Mann med speilreflekskamera

Det er lurt å sjekke hvordan kameraet ligger i hendene dine.

© Shutterstock.com

Dette må du sjekke før du kjøper nytt kamera

Når du skal kjøpe et nytt kamera, er det mange spesifikasjoner og funksjoner å holde styr på. Vi har laget en liste over de ti viktigste tingene du må passe på.

19. juni 2019 av Kristoffer Engbo

Det er mange funksjoner og spesifikasjoner å ta stilling til når du er ute etter et nytt kamera som passer perfekt til deg.

Det er selvfølgelig lurt å lese tester og anmeldelser av kameraer, for eksempel i Utstyrsguiden, så du kan se hva ekspertene synes om modellene du har i tankene.

Men avhengig av behovene dine kan det være noen spesifikasjoner eller funksjoner på kameraene som du må ta spesielt alvorlig, og det hjelper vi deg med her.

1. Bildebrikkestørrelse
2. Fokuspunkter
3. Bilder pr. sekund
4. Batterilevetid
5. ISO-verdi
6. Skjerm
7. Ergonomi
8. Oppløsning
9. Kamerasystemet
10. Tetting

1. Bildebrikkestørrelse

Noe av det som påvirker bildekvaliteten aller mest, er størrelsen på bildebrikken.

Bildebrikken fanger opp lyset på samme måte som filmen i et analogkamera.

Bildebrikke i systemkameraet Nikon Z 6.
Nikon Z 6

På de fleste systemkameraer kan man se rett inn på bildebrikken når man bytter objektiv. I Nikon Z 6 sitter det en stor fullformatbrikke.

© Nikon

Bildebrikken i billigere kompaktkameraer og i mobiltelefoner er mindre enn en lillefingernegl, mens den i et fullformatkamera er på størrelse med et stort frimerke, og det gir langt bedre bildekvalitet med flere detaljer.

> Les mer om de forskjellige bildebrikkestørrelsene her.

2. Fokuspunkter

Noen kameraer har flere tusen fokuspunkter, men faktisk er det ikke så avgjørende om det er 50 eller 5000, som man skulle tro. 

Det er viktigere om de er godt fordelt over bildeflaten, så du også kan få kameraet til å stille skarpt ut mot hjørnene.

Som regel dekker fokuspunktene en større del av bildeflaten når du bruker live view, enn med den optiske søkeren på et speilreflekskamera. Fokuseringen kan imidlertid gå raskere med søkeren.

> Lær deg å bruke autofokuspunktene i kameraet ditt her. 

3. Bilder pr. sekund

Bilder pr. sekund oppgis også som fps eller bps.

Hastigheten er ikke så viktig hvis du primært skal fotografere landskap, arkitektur eller portretter, men gjelder det rask action og sportsbilder, er det en stor fordel hvis kameraet kan ta ti bilder i sekundet eller mer.

4. Batterilevetid

Det er selvfølgelig best hvis batterierne holder lenge, så du ikke risikerer å miste gode motiver. I praksis opplever vi imidlertid ofte at man kan ta en hel del flere bilder pr. opplading enn det som er oppgitt i spesifikasjonene.

Tallene i spesifikasjonene er nemlig som regel laget etter en prosedyre der kameraet blir skrudd av og på ofte, og hvor man bruker en god del blits. Hvis du filmer mest, tærer det selvfølgelig mer på batteriet.

Er det oppgitte antallet bilder pr. opplading under 400, vil vi anbefale å supplere med et ekstrabatteri hvis du skal ta mange bilder på en fototur.

> Les også: Slik øger du batteriets levetid

5. ISO-verdi

Med en høy ISO-verdi kan kameraet fotografere i svakere lys uten at bevegelser blir uskarpe. Når du øker ISO-verdien, forsterkes bildesignalet fra bildebrikken, men det gir også støy i form av korn i bildene.

Noen kameraer tilbyr seks- eller sjusifrede ISO-verdier, og det trenger ikke nødvendigvis være en kvalitet i seg selv, for det sier ingenting om hvor gode, eller dårlige bildene blir på de høyeste ISO-verdiene.

De aller høyeste verdiene kan brukes i veldig svakt lys, men du må regne med kraftig støy og dårlige farger. En veldig høy ISO-verdi kan imidlertid være en indikator for at middels høye verdier, for eksempel 25 600 eller 51 200 fungerer ganske så godt.

Vi fotograferer sjelden på verdier over 12 800, så ofte er det viktigere hvor gode bildene blir på de lave og middels høye verdiene.

Les mer om ISO-verdi her.

6. Skjerm

I dag ligger størrelsen på LCD-skjermen typisk på mellom 3,0 og 3,2 tommer. Imidlertid er skjermoppløsningen minst like viktig. Du må opp på rundt en million punkter og gjerne mer for at den ikke skal se litt piksellert ut.

Det er også en fordel hvis den er fleksibel og kan vris i flere retninger. Da kan du lett sjekke komposisjonen fortløpende når du holder kameraet over hodet eller nede på bakken. 

Lcd-skjermen på Panansonic Lumix DC-G90.

Noen fleksible skjermer kan bare vippe opp og ned, mens andre, som denne på Panasonic Lumix DC-G90, kan vris i alle retninger.

© Panasonic

7. Ergonomi

Har du mulighet for det, er det lurt å prøve kameraet i en butikk så du kan kjenne om det ligger godt i hendene dine – også når det er et objektiv på på. 

Samtidig sjekker du om du lett kan komme til de viktigste knappene.

8. Oppløsning

Tidligere var kameraenes oppløsning avgjørende, men i dag, hvor de fleste kameraer har 12,0 megapiksler eller flere, betyr det ikke så mye – særlig ikke når bildene vises på en skjerm.

En detaljert 4K-skjerm tilsvarer til 8,3 megapiksler, og med drøyt 17 megapiksler har du nok til et utskrift av veldig høy kvalitet i A3-format. Med mange piksler har du selvfølgelig mulighet for å beskjære og fortsatt ha nok piksler til store utskrifter.

> Les også: Slik skriver du ut bildene dine på nett

9. Kamerasystemet

Skal du kjøpe et speilreflekskamera eller systemkamera, er det verdt å se på hvilket tilbehør du kan få i form av blits, objektiver med mer – og selvfølgelig hva du allerede har.

Noen systemer kan ha spesialobjektiver og annet som andre ikke kan levere.

Har du gamle objektiver liggende, kan det også hende at du kan bruke dem på det nye kameraet, hvis du kan få en adapter mellom de to.

> Her kan du lese om du bør velge et systemkamera eller et speilreflekskamera

10. Tetting

Du bør også vurdere om du skal gå for en værbestandig modell, hvor skjøter, lokk og annet er forseglet slik at vann støv og fukt ikke kan komme inn.

De fleste kameraer tåler noen smådrypp, men er det støv og større mengder regn, må du ha egnet tetting.

Abonnerer du, kan du også laste ned en interaktiv utgave av veiledningen i Fordelssonen, hvor du kan klikke deg inn på tester av utvalgte kameraer i Utstyrsguiden.

Kanskje du er interessert i...