Slutt på selvlysende fargeskjær

Slutt på selvlysende fargeskjær

Ny teknologi i Lightroom fjerner effektivt vanskelige tilfeller av kromatisk aberrasjon fra bildene dine.

30. april 2012

Adobe er klar med en ny, foreløpig versjon av Lightroom 4, som inneholder gode nyheter til alle som er lei av de selvlysende fargeskjærene som ofte oppstår i kontrastfulle overganger. Det er nemlig kommet en ny teknologi, som ikke bare fjerner den vanlige typen kromatisk aberrasjon, men også får bukt med en mer vanskelig type.

Det er nemlig høyst normalt at det oppstår lysende fargeskjær langs kanter når man fotograferer med en optikk på største blenderåpning. Det sjker selv med svindyre optikker som f.eks. Canon EF 85mm F1.2 L II USM til 17 000 kroner. Men med et helt ny funksjon kalt Defringe i Lightroom, kan dette nå fjernes. Du kan selv se eksempler her på hvor effektiv funksjonen er.

Den nye Defringe-funksjonen finnes inntil videre bare i en såkalt Release Candidate 2-versjon av programmet. Det er altså snakk om en foreløpig utgave som du kan hente gratis her. Denne nye versjonen støtter også raw-filer fra f.eks. Nikon D3200, Olympus OM-D E-5M, Pentax K-01, Samsung NX20 og Sony Alpha57.

Kanskje du er interessert i...