I dag har de speilløse systemkameraene innhentet og på flere punkter gått forbi speilreflekskameraerne, som i mange år var den eneste seriøse kandidaten for et profesjonelt kamera.
Her ser du hvorfor du bør velge et speilløst systemkamera.
1. Speilløse systemkameraer er mindre og lettere
2. Du kan ta flere bilder i sekundet
3. Speilløse systemkameraer er lydløse
4. Autofokus i toppklasse
5. Du får en avansert søker
1. Speilløse systemkameraer er mindre og lettere
De speilløse systemkameraene er ofte mindre og lettere enn tilsvarende speilreflekskameraer. Det kommer blant annet av at lyset lander direkte på bildebrikken i de speilløse systemkameraene.
Lyset må nemlig ikke reflekteres av et speil og opp i søkeren, noe det må i et speilreflekskamera. Derfor er de fleste speilreflekskameraene tyngre og tykkere.
> Les også den nye e-boken i Fordelssonen: Slik tar du flottere landskapsbilder.
2. Du kan ta flere bilder i sekundet
Generelt kan et speilløst systemkamera ta flere bilder i sekundet enn det et speilreflekskamera kan. Det skyldes at det ikke er nødvendig å slå et speil opp og ned mellom hvert bilde.
Du kan også ta veldig mange bilder i sekundet med noen speilreflekskameraer, men generelt takler de speilløse systemkameraene mange bilder i sekundet best.
Med et for eksempel et Sony A9 II kan du ta 20 bilder i sekundet i full oppløsning, uten å oppleve at søkeren blir svart mellom hvert bilde. Dette er ikke mulig med et speilreflekskamera.
> Les også: 7 hemmeligheter i kameraet som gir bedre bilder.
3. Speilløse systemkameraer er lydløse
I speilløse systemkameraer har du mulighet for å ta bilder lydløst og samtidig bruke kamerasøkeren. Også dette kommer av at et systemkamera bruker elektronisk lukker og ikke et speil.
Et lydløst kamera er for eksempel nyttig når du fotograferer sport eller andre begivenheter der du ikke kan bråke eller bare vil fotografere mer anonymt.
> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene.

Ved introduksjonen, på begynnelsen av 2019, kostet det speilløse systemkameraet Canon EOS RP 15 500 kroner, men i dag fås det for under 14 000 kroner, noe som gjør det til et av de billigste kameraene med den store fullformatbrikken.
© Canon4. Autofokus i toppklasse
Særligt på autofokus er de speilløse systemkameraene ledende.
Flere av modellene har nemlig såkalt hybridfokus som kombinerer det beste fra den raske fasedeteksjonen med nøyaktig kontrastdeteksjon.
I systemkameraene kan du også bruke øye- og ansiktsgjenkjenning, hvor kameraet stiller skarpt selv. Endelig har flere speilløse systemkameraer i dag også mulighet for å følge et motiv automatisk. Her følger kameraets autofokus motivet, uansett hvordan det beveger seg.
> Les også: Slik bruker du kontinuerlig autofokus.
5. Du får en avansert søker
De speilløse systemkameraene har også søkere der du allerede før du tar bildet ditt, kan se, hvordan dybdeskarpheten og lyset vil se ut. Det gir god sikkerhet når du fotograferer.
Etter hvert har også de digitale søkerne blitt så skarpe at du ikke opplever forsinkelser eller dårlig kvalitet i søkeren.
De fleste speilreflekskameraer tilbyr imidlertid mange av de samme funksjonene når det gjelder bruk av elektronisk søker. Det er likevel bare mulig hvis du bruker lcd-skjermen på kameraet og ikke den optiske søkeren.
Hvis du fortsatt er i tvil om du bør velge speilløst systemkamera eller speilrefleks, har vi sett på flere fordeler og ulemper her.
> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå.