Turistattraksjonen Colosseum i Roma fotografert foran en stor vanndam

Vakre bygninger blir bare enda vakrere når de speiles i en innsjø eller bare en vanndam. Gå på jakt etter flotte speilinger når det har regnet mens du er på storbyferie. 

© Shutterstock

5 tips til å ta flotte bilder når det regner i ferien

Det kan være fristende å pakke bort kameraet og søke ly når det høljer ned. Men vått vær kan faktisk gi deg noen vakre – og annerledes – feriebilder.

1. Bruk en plastpose rundt kameraet

Først og fremst bør du beskytte utstyret ditt mot fuktighet. Det finnes masse dyrt ekstrautstyr, men en frysepose kan også gjøre samme nytten, og den kan du ha i lommen hele tiden.

Til et vanlig speilreflekskamera med kitobjektiv kan du bruke en pose på 8 liter. Plasser kameraet ned i posen med objektivet foran, og strekk en gummistrikk rundt den ytterste delen av objektivet slik at posen holdes fast. 

Lag hull i posen ved frontglasset og riv rundt langs kanten med fingrene eller klipp ut stykket med en saks. Trekk posen litt lenger frem slik at den dekker litt ut over objektivet og dermed beskytter frontobjektivet på en god måte.

Vi har laget en video, hvor vi viser dette trikset samt 3 andre smarte fototriks med en plastpose

2. Gå på jakt etter vanndammer

Hvis du fotograferer Colosseum, Eiffeltårnet eller Big Ben på en dag med høy sol og skyfri himmel, er det stor sjanse for at du får det nøyaktig det samme bildet som turisten ved siden av deg. 

Her kan regnet gjøre en stor forskjell for bildet ditt. 

Gå på jakt i byen etter attraksjoner med vanndammer i nærheten – og gå helt ned på kne, så du får en perfekt speiling av bygningen i vannoverflaten. 

Hvis det har regnet mye, vil det være lettere å finne en vinkel uten turister. Vent eventuelt til solen er gått ned, for da vil det kunstige lyset fra bygningen skape en stemningsfull effekt. 

Les også: 5 tips til gode bilder med reflekser

3. Bruk paraplyene i et gatefoto

Paraplyer i forskellige farger fotografert fra et høyt punkt

Paraplyer i forskjellige farger og former kan bidra positivt til bildet ditt. 

© Shutterstock

En asfaltgrå gate blir plutselig morsom å fotografere hvis det er et mylder av paraplyer rundt i forskjellige farger og mønstre. 

Find et travelt sted og sørg for at du kan komme deg opp i høyden, for eksempel i en butikk på to etasjer, en trapp eller en bro.

Har du en paraply tilgjengelig, bruker du den til å ramme inn bildene dine ved å senke den litt slik at den dekker for skyene og du akkurat kan ane den i bildet. 

Se også: 14 kreative bilder tatt i regnvær

4. Dyrk de store kontrastene

By fotografert med høy kontrast

De truende regnskyene over byen gjør bildet langt mer interessant, enn hvis himmelen hadde vært helt blå. Svart/hvitt-konverteringen understreker ytterligere kontraster. 

© Shutterstock

En stormfull himmel kan tilføye dramatikk og kontrast til et bilde av en storby. 

Innstill kameraet til sentervektet lysmåling, og fokuser på de lyseste områdene i bildet.

På den måten vil regnskyene bli mørkere og kontrastene større. Hvis du også konverterer bildet til svart/hvitt i etterbehandlingen, vil resultatet blir enda mer effektfullt.

Les også: 7 tips til å fange uvær

5. Se etter de morsomme uttrykkene

Folk forandrer seg når det høljer ned. 

Gjennomvåte pendlere vil knipe øynene sammen i en grimase mens de kjemper seg gjennom uvær, turister vil flykte inn under nærmeste markise, og barna vil gjerne kaste seg ut i den største vanndammen de kan finne. 

Ha kameraet klart foran brystet, zoom inn hvis du kan, og fyr løs når følelsene viser seg. 

Flere tips i det nye nummeret av Digital FOTO

Du kan få mye mer inspirasjon, flere triks og gode råd fra profesjonelle reisefotografer i Digital FOTO nummer 9/2018. 

Her ser vi på de mest vanlige utfordringene på ferie, for eksempel hvordan du får et nytt og spennende bilde av en utsikt du har fotografert mange ganger før.

Slik får du flotte feriebilder i uvær

Kjøp magasinet i butikken eller tegn abonnement. Som abonnent får du tilgang til det aktuelle magasinet og de ni seneste numrene av bladet i Wype-appen.

Akkurat nå får du to numre av Digital FOTO og den store kursboken vår for bildebehandling "100 tips og kurs" for bare 49 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...