Speiling av trær med snø

Frost er noe som får mange til å forskanse seg innendørs, men det er en gavepakke for fotografer. Her får du fem idéer til alternative vintermotiver som kan gi forrykende bilder.  

© Shutterstock

5 spennende vintermotiver til landskapsfotografen

Når snøen faller, endrer bakke, skog og by fullstendig karakter, og du får nærmest et stemningsfullt landskap servert. Her får du 5 idéer til motiver du kanskje ikke har prøvd deg på før.

17. januar 2020 av Sarah Marie Winter

Det er ingen grunn til å gå i dvale i vintermånedene, for rett utenfor står motivene i kø. Uansett om omgivelsene dine er begravet under en tykk dyne av snø eller bare er blitt pudret med et lag rim gir minusgradene deg muligheten til å gå flotte bilder. 

Her får du 5 idéer du kan gå ut og fotografere når frosten biter.

> Les også: Pass på fotoutstyret i kulden

1. Nakne trær i tåke

Træer i rimfrost og tåge

Et skogområde hvor trærne står spredt er perfekt til denne typen landskapsbilde. De forskjellige avstandene trærne befinner seg på gir nemlig en god dybde.

© Shutterstock

Med nattefrost følger ofte morgentåke, og det kan du bruke til å få inn mystikk i landskapsbildene dine. Finn et område hvor det står flere nakne trær og gå tett på ett av dem for å skape dybde i bildet som vist over. 

Tåke og dis kan lure både autofokus og lysmåleren i kameraet, så velg et enkelt fokuspunkt, og legg det på kanten av treet hvor det er stor kontrast. Skru opp 1-2 på eksponeringskompensasjonen så bildet ikke blir undereksponert. 

> Les også: Slik tar du flotte familiebilder om vinteren

2. Snøkledde trær i froskeperspektiv

Tretopper med snø sett nedefra

Hvis du vil gi bildet et kaldere skjær, så velg en annen hvitbalanse enn den automatiske, f.eks. Dagslys.

© Shutterstock

Nåletrær taper i motsetning til mange andre trær ikke bladene om høsten, og det gjør dem til et klassisk vintermotiv. Men hvis du stiller deg mellom en klynge trær og peker kameraet oppover, kan du få et annerledes bilde med en nærmest symmetrisk komposisjon.  

Bruk et vidvinkelobjektiv på mellom 14 og 28 mm, så du får med så mange trær som mulig, og gå gjerne et par skritt frem og tilbake mellom bildene så du får det beste utsnittet. 

> Les også: 5 feil nybegynneren gjør med vidvinkel

3. Strømmaster mot en hvit himmel

Strømmast i snølandskap

Hvis du står for langt fra strømmasten til at du kan fylle bilderammen med den, så beskjær bildet i bildebehandlingen. På den måten blir uttrykket i bildet sterkere enn hvis det var en masse forstyrrende detaljer rundt strømmasten.

© Shutterstock

Bor du et sted som får masser av snø om vinteren, så utnytt de kritthvite omgivelsene til å få enkle og rolige landskapsbilder med et grafisk uttrykk. 

Et opplagt motiv er f.eks. strømmaster, som har en stram og ytterst gjenkjennelig form, som trer flott frem på en snøkledd bakke. Det er best om himmelen også er helt overskyet så himmel og jord går i ett.

Det er en god idé å skru opp eksponeringskompensasjonen et par trinn så snøen blir kritthvit i stedet for grå. Det gjør ikke noe om høylysene brenner ut for slik ser de jo også ut i virkeligheten.

> Les også: Slik tar du enkle og flotte landskapsbilder

4. Snøfnugg i blitslys

Bruk det kraftige lyset fra en blits til å skape et dramatisk bilde som man må se på en ekstra gang for  å forstå hva som foregår. 

© Shutterstock

Det er ingen som sier at landskapsbilder må tas i dagslys. Hvis det begynner å snø etter at mørket har falt på, kan du bruke enten den innebygde eller en ekstern blits til å få unike, kunstneriske bilder av den dalende snøen.

Det er viktig at du har et enkelt element i bakgrunnen som du kan stille skarpt på, f.eks. ett eller flere trær som vist over. På den måten blir snøfnuggene til store, ufokuserte sirkler som skaper et interessant element i forgrunnen.

> Les også: 9 funksjoner i blitsen du bør kjenne til.

5. Strukturer i isen

Øresundsbroen om vinteren

På denne tiden av året er det ikke mye lys til rådighet, så hvis du vil unngå at ISO'en går for høyt er det smart å ta med seg et kamerastativ. 

© Shutterstock

Vann er allerede et populært motiv blant landskapsfotografer, men når vannet fryser, gir det enda flere muligheter for spennende bilder. Finn et sted hvor du kan få til en komposisjon, f.eks. ved en bro eller en strand.

Du får det beste resultatet hvis du fotograferer ved soloppgang eller solnedgang. Her står solen nemlig så lavt at lyset treffer strukturene i isen og får dem til å tre tydeligere fram. Samtidig får du en himmel med blendende farger. 

> Les også: Fotoguidens beste tips til landskapsbilder

Kanskje du er interessert i...