du bruke Apple Bilder til å gjøre teksten skarpere.

Det gjør du ved å øke kontrasten, trekke Svartpunkt ned og øke Glans og Eksponering.

Nå er den svarte teksten helt svart, og den hvite bakgrunnen er helt hvit. Det gjør det ofte mye enklere å lese teksten.

> Les også: 3 tegn på at du ikke må oppgradere kameraet ditt ennå.

Her bruker vi ikke Apple Bilder

Selv om vi ofte bruker Apple Bilder til daglig, er det også situasjoner der vi bevisst velger bort appen. Det er nemlig noen oppgaver andre apper klarer mye bedre.

1. Når vi vil redigere bilder skikkelig

Apple Bilder er ikke appen vi bruker hvis vi har tatt et godt bilde med iPhone eller vanlige kamera og vil go det en skikkelig runde i bildebehandlingen.

Vi foretrekker mange andre apper å behandle bildene våre i, hvis det skal gjøres på telefonen. Vi bruker for eksempel gratisappen SnapSeed, som er både mer brukervennlig og gir mer kontroll.

> Les også: Derfor bør du fotografere med mobilen - noen ganger.

En telefon med Snapseed-appen åpen

Skal vi behandle flotte bilder, velger vi ofte appen Snapseed, som gir oss mer kontroll.

© Shutterstock

2. Når vi setter sammen video

Akkurat som at vi mangler kontroll når vi behandler bilder, mangler vi også kontroll over filmene våre når vi bruker Apple Bilder.

Vi er fornøyde med de små endringene vi kan utføre i Apple Bilder på iPhone, men skal det bli litt råere og bedre, bruker vi andre apper. De gir oss for eksempel mulighet for å legge flotte effekter på videoene våre.

> I et videokurs i Fordelssonen går vi gjennom hvordan du bruker manuelt fokus. Se videoen her.

3. Når vi lagrer bildene våre

Søkesystemet i Apple Bilder oppgradert kraftig i iOS 13. Nu kan du for eksempel sortere bildene dine etter forskjellige tidsperioder.

Vi foretrekker imidlertid fortsatt at bildene våre ikke bare ligger i Apple Bilder. Vi tømmer nemlig ofte bildene på kameratelefonen, for de blir automatisk lastet opp til for eksempel Google Foto eller en annen tjeneste.

Inntil videre er søkefunksjonen i Google Foto et hakk bedre enn på en iPhone – pluss at lagringsplassen er gratis.

> Les også: Få orden på bildesamlingen din med Google Foto.

4. Når vi vil ha inspirasjon til redigeringen

Et portrett redigert med en look som fra 1970-tallet.

Vi finner ofte inspirasjon til redigeringsstiler på andre steder enn i Apple Bilder.

© Shutterstock

I flere andre apper for bildebehandling kan du finne inspirasjon og veiledninger til hvordan du kan behandle bildene dine.

Apple Bilder har ikke denne funksjonen, men tilbyr bare noen forhåndsdefinerte redigeringer. Vi liker godt at de andre appene for eksempel tar oss i hånden og lærer oss hvordan vi for eksempel gir bildet vårt et utseende som fra 1970-tallet, som på bildet over.

> Les også: Slik filmer du den beste videoen.

Kanskje du er interessert i...