I løpet av det siste tiåret har vi på Digital FOTO anmeldt og testet mange hundre forskjellige kameraer. Noen har skuffet oss, mens andre har vært en banebrytende hit. Felles for dem alle er imidlertid at de får en karakter mellom 0 og 10, hvor en 10'er kun gis til det perfekte kamera.
For å ferie det siste tiåret har vi dykket i vårt store arkiv med anmeldelser hvor vi har funnet de tre kameraene fra hver kameraprodusent vi har gitt den høyeste karakteren gjennom de siste 10 år.
Canon gikk hardt ut
Canon toppet forholdsvis tidlig i det forrige tiåret. Allerede i 2010 sendte de sitt EOS 5D Mark II på markedet. Vi var spesielt begeistret for kameraet, og da vi anmeldte det fikk det toppkarakteren 9,2, som ikke er overgått av noe annet Canon-kamera siden.
En annen toppscorer anmeldte vi i 2015, da Canon lanserte Canon EOS 760D, som vi ga karakteren 9,1. Den gang skrev vi: "760D er akkurat nå klassens ubestridt beste speilreflekskameraet i klassen." Les hele anmeldelsen her.
Til slutt anmeldte vi også det topprofesjonelle kameraet EOS-1D X Mark II, som vi i 2016 ga karakteren 9,1. Vi var meget imponerte over kvaliteten og de mange mulighetene kameraet tilbød. Vi oppfordret til at alle som hadde rundt 50 000 kroner til overs burde kjøpe nettopp dette kameraet.
> Les også: Bør du velge systemkamera eller speilrefleks?

Nikon med sterkt comeback i 2017
Nikons best bedømte kamera i følge oss kom allerede i 2011. Her ga vi det profesjonelle D7000 den høyeste scoren et Nikon-kamera noensinne har fått, da det fikk karakteren 9,2.
Den gang hadde D7000 den nest høyeste oppløsning av alle Nikon-kameraer. Her ble de 16,2 megapikslene kun overgått av de 24 megapikslene i Nikon DX3. Til slutt hadde kameraet 39 fokuspunkter, som ga rask og presis autofokus.
Senere i tiåret kom Nikon D4S. Vi var meget imponerte over at det kunne ta 11 bilder i sekundet med et skarp autofokus. Den gang erklærte vi at det nå måtte være over med uskarpe sportsbilder. Vi kvitterte med karakteren 9,1 da kameraet kom i 2014.
Det skulle gå tre år før Nikon igjen scoret en toppkarakter. I 2017 kom Nikon D850, som også er det siste Nikon-kamera vi har gitt en toppkarakter. Vi ga det karakteren 9,1. Les anmeldelsen vår av kameraet her.
> Les også: Alt du må vite om speilreflekskameraer.

Leica er stabil i toppen
Leica har flere ganger fått flotte karakterer i anmeldelsene våre. Et eksempel på det så vi i 2015, da de lanserte Leica Q, som vi ga karakteren 8,8. Les vår anmeldelse av kameraet her.
I 2016 kom Leica med enda et kamera som retter seg mot fotografer på et høyt nivå. Vi ga det stilfulle Leica M (Typ 262) karakteren 8,6.
Den høyeste karakteren et Leica-kamera har fått hos oss ble gitt til etterfølgeren, Leica Q2, som fikk karakteren 8,9 i 2019. Kompaktkameraet med fast brennvidde kostet 37 900 kroner og kom med full-frame-sensor på hele 46,7 megapiksler, noe som er nesten dobbelt så mye som i den fire år gamle forgjengeren Leica Q.
> Les også: Fire grunner til å velge et kompaktkamera.

Fujifilm best i mellomformat
Fujifilm avsluttet tiåret med stil da de lanserte to av sine aller beste kameraer. Nylig presenterte de Fujifilm GFX 100, som vi ga toppkarakteren 9,1 i 2019. Vi var meget imponerte over det ekstreme kameraet som har en enorm sensor i mellomformat som er omkring 70 prosent større enn full-frame, og oppløsningen er på hele 102,0 megapiksler.
Året før kom Fujifilm med GFX 50R, som vi ga karakteren 9,2. Kameraet var på mange måder revolusjonerende, men spesielt prisen på mellomformatkameraet med 51,1 megapiksler var imponerende. Før Fujifilm GFX 50R kom på markedet måtte du betale det som tilsvarer en bra bruktbil for et kamera i samme kaliber. GFX 50R kan du få for omkring 45 000 kroner. Les vår anmeldelse av kameraet her.
Før de to store mellomformatkameraene kom Fujifilm på banen med det noe mindre Fujifilm X-Pro2. Da det ble lansert i 2016 ga vi det karakteren 8,9. Kameraet henvender seg til fotografer som elsker et stilfullt kamera som minner om de eldre analoge kameraene. Les vår anmeldelse av kameraet her.
> Les også: Hva er mellomformat?

Olympus satser på vannhunder
Olympus er blant de flittigste når det kommer til produksjon av hardføre kameraer som f.eks. kan tåle en dykkertur. I 2013 ble vi imponerte over nettopp det hardføre Olympus Tough TG-2, som vi ga karakteren 8,7. Les vår anmeldelse av kameraet her.
Året etter, i 2014, lanserte Olympus kameraet Olympus OM-D E-M10, som vi ga karakteren 8,8. Her var vi imponerte over hvor mye kamera Olympus hadde klemt inn i det lille og elegante kamerahuset.
Olympus' toppscorer kom imidlertid først frem i 2016, da undervannskameraet Olympus Stylus Tough TG-4 kom. Vi ga vannhunden karakteren 8,9.
> Les også: Slik fotograferer du under vann.

Panasonics tre toppmodeller
Hele tre ganger i siste tiår har Panasonic fått karakteren 8,9. Første gang var det med Panasonic Lumix DMC-GH3, som de presenterte i 2012. Les vår anmeldelse av kameraet her.
Året etter, i 2013, kom de med en splitter ny toppmodell som het Panasonic Lumix DMC-GX7. Vi ga det karakteren 8,9 og roste det for å oppfylle kravene til å være et godt kamera til profesjonelle og entusiaster. Les vår anmeldelse her.
I 2016 kom Panasonic Lumix DMC-TZ100, som kan karakteriseres som et perfekt reisekamera. Akkurat som de to foregående toppscorerne fra Panasonic ga vi det karakteren 8,9.
> Les også: Få kontroll på bildebrikkestørrelsene.

Pentax ble med i badekaret
Pentax kom godt ut i starten av tiåret da de i 2012 kom med Pentax K-30. Vi ga det karakteren 8,7 og var spesielt imponerte over at vi kunne gi det en tur under springen uten det tok skade.
I 2014 skulle Pentax forsøke å gjøre K-30 bedre. Det resulterte i Pentax K-50, som vi ikke var fullt så begeistret for. Det fikk karakteren 8,6. En egen detalj ved denne modellen var imidlertid at det kunne bestilles i 120 fargekombinasjoner. Les vår anmeldelse avkameraet her.
Pentax toppet i 2016 med Pentax K-3 II, som vi ga den hittil høyeste karakteren til et Pentax-kamera. Enda en gang baserte vi en del av karakteren på at kameraet var særdeles robust og kunne klare de fleste situasjoner en ekte fotoentusiast havner i, og vi ga det karakteren 8,8.
> Les også: Fargeorgie fra Pentax.

Ricoh topper med 360-graders-video
Ricoh lager etterhvert mange forskjellige typer kameraer. De imponerte i 2014 da de lanserte actionkameraet Ricoh WG-M1. Vi ga det karakteren 8,7. Les vår anmeldelse av kameraet her.
En oppfølger er alltid vrien hvis den første var en suksess. Det måtte Ricoh erfare da de lanserte Ricoh WG-M2 senere. Den belønnet vi med karakteren 8,5, som imidlertid er Ricohs tredje høyeste karakter gjennom siste tiår.
Toppscoreren fra Ricoh finner da også blant de mer særpregede kameratypene. 360-graders-kameraet Ricoh Theta Z1 var vi nemlig meget imponerte over. Derfor ga vi det karakteren 8,8 i 2019. Dermed fikk kameraet den høyeste karakteren gitt til et kamera fra Ricoh siste tiår. Les anmeldelsen av kameraet her.
> Les også: Slik får du bedre 360-graders-video.

Sony er den nye mesteren
Sony var litt trege med å komme seg ut av startblokken siste tiår. Nikon og Canon hadde ledertrøyen i starten av tiåret, men omkring 2015 skjedde det noe. Her lanserte Sony sin første toppscorer, Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV. Vi ga det karakteren 9,1. Les vår anmeldelse av kameraet her.
Sony var imidlertid ikke ferdige med å imponere oss. Det så vi da Sony lanserte Alpha7R II i 2017, hvor vi ga kameraet karakteren 8,9. Vi skrev den gang, at de 42,2 megapikslene sikret en suveren detaljgjengivelse, og at kvaliteten på sensor og prosessor ga flotte farger og minimalt med korn.
Til slutt utvidet Sony skalaen vår, da kameraet Sony Alpha7R IV fik den høyeste karakteren vi noensinne har gitt i Digital FOTOs historie. I 2019 tildelte vi nemlig Sony Alpha7R IV karakteren 9,5. Du kan lese hele anmeldelsen av kameraet her.
> Les også: Tre grunner til å velge et systemkamera.
