I butikker og på hjemmesider støter man på mange forskjellige betegnelser for kameratyper, og noen typer har til og med flere navn.
Her får du et overblikk.
Actionkamera
Mange kaller også denne kameratypen for GoPro etter firmaet, som nærmest oppfant dem og har vært førende innen denne typen.
Det finnes imidlertid også mange andre produsenter av actionkameraer.

Actionkameraene er små og lette. Dette GoPro HERO8 black er bare 6,6 cm bredt og 4,9 cm høyt.
© GoProActionkameraene er små, har ofte en meget kraftig vidvinkel, og de kan monteres på alt fra dyr til hjelmer og utsiden av en bil ved hjelp av seler, beslag og sugekopper.
De kan som regel tåle en runde under vann.
Kompaktkameraer
Kompaktkamera er fellesbetegnelsen for kameraer, hvor objektiv og kamerahus er bygget sammen. De er imidlertid ikke nødvendigvis spesielt kompakte. Det finnes forskjellige undertyper, og under kan du se tre av de mest vanlige.
Betegnelsen superzoomkameraer brukes typisk om kameraer med 10x optisk zoom eller mer. I dag fås de med helt opp til 125x zoom, som tilsvarer 24-3000 mm.
Undervannskameraer er hardføre lommekameraer som kan tåle å bli med under vann og typisk også klarer frost, støv og slag.

Undervannskameraet Panasonic Lumix DC-FT7 kan bli med ned på 31 meters dybde og klarer minus ti grader.
© PanasonicEr du abonnent på Digital FOTO, kan du se videoen, hvor vi utsetter to undervannskameraer for en høytrykkspyler, en firehjulstrekker i gjørme, å bli slept etter en drone og en gassbrenner.
En egen type er kompaktkameraer med stor sensor, hvor bildebrikken er på noenlunde samme størrelse som i spejílrefleks- og systemkameraer.
Dermed kan du få høy bildekvalitet, men du kan ikke skifte objektiv.
> Les også: Derfor trenger du et kompaktkamera
Speilreflekskameraer
Denne kameratypen kalles også DSLR (Digital Single-Lens Reflex) og er et kamerahus, hvor du kan bruke utskiftbare objektiver.
Bildebrikkene er store, så du får høy bildekvalitet. Lyset, som kommer inn gjennom objektivet, treffer et speil som sender lyset videre opp til det optiske søkersystemet, så du via søkeren kan se direkte ut gjennom objektivet.

Nikon D780 er et speilreflekskamera med en stor full-frame-sensor.
© NikonDeler av lyset sendes også til kamerets autofokussensor, og når du trykker ned utløserknappen klappes speilet opp, så lyset sendes direkte inn til bildebrikken.
Umiddelbart etter lukker speilet ned igjen, så du kan se gjennom søkeren.
> Les mye mer om speilreflekskameraer her.
Speilløse systemkameraer
Ble tidligere kalt EVIL (Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens), DSLM (Digital Single Lens Mirrorless), MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) og hybridkameraer.
I de speilløse systemkameraene er kamerahuset og objektivet separat, så du kan skifte objektiv så det passer til oppgaven.

Når du skifter objektiv på et speilløst systemkamera som dette Fujifilm X-Pro3, ser du direkte inn på bildebrikken. På speilreflekskameraer ser du inn på speilet.
© FujifilmSom i speilreflekskameraer er bildebrikkene store, så du får høy bildekvalitet.
I forhold til speilreflekskameraer er speilet fjernet, så det er ikke en optisk søker men bildet ses i stedet på skjermen eller i en elektronisk søker.
Kameraene er typisk litt mindre enn speilrefleks.
> Les også: Bør du velge et system- eller speilreflekskamera?