Panasonic Lumix DC-S1R
© Panasonic

Her får du kontroll på kameratypene

Actionkamera, speilløst og speilreflekskamera er bare noen av betegnelsene du kan støte på når du leser om kameraer. Her gir vi deg oversikten over de forskjellige typene.

I butikker og på nettsider finnes det mange forskjellige betegnelser på kameratyper. 

Her får du en oversikt over de ulike typene og deres fordeler og ulemper. 

Actionkamera

Mange kaller også denne kameratypen GoPro etter selskapet som nærmest oppfant dem og har vært ledende innen denne typen.

Men det finnes også mange andre produsenter av actionkameraer.

> Les mer om GoPro her.

GoPro HERO10 Black

Actionkameraene er små og lette. Dette GoPro HERO10 Black er bare 7,1 cm bredt og 5,1 cm høyt. 

© GoPro

Actionkameraene er små, har ofte en veldig sterk vidvinkel og kan festes på alt fra dyr til hjelmer og utsiden av en bil ved hjelp av stropper, beslag og sugekopper. 

De tåler ofte å være under vann.

Kompaktkameraer

Kompaktkamera er fellesbetegnelsen på kameraer der objektiv og kamerahus er bygget sammen. De er imidlertid ikke nødvendigvis så kompakte. Mange produsenter har kuttet kraftig ned på kompaktkameraene de siste årene i takt med at mobiltelefonene blir stadig bedre på kamerasiden.

Det finnes forskjellige undertyper, og nedenfor kan du se tre av de vanligste variantene.

Betegnelsen superzoomkameraer brukes vanligvis om kameraer med 10x optisk zoom eller mer. I dag fås de med opptil 125x zoom, som tilsvarer 24–3 000 mm.

Undervannskameraer er solide lommekameraer som tåler å bli med deg under vann, og som ofte også tåler kulde, støv og slag.

Panasonic Lumix DC-FT7

Undervannskameraet Panasonic Lumix DC-FT7 tåler dybder på opptil til 31 meter og ti kuldegrader.

© Panasonic

En spesiell type er kompaktkameraer med stor bildebrikke, der bildebrikken er omtrent like stor som i speilrefleks- og speilløse systemkameraer

Dermed kan du få høy bildekvalitet i en kompakt størrelse, men du kan ikke bytte objektiv.

> Les også: Derfor bør du ha et kompaktkamera

Speilreflekskameraer

Denne kameratypen kalles også DSLR (Digital Single-Lens Reflex) og er et kamerahus der du kan bruke utskiftbare objektiver.

Bildebrikkene er store slik at du får høy bildekvalitet. Lyset som kommer inn gjennom objektivet treffer et speil som sender lyset videre opp til det optiske søkersystemet, slik at du via søkeren kan se ut gjennom objektivet.

Nikon D780

Nikon D780 er et speilreflekskamera med stor fullformatbrikke.

© Nikon

Deler av lyset sendes også til kamerets autofokussensor, og når du trykker ned utløserknappen, slås speilet opp slik at lyset sendes rett inn til bildebrikken. 

Umiddelbart etter går speilet ned igjen, slik at du kan se gjennom søkeren.

Nåtidens nyeste speilløse systemkameraer har en rekke fordeler sammenlignet med tradisjonelle speilreflekskameraer, og derfor satser de fleste produsenter i større grad på speilløse kameraer.

> Les mye mer om speilreflekskameraer her.

Speilløse systemkameraer

I de speilløse systemkameraene er kamerahuset og objektivet separate deler, og dermed kan du bytte objektiv så det passer til oppgaven.

Canon EOS R7

Når du bytter objektiv på et speilløst systemkamera som dette Canon EOS R7, ser du direkte inn på bildebrikken. På speilreflekskameraer ser du inn på speilet.

© Canon

I forhold til speilreflekskameraer er speilet fjernet, så det er ikke en optisk søker, men bildet ses i stedet på skjermen eller i en elektronisk søker. Derfor kan kameraene vanligvis utføre mindre enn speilrefleks.

Siden søkeren er elektronisk kan du se bildet med de fargene og den eksponeringen som bildet får. Autofokus i de nyeste kameraene er ofte mer avansert enn i speilrefleks.

> Les også: Bør du velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

Målsøkerkameraer

Ser du i søkeren på speilreflekser og speilløse systemkameraer, får du samme utsnitt som objektivet ser. Søkerbildet skapes nemlig via objektivet.

I et målsøkerkamera finnes det et spesialobjektiv for søkeren som ser ut gjennom sitt eget vindu. Vanligvis vil en ramme i søkeren angi hvor mye av synsfeltet du får med det valgte objektivet. På den måten kan du ofte se om noe er på vei inn i bilderammen.

Leica M11

I dag finnes det bare Leicas M-kameraer av denne kameratypen. Vi ser den spesielle søkeren i Leica M11 øverst til høyre.

© Leica

Mellomformatkameraer

Slike kameraer har tradisjonelt vært ganske store og er derfor ofte blitt brukt i fotostudioer. De er oppkalt etter den store bildebrikken sin i såkalt mellomformat, som gir høy bildekvalitet.

Hasselblad, Phase One, Pentax og Fujifilm lager mellomformatkameraer, og både Hasselblad og Fujifilm lager også forholdsvis kompakte modeller som du kan bruke utenfor studioet.

Oppløsningen er ofte svært høy slik at du får mange detaljer.

Fujifilm GFX 100S

Fujifilm GFX 100S har en stor mellomformatbrikke på 43,8 x 32,9 mm og en oppløsning på 102 megapiksler.

© Fujifilm

Kanskje du er interessert i...