De beste tipsene for actionbilder
© shutterstock

De beste tipsene for actionbilder

Etter en lang vinter skal vi ut og røre på oss, men hvordan får du gode actionbilder av idrettsgrener som sykling, svømming og løping? Vi deler våre beste triks med deg, så du får optimale bilder.

14. mai 2013

Svømming, sykling og løping er tre populære idrettsgrener, og her guider vi deg til hvordan du tar gode bilder av actionmotiver. Ofte har disse sportskonkurransene start og mål på samme sted, noe som betyr at de logistiske utfordringene for fotogtafen er mindre. 

Her finner man som regel massevis av spennende motiver som er litt annerledes enn når utøverne er i aksjon. Har man allikevel lyst til å begi seg ut langs løypene, er det viktig å forberede seg allerede mens man sitter hjemme.

Lag en tidsplan over det hele, så du står på rett sted på rett tidspunkt. Et maratonløp kan f.eks. ta flere timer å gjennomføre, mens de kortere løpene varer fra tyve minutter og oppover. Det er derfor stor forskjell på hvordan man som fotograf skal gripe an en konkurranse. 

Et tidsskjema med estimerte tider gir en god oversikt over mulighetene for å bevege seg rundt i forhold til motivene. Det ville være ergerlig å gå glipp av målgangen fordi løpet eller svømmestevnets distanse var så kort at man ikke rakk frem før det hele var overstått.

Velg den optimale plasseringen 

Skal man følge en bestemt deltaker, finner man ut av hvor rask hun eller han er, og ved å benytte et kart over ruten kan man planlegge dekningen av konkurransen ned til minste detalj. 

En god plassering ved spesielt kortere mosjonsløp eller sykkelritt, er ved en drikkestasjon. Med den rette plasseringen kan man ved å rette kameraet i forskjellige retninger fange utø- verne i aksjon og når de stopper opp. Utstyret til fotografering av idrettsgrener trenger på ingen måte å være omfattende. Det gir langt flere muligheter hvis du både har vidvinkel og zoom, og derfor er et kit-objektiv et ganske fint utgangspunkt for actionfotografering. 

Ellers er en telezoom på 70-200 mm og en vidvinkelzoom på f.eks. 17-40 mm en perfekt kombinasjon av objektiver som gir deg en lang rekke kreative valgmuligheter. 

Kanskje du er interessert i...