speilreflekskamera vårklart
© Shutterstock

3 tips som får fotoutstyret ditt i vårhumør

Våren er i anmnarsj, og det er på tide å gjøre kameraet klart for den nye årstiden. Her har du tre tips som sikrer deg bedre bilder med fotoutstyret ditt.

11. april 2017

Våren er endelig snart på vei, og det er tid for å gjøre kameraet klart for den nye sesongen. Her har du tre tips som sikrer deg bedre bilder med fotoutstyret – samtidig som du forlenger levetiden for det.

Alle de vårprosjektene du har drømt om lenge nå, kan snart bli en realitet. Vinteren synger nemlig på siste vers, og det gir deg anledning for flere fototurer.

Men før du pakker ned kameraet i vesken, er det lurt å sørge for at kameraet ditt er klart for våren.

Det trenger ikke å ta så lang tid, og vi lover deg at når det er gjort, vil kamera ditt ofte fungere minst like bra som da du kjøpte det. Her får du tre tips om hvordan du gjør kameraet ditt klart for våren.

1. Oppdater kameraet med ny firmware

Kameraprodusentene lager jevnlig ny firmware som kan inneholde feilrettelser, forbedringer eller også nye funksjoner. 

Derfor er det lurt å sjekke om det finnes ny firmware til kameraet ditt. Det kan du se på produsentens hjemmesider – typisk under support, hvor du finner kameramodellen din. Som oftest må du laste den ned på datamaskinen og lagre den på et minnekort, som du setter i kameraet. 

På produsentens hjemmeside beskrives det, hvordan du skal gjøre det med nettopp ditt kamera. Følg instruksjonene nøye. Husk et fullt oppladet batteri. Sjekk også om det finnes ny firmware til objektivene dine.

> Les også: Derfor må du oppdatere firmwaren i kameraet

Kamera som oppdaterer firmware.

Det er viktig at du ikke skrur av kameraet mens det oppdaterer firmwaren.

© Shutterstock

2. Finjuster autofokus i kameraet

På et speilreflekskamera er det ikke sikkert autofokussystemet treffer helt riktig når du skal stille skarpt og bruker søkeren.

Med funksjonen AF-mikrojustering eller AF-finjustering i kameraets menysystem kan du få autofokus helt korrekt. Bruk stativ, og fokuser på live view først når kameraet bruker kontrastdeteksjon. Skru av av live view, og fokuser på det samme punkt med fasedeteksjon. Hvis fokus flytter litt på seg, må du justere i menyen. 

Prøv med forskjellige verdier helt til fokus ikke lenger flytter seg når du bytter mellom kontrast- og fasedeteksjon, og sjekk skarpheten på skjermen. Har du justert tidligere, er det greit å gjøre det igen, siden fokus kan forskyve seg litt. 

Gjenta prosessen med alle objektivene dine.

> Les også: Finjuster autofokus

Kamera med live view skrudd på

Følg med på om fokus flytter seg det minste når du bytter mellom kontrast- og fasedeteksjon.

© Shutterstock

3. Fjern støv og skitt og fra kameraet

Skitt på speilet i speilreflekskameraet ditt kan vise seg i søkeren og være irriterende, også selv om det ikke kommer med på bildene. Bruk en blåseball til å fjerne løs skitt.

Du må ikke ripe opp overflaten, så vær forsiktig når du bruker blåseballen. Her kan det være fristende å bruke en liten klut med et rengjøringsmiddel, men ikke gjør det.

Hvis du bruker rengjøringsmiddel og vann til å rense speilet, kan det etterlate spor og lage små riper.

I denne videoen kan du se hvordan du renser kameraet, objektivet og vesken, så du er sikker på at støv og skitt blir fjernet skikkelig.

> Les også: Bli klar for våren med ny e-bok

Kanskje du er interessert i...