Feil som ødelegger portrettene dine

Det er gøy å ta portrettbilder, men hvis du vil komme hjem med gode bilder, må du unngå disse fem feilene. 

© Shutterstock

5 nybegynnerfeil som ødelegger portrettene dine

Hvis portrettet skal fungere, er det viktig at du styrer unna disse fem feilene som veldig mange nybegynnere gjør.

10. august 2020 av Sarah Marie Winter

Gjennom årenes løp har vi sett mange mislykkede portrettbilder, og ofte er det de samme feilene som ødelegger et ellers godt bilde. 

Det fine er at det er ganske lett å unngå når man bare er oppmerksom på dem. Her får du fem av de vanligste nybegynnerfeilene – og hvordan du unngår dem. 

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder

1. For skarpt lys

Mange nybegynnere tror at det er best å fotografere midt på dagen, for da er det mye sol, noe som gjør at de kan bruke en veldig lav ISO-verdi.

Dessverre er det også på dette tidspunktet sollyset er skarpest, og det gjør at modellen din må knipe sammen øynene helt for ikke å bli blendet. Samtidig kaster solen harde, og lite kledelige skygger i ansiktet. 

Hvis du skal fotografere midt på dagen, må du flytte modellen din inn i skyggen, eller bruk eventuelt en diffuser til å myke opp lyset. Ofte følger det med en diffuser når du kjøper et reflektorsett. 

> Les også: 5 tips for å ta gode portrettbilder

2. Forstyrrende baggrund

Du kan ha verdens beste kamera og verdens flinkeste modell, men hvis bakgrunnen din bare er rot, vil uansett portrettbildene dine bli uinteressante. 

Bruk derfor tid på å finne en bakgrunn uten forstyrrende elementer som kan stjele fokus – for eksempel greiner som ser ut som om de vokser opp fra hodet til modellen, eller søppeldunker, parkerte biler og lignende.

Hvis det er helt umulig, flytter du modellen så langt bort fra bakgrunnen som mulig. Jo lenger unna bakgrunnen modellen din står, desto mer utvisket vil den bli.

> Les også: Derfor er et 50 mm-objektiv din beste venn

3. For stor blenderåpning

Det kan være fristende å velge den største blenderåpningen til objektivet for å få kraftigst mulig uskarphet i bakgrunnen, men det er ingen god idé.

Den veldig lille dybdeskarpheten gjør nemlig at det blir veldig vanskelig å legge fokus nøyaktig. Samtidig er de fleste objektiver mindre skarpe på store blenderåpninger.

Blend derfor ned minst ett trinn, for eksempel F2.0 hvis maksimal blenderåpning er F1.4. 

> Les også: Backup av bilder på den sikre måten

4. Feillagt fokus

Mange nybegynnere bruker autofokus med automatisk valg fordi det går raskere enn å måtte flytte rundt på fokuspunktene selv.

Problemet er bare at automatiske autofokusering ofte tar tak som er nærmest kameraet, som regel nesetippen. 

Bruk i stedet autofokus med enkelt fokuspunkt og legg det på det nærmeste øyet. Dermed er du sikker på ikke å komme hjem med ufokuserte bilder.

> Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

5. Overdreven bruk av Photoshop

Det må da være lov å bare fjerne en kvise eller to når du jobber med portrettet i Photoshop? 

Jo, men plutselig har én kvise blitt til ti, og da har du også glattet ut huden på kinnene, fjernet linjene under øynene og gjort tennene litt hvitere.

Vær ytterst forsiktig når du behandler bilder av mennesker – resultatet blir fort unaturlig, og du vil jo helst at man skal kunne kjenne igjen modellen på bildene dine.

> Les også: Den beste appen for bildebehandling

Kanskje du er interessert i...